IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Kicsi, varázslatos és csipog, ha nem találod – megérkezett az AirTag

Megannyi pletyka után végre manifesztálódott az Apple ökoszisztémájának talán legkisebb tagja, az AirTag. Az aprócska kiegészítővel privát és biztonságos módot mérheted be legfontosabb tárgyaid aktuális helyét. 

Az AirTaget akár táskára, kulcsora, pénztárcára, zsebbe, kesztyűtartóba, tényleg bárhová teheted, hogy aztán a hordozó tárgyat a Find My-hálózat segítségével a végpontok közti titkosítás minden előnyét kiélvezve azonnal lekövethesd.

Bár mostanában az Apple-nél mindent élesre, sarkosra és szögletesre csinálnak, az AirTag mégis kerek. Kicsi és könnyű, precízen maratott, polírozott rozsdamentes acélból készült. Átmérője alig 3,2 centiméter, vastagsága 8 mm, tömege pedig 11 g. 

A beépített hangszóróinak köszönhetően hangot is tud adni az AirTag helyének meghatározásához, míg a levehető fedél megkönnyíti a tápegység cseréjét, mely egy CR2032-es gombelem, amiből már helyből van egy az AirTagben érkezéskor. 

Holmi egyéves élettartamot rebesgetnek ezzel az teleppel. Az üzemidő kiszámításának alapja a minden-napi használat, melynek során napi négy hanglejátszást és egy Precíziós keresést indítottak. A Samsung SmartTagje ugyanezzel az elemmel kb. 300 napos üzemidőt ígér. Míg a másik kompetitor, a Tile esetében már nem ilyen egyszerű a matek. A Pro és Mate cserélhető elemmel rendelkezik, viszont az összes többi Tile beépített, nem cserélhető tápegységes. Ergó, ha lemerül, megy a kukába.

Emellett az AirTag por-, csepp- és vízálló. A készülék az IEC 60529 szabvány szerint IP67-es besorolású – legfeljebb 1 méteres mélységig és legfeljebb 30 percig meríthető vízbe. 

A csatlakozás pont olyan egyszerű, mint bármelyik Apple eszköz esetében és simán hozzá lehet rendelni elnevezést is az AirTaghez.

Az AirTage „pucéran” is elhelyezheted bármelyik zsebedben vagy a pénztárcádba csúsztatva, de eggyel elegánsabb megoldás, ha választasz hozzá egy kellemes megjelenéstű tokot. Ehhez persze egy rakat lehetőséget biztosít az Apple. Az AirTaghez tervezett kiegészítők közt találsz poliuretán AirTag-pántot 12 990 Ft-ért, amely egyszerre könnyű és tartós, valamint a speciálisan cserzett európai bőrből készült bőrpántot 17 990 Ft-ért és bőr kulcstartót is 15 990 Ft-ért.

Hovatovább létezik AirTag Hermès is, amely kézzel készített bőr kiegészítők elegáns választékát kínálja, köztük táskafüggőt, kulcstartót, táska címkét és a poggyászcímkét. A Hermès-kiegészítőket a márka ikonikus Clou de Selle aláírásával gravírozott AirTaggel együtt árusítják 299 dolláros ártól egészen 449 dollárig.

Ami már csak azért is égbekiáltó, mert az egész AirTag fogyasztói ára 29 dollár magában, 4-es csomagban pedig 99 dolllár. És itt álljunk meg egy pillanata. Egy perces néma csenddel emlékezzünk meg a dollár és euró árfolyamáról, valamint a világ legmagasabb ÁFÁ-járól. 

Mert hát még az én szemem is felcsillant az árazásnál, 29 dollár – hát az #@!!. Akkor is veszek belőle, ha csak a fiókba rakom. Igen ám, de az a 30 dollár, ami techkütyü viszonylatban aprópénznek tűnik, Apple-i magasságokban pedig még inkább, hosszas osztás-szorzás után 12 990 Ft lett, csomagban pedig 43 990. 

Egy genuine Apple pánttal gyakorlatilag drágább lesz a hús, mint a leves. Nem azért, hogy panaszkodjak, de a cakli-pakli 25 000 forintos függő ára, vastagon meghaladja a pénztárcám árát, a benne található összeget és az összes iratom pótlásának díját is (pláne, hogy legtöbbjük ingyenes idéntől). Lehet jobban fájna elhagyni az AirTaget, mint az egész tárcám. Így már egyből más a leányzó fekvése. 

De jöjjenek az ínyencséget, amitől egyből elfeledkezhetünk a fájó áfolyamokról…

Hightech keresési élmény

Az AirTag beállítása után a Lokátor új, Tárgyak lapfülén jelenik meg, ahol egyből jelölve van a tárgy jelenlegi vagy utolsó ismert helye a térképen. És itt jön a magic. Ha lövésed nincs, hogy hol is van az adott tárgy, Bluetooth hatótávolságon belül egyből meg lehet csipogtatni az AirTaget, ráadásul Sirit is meg lehet kérni, hogy segítsen felfedni az elveszett kulcscsomók és pénztárcák lelőhelyét. 

Minden egyes AirTag az Apple által tervezett U1 chippel van felszerelve, amely Ultra Wideband technológiát használ, így lehetővé teszi a Precíziós keresés funkciót az iPhone 11 és 12 tulajok számára. Ez a fejlett technológia nagyon pontosan képes meghatározni az elveszett AirTag távolságát és irányát, ha az hatótávolságon belül van. Ahogy mozogsz, a Precíziós keresés egyesíti a kamera, az ARKit, a gyorsulásmérő és a giroszkóp jeleit, majd hang, haptikus és vizuális visszajelzés kombinációjával az AirTag aktuális helyéhez irányít. 

Azoknak, akiknek régebbi, de még iOS/iPadOS 14.5-öt futtató (ami valószínűleg a jövő héten jön ki) iPhone-ja, iPade vagy iPod toucha van, kevesebb varázslat jut, nekik marad a Bluetoothos csipogtatás vagy a VoiceOveres kisegítő lehetőségként bekapcsolható hangutasítás. Az eredetileg a vakok és gyengénlátók tájékozódását segítő funkció szerintem bárki számára hasznos lehet, nem csak azoknak, akik korlátozottak a látásban.

Ha viszont az AirTag Bluetooth hatótávolságon kívülre kerül, a Find My hálózat segíthet megtalálni. Elveszett üzemmódban azonnal jön az értesítés, ha az eszköz a Find My hálózat hatósugarába kerül. Ha pedig valaki megtalálja az elveszett AirTaget, iPhone-jával vagy bármely NFC-képes eszközzel megérintheti azt, ami azonnal egy weboldalra viszi a becsületes megtalálót, ahol megjelenik a tulajdonos elérhetősége – telefonszáma, ha megadta azt.

Beépített adatvédelem és biztonság

Az AirTaget a kezdetektől fogva úgy tervezték, hogy a helymeghatározási adatokat bizalmasan és biztonságosan kezelje. Az AirTagben fizikailag semmilyen helymeghatározási adat vagy helymeghatározási előzmény nem kerül tárolásra. A Find My hálózattal való kommunikáció végponttól végpontig titkosított, így csak az eszköz tulajdonosa férhet hozzá a helymeghatározási adatokhoz, és senki – beleértve az Apple-t is – nem ismeri a nyomon követésben résztvevő eszközök identitását vagy helyét.

Az AirTag egy sor olyan proaktív funkcióval is rendelkezik, amelyek megakadályozzák a nem kívánt nyomkövetést, ami az iparágban ismét úttörő húzás. 

Az AirTag által továbbított Bluetooth-jelazonosítók gyakran változnak, hogy megakadályozzák a nem kívánatos helymeghatározást. Ráadásul aaz iOS-eszközök képesek detektálni és felismerni azt az AirTaget is, amely nincs a tulajdonosával, és értesítik a felhasználót, ha egy ismeretlen AirTag vele együtt helyet változtat. 

Sőt, ha az adott felhasználóknak nincs is iOS-eszköze, a tulajdonosától hosszabb időre elválasztott AirTag mozgatásakor hangot játszik le, hogy felhívja magára a figyelmet. Zsebtolvajok hátrányban. 

Ha ismeretlen AirTaget találsz csak úgy véletlen, random a saját zsebedben, akkor iPhone-oddal vagy NFC-képes készülékeddel megérintheted azt, és a telefonodon megjelenő utasításokat követve megszüntetheted az égtelen vészjelzést.

All in all, az Apple igazi kis csodakütyüt tett le az asztalra, amit ismételten azon is meg akarnak vásárolni, akik helyből odabiggyesztik a véleményük mellé, hogy de amúgy semmi szükségük rá. Notórius mindent is elhagyóknak kötelező darab lehet a saját kis ökoszisztémába, úgyhogy rendelésre fel április 23-án 14 órától.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó