IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Jó ideig nem lesz még Face ID a Macekben

Az Apple első Face ID-val ellátott Macje valószínűleg nem egy MacBook lesz, mert a Bloomberg igen jó kapcsolatokkal rendelkező újságírója, Mark Gurman szerint még mindig nem létezik a hitelesítési hardver vékony notebook kijelzőbe való beágyazásához szükséges technológia.

Gurman legfrissebb gondolatai a témával kapcsolatban a legutóbbi Power On hírlevelének kérdezz-felelek rovatában jelentek meg. Arról, hogy a Face ID valaha is el fog-e jönni a Macre, Gurman azt írja:

A Face ID már az eredeti M1 iMac esetében is benne volt a pakliban. Természetesen az iMac a legvastagabb Mac beépített kijelzővel, mivel az Apple laptopjai meglehetősen vékony képernyővel rendelkeznek. Jelenleg nem létezik a technológia a Face ID beágyazására a vékony MacBookok kijelzőibe. Tehát ha a Face ID megjelenik a Macen, akkor szerintem először egy iMacen vagy külső monitoron lesz. Az Apple biztosan dolgozik ezen, de az idő majd eldönti, hogy elindítják-e.
Mark Gurman

Az Apple Face ID arcfelismerő rendszere először 2017-ben, az iPhone X megjelenésekor mutatkozott be, azóta a Touch ID-t felváltotta a vállalat legtöbb későbbi iPhone-jában és iPadjében, és a pletykák óhatatlanul is azt sugallják, hogy a jövőben a Mac is átveszi majd a Face ID-t.

A témát 2021 júliusában felvetve Gurman elmondta, hogy szerinte az Apple néhány éven belül szándékozik piacra dobni az első Face ID-val ellátott Macet, és hogy az Apple eredetileg azt tervezte, hogy a 2021-es 24 hüvelykes iMacbe is beépíti a Face ID-t, de a beépítés a 2021-es all-in-one gép újratervezése miatt elmaradt.

Voltak pletykák arról, hogy az Apple tesztelte a Face ID-t a következő, nagyobb iMachez, amelyet ideiglenesen iMac Prónak neveztek el, de ez nem megerősített funkció, és továbbra sem világos, hogy a Face ID bekerül-e a gép kiadási változatába.

Forrás: 9to5Mac

A technikai korlátok mellett gyakorlati kérdések is felmerülnek a Face ID Mac számítógépen való megvalósítása körül. Például egy Mac alvó állapotból történő feloldása az Face ID segítségével meglehetősen egyszerűnek tűnik, de a Face ID használata olyan műveletek hitelesítésére, mint például a vásárlás, feltehetően azt jelentené, hogy azt fizikai gombnyomással kellene megerősíteni, vagy esetleg a Touch ID-val együtt kellene használni.

Ami a Face ID-t illeti a jövőbeli iPhone-okon, legalábbis az iPhone 14 modellek egy részénél az Apple azon dolgozik, hogy megszüntesse a bevágást, amely a Face ID-hoz szükséges hardvert tartalmazza. Ross Young kijelzőelemző elmondta, hogy várakozásai szerint néhány iPhone 14-es modellnél egy pillangó alakú kivágást és egy kör alakú kivágást is látni fog. A kör alakú kivágás valószínűleg a Face ID pontprojektornak ad majd otthont, az ovális alakú kivágás pedig az előlapi kamerát, a Face ID infravörös kamerát és esetleg más alkatrészeket tartalmaz.

A Face ID kérdésén kívül a Macen Gurman legutóbbi hírlevelében megismételte, hogy az Apple március 8-án, kedden virtuális eseményt tervez tartani az új iPhone SE és iPad Air modellek bemutatására, amelyek várhatóan mindkettőben A15 chip és 5G támogatás lesz.

Borítókép: MacRumors

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó