IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

JPEG, HEIF, HEIC és ProRAW, mi a különbség?

Az iOS, az iPadOS és a macOS rengetegféle képformátumot támogat, és mindegyiknek megvan a maga célja, valamint megfelelő felhasználása. Ha az iPhone és iPad használatával történő fényképezésről van szó, a lista néhány általánosan használt típusra rövidíthető. A JPEG, a HEIF és a ProRAW a legelterjedtebbek, íme, mit jelentenek, és hogyan választhatsz közöttük.

Az iPhone és az iPad kamerája natívan támogatja a JPEG és a HEIF formátumokat. Az iOS 14.3 vagy újabb iOS-t futtató iPhone 12 Pro készülékkel a szenzorok még ProRAW formátumban is képesek rögzíteni.

Forrás: TheRegistiUnsplash

JPEG

A három formátum közül is a JPEG a leginkább univerzális, a formátum gyakorlatilag minden online képfeltöltővel kompatibilis. Ezért, ha általános felhasználhatóságra vágysz, általában ezt a formátumot ajánlott használni.

A JPEG-fotók kis mérete azonban szükségessé teszi a tömörítést. A képek színátmenetei kevesebb árnyalatot és színezetet használnak, ami egyes esetekben természetellenesnek tűnhet, például a déli ég kék árnyalatai egészen bután festhetnek. A tömörítő algoritmus sok részletet is kiiktat, hogy minimalizálja a fájl méretét, ami hatással lehet a kép minőségére és ronthatja a tisztaságot.

Forrás: Kai ChengUnsplash

A kisebb fájlméret elérése érdekében az algoritmus úgy választja ki a színeket és a részleteket, hogy a legtöbb információt megőrizze, miközben a lehető legkevesebb helyet használja. Ennek hatására néhány finomabb részlet megmarad, míg a képek kisebb részletességű részei erősebben tömörülnek, mivel ez a legelhanyagolhatóbb negatív hatással jár a végső képekre.

HEIF és HEIC

Az Apple High-Efficiency Image Format, azaz HEIF egy olyan formátum, amely a képminőség megőrzése mellett igyekszik tovább csökkenteni a fájlméretet.

Az iOS 11 óta alapértelmezett képformátum megtartja ugyanazokat a megjelenési jellemzőket, mint a JPEG-képek. Kompaktabb, mint a JPEG, így a felhasználó több HEIF-fájlt tárolhat ugyanannyi lemezterületen. Egy HEIF-kép átlagosan 20%-kal kevesebb lemezterületet használ, mint a hagyományos JPEG-fájlok, így a készülék több képet tárolhat, mint amennyit a JPEG lehetővé tenne.

Egy HEIC-fájl pedig több HEIF-képet tartalmaz, a hangadatok mellett. A HEIC formátummal akkor találkozhatsz, ha a készített fénykép élő fotó, ahol az adattípusok nagyobb változatosságát kellett egyetlen fájlba menteni.

Forrás: Elliot TeoUnsplash

A HEIF formátumot azonban sok online képfeltöltő nem támogatja. Ez a kompatibilitás hiánya közismerten gondot okoz, ezért ajánlott a fájlokat exportálni és JPEG-be konvertálni a platformok közötti maximális kompatibilitás érdekében.

Talán a legfontosabb tudnivaló, hogy a HEIF olyan fájlformátum, amely támogatja a 4K videók rögzítését 60 képkocka/másodperc sebességgel, a 240 képkocka/másodperc sebességű slo-mo videók rögzítését 1080p-ben, valamint a HDR videók rögzítését.

A sokoldalúság miatt a HEIF ideális választás a hobbifotósok vagy filmesek számára, akik a jobb felbontást és színeket részesítik előnyben a bonyolult képi munkafolyamatok és a nagy fájlméretek nélkül. Az Apple-eszközök közötti viszonylagos kompatibilitás azt is megkönnyíti, hogy a képekkel a Photoshop és a Pixelmator különböző verzióiban is lehessen dolgozni.

ProRAW

A fotósok számára készült ProRAW az iPhone 12 Pro vagy újabb készülékeken nagyobb kontrollt biztosít a felhasználónak az expozíció, a színértékek és a fehéregyensúly beállításai felett. Ez a formátum azoknak a power usereknek előnyös választás, akik a legtöbbet kívánnák kihozni a kamera szenzoraiból.

Ahogy a neve is jelzi, a ProRAW a felhasználó számára a nyers képadatokat biztosítja. A formátum 12 bites lineáris DNG-kompatibilis fájlt készít, amely több információ tárolását teszi lehetővé.

Ezek a nyers képfájlok, amelyek régóta a csúcskategóriás fényképezés és a professzionális fotósok munkájának nélkülözhetetlen részét képzik, az alkalmi felhasználók számára optimalizáltak, akik egy kicsit több kontrollt igényelnek. Ahelyett, hogy eleve teljes kontrollt adnának, a ProRAW-képek készüléken történő feldolgozása korlátozott és optimalizált, hogy ésszerűen kis ráfordítással maximális eredmény legyen elérhető.

Forrás: Apple

Ez megkönnyíti a kiváló minőségű szerkesztések elvégzését az iPhone-on. A fájlok azonban továbbra is tartalmazzák az összes olyan fő elemet, amelyre mind a hobbistáknak, mind a szakembereknek szükségük lehet a további képfeldolgozáshoz.

Ezt a formátumot bármikor átviheted az általad preferált képfeldolgozó programba, hogy magasabb szinten végezz szerkesztéseket. Az extra adatok miatt viszont a fájl mérete 10-12-szer nagyobb, mint a JPEG és HEIF formátumú képeké.

Hogyan válthatsz a formátumok között?

Alapvetően az Apple-eszközök HEIF formátumban rögzítenek. A JPEG használatához vagy a ProRAW mód engedélyezéséhez a fényképezőgép beállításait kell módosítania, de a ProRAW csak az iPhone 12 Pro és újabb készülékeken érhető el.

Forrás: Apple

Ha engedélyezni szeretnéd iPhone-odon a ProRAW-fotók készítését, lépj a Beállítások > Kamera > Formátumok menüpontba, és kapcsold be a Fotókészítés résznél az Apple ProRAW lehetőséget. ProRAW-fénykép készítéséhez koppints a RAW elemre  a Kamera alkalmazásban.

Ha a Kamera alkalmazásban kikapcsolod a RAW-funkciót, akkor a fénykép formátuma alapértelmezés szerint a Beállítások > Kamera > Formátumok menüpontban beállított formátum lesz: Nagy hatékonyságú (HEIF-formátum) vagy Leginkább kompatibilis (JPEG).

Az új képformátum azonnal érvényes lesz minden új, a natív Kamera alkalmazással készített fényképre.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó