IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Itt vannak az idei WWDC legnagyobb bejelentései!

Újabb év, újabb fejlesztői konferencia. Mondanám, hogy tűkön ülve vártuk az újdonságokat, de idén gyanúsan sok információ látott napvilágot az egyes rendszerekről. Most meglátjuk mennyire lett igaza a szivárogatóknak. Elkezdődött az Apple 2020-as WWDC eseménye, cikkünk folyamatosan frissül!

Az Apple idén számomra az egyik legjobb felvezetőt hozta. Mielőtt elkezdődne a bemutató, minden évben egy jó 10 perccel előbb már indul egy hangos-videós bemelegítés. Idén a Földet
járhatjuk körbe és ahogy a kis fények kigyúlnak, szépen lassan rájöhetünk, hogy ezek nem is fények, Memojik szerte a világon. Mighty…

Közben pedig Tim Cook is bedobta szokásos indító tweetjét:

Majd már egyből láthattuk is őt az üres Apple Campuson a Steve Jobs Theaterben. Két nagyon fontos témával kezdte az esemény megnyitását: a lépésekkel, amit az Apple a rasszizmus ellen tesz és koronavírussal.

Majd át is adta a szót Craigh Federighinek, aki egyből az iOS újításaival vágott bele a prezentációba.

iOS 14

Kezdésnek bemutatásra került az App Library, ami sokkal könnyebbé teszi az alkalmazások automatikus rendezését, anélkül, hogy bármit csinálnunk kéne velük. És manuálisan választhatók lesznek azok  az appokkal telezsúfolt oldalak is, amiken eddig muszáj volt átlapoznunk. Sőt A-Z-ig rendezett keresőt is kapunk!

És persze jönnek a widgetek is, amik a Today View-ból átkúsztak a Home Screenre. Sokkal több adattal és változatos méretben ahhoz igazítva, hogy melyik milyen infókat jelenít éppen meg. Az összes widget kihelyezhető a kezdőképernyőre és még az is megválasztható milyen részletességgel, mekkora helyet foglaljanak. Valamint jön a Smart Stack, ami automatikusan ajánlja számodra az információkat és widgeteket.

Érkezik a PiP – Picture in Picture mód is, lehetővé téve hogy videókat küldjünk a kijelző jobb alsó sarkába – vagy bárhová -, miközben bármi mást csinálunk, sőt el is rejthetjük a videót, hogy csak a hang szóljon.

Siri

És idén a Siri is megújulhat. Évek lemaradását kell most behoznia a vállalatnak. Az Apple okosasszisztense végre kiszabadul a saját interfészéből és már sokkal több interakcióra lesz képes az alkalmazásokkal.

Például lehetőségünk lesz audioüzenetek rögzítésére és küldésére már sokkal intelligensebben. Desszertként bemutatásra került a Translation alkalmazás is, ami szintén működni fog írásban és diktálásban is angol, mandarin, francia, német, spanyol, olasz, japán, korai, arab, portugál és orosz nyelven.

Üzenetek

Megyünk tovább az üzenetekre. Az elküldött üzenetek száma 40%-kal nőtt meg az elmúlt években, egyben 2x több csoportos üzenetet váltunk. Ezért jön az beszélgetések pinnelési lehetősége és egy teljesen új üzenet-animáció.

Természetesen a Memojik is megújulnak, immáron sokkal több lehetőséget kapunk a testre szabásukhoz és új Memoji Stickerek is elérhetők lesznek.

Ami viszont sokkal fontosabb, az az online replies névre hallgató üzenetekre való válasz lehetőség egy beszélgetésben és a @-is tagelés, ami magával hozza a külön értesítéseket arra, ha csak téged említettek, ahelyett, hogy az összes értesítése megérkezne egy nagy halmazban.

CarPlay

Valóban megjött a digitális kulcs és a BMW új 5-ös szériája támogatja majd először. Miután kinyitottad a telefonoddal az autót, nincs más dolgod, mint ráhelyezni a töltőpadra és már indíthatod is az autót. Sőt, akár hozzáférést is megoszthatsz az ismerőseiddel, amikhez egyedi jogokat társíthatsz. Az U1 chipnek és UWB kommunikációnak köszönhetően totál biztonságos lesz és akár a táskádból vagy a zsebedből is működhet. Viszont nincs szó az óráról…

App Store

Az App Clips funkciót már szintén sikerült jól megjósolni. Nem foglal sok tárhelyet (kb. 10 MB), sem pedig helyet a Home Screenen. Egy mappába gyűlnek a klippek és utána helyből letöltheted őket. Ehhez jönnek az Apple QR-kódjai és NFC-tagjei. Biztonságos és gyors.

HomeKit

Az Amazon, Google és Apple triásza összeállt, hogy egy komplett open-source HomeKit-et hozzon létre, mint standard.

Ezzel többek közt sokkal egyszerűbb lesz kiegészítőket hozzáadni és menedzselni, jóval transzparensebb lesz a kezelőfelület és sokkal könnyebb lesz az automatizálás is.

iPadOS 14

Már 1 000 000 app található az App Store-ban kifejezetten iPadre optimalizálva. Ehhez jönnek ugyanazok az újítások a Home Screenre, mint amit az iOS 14-hez bemutattak. Tehát Widgetek, Smart Stacks, mindent megörököl az iPadOS 14 is.

A natív alkalmazások egy része, pl. Fotók, Jegyzetek, Fájlok, Naptár, Zene egy baloldali Sidebar menüt kap, olyat, mint a Finderben. Ezekkel tökéletesen együttműködhetünk majd drag & drop módszerrel és sokkal könnyebbé teszi a navigálást is.

A hívások is végre értesítésként jelennek meg, nem pedig az egész kijelzőt foglalják el percekre, ez egyébként az iOS 14-ben is végre így lesz, hurrá!

A Keresés funkciót teljesen újjáépítették. Gyakorlatilag olyan lett, mint a Mac Spotlight keresés funkciója. Webes kereséshez is működni fog, de helyből indíthatók lesznek vele az alkalmazások is vagy kereshetők kontaktok.

És persze az Apple Pencil támogatás is teljesen megújul. Jön az Apple Watchból már ismert Scribble, ami nem csak kézírás felismerést jelent, de annak gépelt szöveggé alakítását is. Ugyanez működik intelligens alakzatokkal is: négyzetek, nyilak, stb. szép egységessé alakul.

AirPods

Végre, végre, végre! Jön az automatikus eszköz váltás. Igazi megváltás. Majdnem a héten vettem meg a Toothfairy appot, mert sosem bírok el az eszközváltással.

Emellé érkezik a Spatial Audio funkció giroszkópokkal az AirPodsban, hogy még inkább valóban a térből jöjjön a hang, ne csak a tér egy pontjából. Ha forgatod a fejed teljes szinkronban marad veled a hang. Ez azért durván sokat dob az AirPods Pro élményen.

watchOS 7

A watchOS 7 újításainak listája a komplikációk megújításával kezdődik. Már több mint 20 000 dedikált Apple Watch alkalmazás létezik a saját Watch App Store-jában.

A teljesen újravariált komplikációk és azok szerkesztése már mindenki számára elérhető lesz és megosztható lesz bárkivel. Ha találsz valamit, ami igazán bejön, pl. egy harmadik féltől származó watchface-t, már meg is oszthatod másokkal az új megosztás funkcióval.

És már ugrunk is az edzésekre. Jön a tánc. Most már egy jó kis csapatás végén is akkurátusan láthatod, pontosan mennyi mozgást végeztél. Jön a core training és nyújtás is. És persze megújul a Tevékenység alkalmazás is. A fókusz már a könnyebb navigáción lesz az alkalmazásban.

És persze megjött az alvásmonitorozás is végre. Technikailag ugyanazt tudja, mint nagyon sok más harmadik féltől származó alkalmazás. Remélhetőleg az optimalizálás viszont eggyel jobb lesz. Arról viszont nincs szó, mi lesz az aksiidővel… Talán majd szeptemberben…

Ami viszont sokkal viccesebb, a visszaszámlálás, ha az óra azt érzi mosod a kezed. Korona virus rulz!

Adatbiztonság

Most már egy egész szekciót kapott, hiszen mi is lehetne az adatbiztonságnál fontosabb?! Minimalizálják a begyűjtött információkat és sokkal transzparensebben kezelnek mindent. Ezek az alapelvek minden terméket és szolgáltatást átjárnak az Apple-nél.

Ennek jegyében született tavaly a Sign in with Apple funkció, ami annyira népszerű lett, hogy már több mint 200 millió accountot hoztak létre vele. És most már a fejlesztőknek lehetősége lesz sima accountokat Sign in with Apple-ös accounttá alakítani.

Emellé jön a hozzávetőleges lokáció megadása appoknak és a sokkal szigorúbb mikrofon- és kamera használat engedélyezése.

Hogy ez abszolút átlátható legyen, az App Store-ba bekerül egy kis kártya az alkalmazásoknál, milyen adatok kerülnek felhasználásra az app használata során. Ha jól tudom, ez a Google Play Store-ban már rég benne van. Nem rossz nyúlás.

tvOS 14

Nagyon úgy tűnik, első blikkre, hogy az egész elrendezés nem változik. Pedig erre lett volna egy tippem, hogy megújul az egész Apple TV Home Screen.

Viszont jönnek az intelligens edzések, amit már a TV előtt csinálhatsz, ezt jól sikerült eltalálni. Ha elég sokrétű lesz a hozzátartozó fitnesz alkalmazás, akkor ez elég király funkció lehet.

Az Apple TV+ szolgáltatás is óriási népszerűségnek örvend, nem mentek bele a részletekbe, mert Asimov Alapítvány adaptációja igazából mindent visz.

macOS 10.16 – Big Sur

Amióta bemutatták a macOS-t azóta mindenki megtalálhatta benne a maga számítását, egyszerű felhasználóktól kezdve egészen a profikig. A Big Sur a nevéhez híven hihetetlen erőt és lenyűgöző látványt hoz minden felhasználó életébe.

Gyakorlatilag iOS-esítették az egész macOS-t, pedig Tim Cook már évekkel ezelőtt  megmondta, hogy iOS és macOS sosem lesz egy. Gyönyörűen sikerült átportolni az összes olyan funkciót, kontrolt és, hangot, amit az iOS-ben én speciel imádok.

Dock, Control Center és Notificaiton Center

Újradesignálták a dockot. Megjöttek az iOS-es flat ikonok és a natív alkalmazások is teljesen új flat megjelenést kaptak. Sokkal letisztultabb, sokkal egyszerűbb, lehagyták a sallangokat. Ez feketében szerintem baromi ütős lesz. Végre átlátszó lett a menu bar és kicsit szellősebbek a lenyíló menük.

Megjött a Control Center Macre is. Minden egy helyen: hang, fényerő, dark mode, zenelejátszás és a Notification Center is megújult a widgetekkel együtt. Widgetek elhelyezésére eddig is volt lehetőség, de ez most újabb, kiterjedtebb, másabb. Csak úgy, mint az iOS esetén, sokkal több funkcióval.

Üzenetek

Végre, talán esélyünk lesz normálisan keresni a beszélgetésekben és a fotók beszúrása is megújult. Jön az összes újdonság, ami az iOS és iPadOS 14-be is bekerült. Szépen megy ez a Catalyst és a portolás….

Safari

Jön a Safari legnagyobb frissítése az indulása óta… A világ leggyorsabb böngészője még jobban szedi majd a lábát, kíméli az aksit és védi adatainkat. Megújulnak a bővítmények is. Ezekből eddig nem bővelkedtünk, most viszont lehetőségünk lesz arra is, hogy beállítsuk melyik bővítmény melyik oldalon fusson.

Megújulnak a tabok és a kezdőképernyő is, amit már sokkal több lehetőségünk lesz testre szabni. Úgy látom, végre a faviconok is normálisabbak lesznek lesznek.

A Translation funkció pedig itt is elérhető lesz. Magyarul meg majd 10 év múlva…

Nektek hogy tetszenek az újdonságok?

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó