IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Jelszómegosztási lehetőségen dolgozik a Netflix

Miután az év elején megerősítette az előfizetői számok jelentős csökkenését, a Netflix állítólag új módszereken dolgozik, hogy megtartsa előfizetőit és visszaszerezze bevételeit. Az egyik ilyen módszert most a latin-amerikai országokban vezetik be, mivel a Netflix ott elkezdett díjat kérni a jelszómegosztásért.

Még áprilisban a Netflix a jelszavaikat barátokkal és családtagokkal megosztó felhasználókat hibáztatta azért, hogy az előző negyedévben több mint 200 000 előfizetőt veszítettek. A vállalat szerint a platformnak ma már több mint 100 millió olyan felhasználója van, akik nem fizetnek Netflix-előfizetésért.

A Netflix az alkalmazottaknak küldött üzenetében azt írta, hogy célja a jelszómegosztás visszaszorítása – és ez most valósággá válik, legalábbis néhány régióban. Amint arról a Bloomberg beszámolt, a Netflix most öt különböző latin-amerikai országban teszteli a jelszómegosztásért felszámított díjat: Argentínában, El Salvadorban, Guatemalában, Hondurasban és a Dominikai Köztársaságban.

Ezekben az országokban az ügyfeleknek most külön díjat kell fizetniük, ha két hétnél tovább használják a fiókot az elsődleges lakóhelyükön kívül. A rendszer egyelőre a tévékészülékeket használja a különböző helyeken történő többszöri bejelentkezések azonosítására, mivel a Netflix szerint a felhasználóknak nem kell külön díjat fizetniük, ha okostelefonon, táblagépen vagy számítógépen nézik a Netflixet.

Forrás: 9to5Mac

A Netflix-fiókjelszavak megosztásának új díja legfeljebb 2,99 dollárba kerül (a helyi pénznemtől függően). A vállalat egyik igazgatója blogbejegyzésében azt írta, hogy a háztartások közötti széles körű fiókmegosztás aláássa hosszú távú képességüket, hogy beruházzanak a szolgáltatásukba és fejlesszék azt.

A Netflix azért választotta először Latin-Amerikát az új „funkció” bevezetésére, mert ott különösen magas volt a jelszavak megosztása. A vállalat úgy véli, hogy az, hogy a felhasználóknak fizetniük kell a jelszavak megosztásáért, jobb megoldás, mintha ezeket a fiókokat megszüntetnék.

Chilében, Costa Ricában és Peruban a Netflix már korábban is tesztelt egy hasonló módszert a jelszómegosztás leszerelésére, de ez a megközelítés további díjat számott fel a felhasználóknak azért, hogy az elsődleges fiókhoz kapcsolódó egyéni hitelesítő adatokkal új tagot adjanak hozzá a Netflix-fiókhoz.

Bár úgy tűnik, a Netflix úgy véli, hogy a jelszómegosztás a fő oka annak, hogy a vállalat előfizetőket és bevételt veszít, ennek számos más oka is van. Az egyik egyértelműen az ár.

Forrás: Tom’s Guide

A Netflix alapcsomagja havi 2490 Ft-ba kerül, és csak egyetlen eszközre történő streamelést tesz lehetővé 480p felbontásban. A HD-csomag most 3490 Ft, míg a 4K-csomag, amely akár négy eszköz egyidejű támogatását is lehetővé teszi, 4490 Ft havonta.

Másrészt a Netflix versenytársai, mint az Apple TV+, az HBO Max és a Disney+ az elmúlt hónapokban egyre nagyobb teret nyertek, mivel jóval olcsóbbak. Az Apple TV+ havi 1890 Ft-ba kerül, 4K tartalmakkal és legfeljebb öt másik személy támogatásával ugyanazon a fiókon. A Disney+ mindössze 2490 Ft-ba kerül havonta – szintén 4K tartalommal és több eszköz támogatásával. Az HBO Maxot pedig 2390 Ft-ért vesztegetik, de ott 3 eszközön, akár 5 profilt is létrehozhatsz.

Arról nincs hír, hogy a jelszómegosztási díjat mikor terjesztik ki más régiókra. Addig is a Netflix egy olcsóbb, reklámokkal támogatott csomagon is dolgozik. Az egyetlen, amit biztosan tudunk, hogy a Netflix aggódik, miután a negatív eredmények után idén 65%-ot esett a részvényárfolyama. 

Borítókép: Netflix

Kapcsolódó cikkeink

Egyre nagyobb teret nyernek a szolgáltatások és reklámok az Apple portfoliójában

Anikó

Mostantól rendszeresen rangsorolja legnépszerűbb tartalmait a Netflix

Anikó

Érkezik a Netflix játékszolgáltatása az App Store-ba

Anikó