IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Káosz várható őszre – késik az iPadOS 16

A Bloomberg új jelentése szerint az Apple azt tervezi, hogy egy hónappal elhalasztja az iPadOS 16 kiadását. Bár az iOS 16 továbbra is a szokásos szeptemberi megjelenési időablakban várható, úgy tűnik, az Apple-nek több időre van szüksége ahhoz, hogy tökéletesítse az iPadOS 16 élményét a Stage Managerrel kapcsolatban.

A jelentés kifejti, hogy az Apple most az iPadOS 16-tal valamilyen októberi megjelenési időpontot célozhat meg, mivel még az új Stage Manager funkció tökéletesítésén dolgoznak.

Nem világos, hogy az Apple tervez-e nagyobb változtatásokat a Stage Managerrel kapcsolatban a mostani és az októberi megjelenés között. Az iPadOS 16 jelenleg a negyedik fejlesztői bétaverzióban van, nyilvános bétatesztelők számára is elérhető és eddig csak kisebb fejlesztéseket láthattunk a tesztelési időszak alatt.

Forrás: The Verge

A bétatesztelés során egyes fejlesztők és felhasználók éles kritikákat fogalmaztak meg a rendszerrel kapcsolatban: zavaros felülete és a legtöbb iPaddel való kompatibilitás is hiányzik. A kiadási ütemterv eltolódása azt is lehetővé teszi az Apple számára, hogy több mérnöki erőforrást fordítson az iOS 16, az iPhone 14 szeptemberben érkező szoftverfrissítésének befejezésére.

A Bloomberg azt is megjegyzi, hogy az iPadOS 16 egy hónappal való késleltetése közelebb tolja a megjelenést az új iPad Pro bevezetéséhez. Hiszen úgy tűnik, a vállalat egy új Pro bemutatását készíti elő, amelynek erejét már egy M2-es chip adhatja. Ez azt is jelenti, hogy az iPadOS 16 közelebb kerül a macOS Ventura kiadásához, vagy akár azzal egy időben jelenik meg.

Az iPadOS 16 béta tesztelése során a Stage Manager használatára számos felhasználó és a fejlesztő panaszkodott. Bár az Apple azt hirdette, hogy az új funkció valódi asztali szintű multitaskingot hoz az iPadre, a valóság azonban nem egészen ezt bizonyítja.

Forrás: Apple

A Stage Managerrel kapcsolatos kritikák nagy része arra irányult, hogy a funkció csak az M1 chippel ellátott iPad modelleken érhető el. Az Apple többször is megpróbálta megindokolni ezt a korlátozást, de a válaszok gyakran ellentmondtak önmaguknak, tovább nehezítve a helyzetet.

A Stage Manager mellett az iPadOS 16 egyéb újdonságokat is tartalmaz, mint például az Megosztott iCloud-fotókönyvtár, az Üzenetek alkalmazás fejlesztései, a megfelelő külső kijelző támogatása, a Safari frissítése és még sok más. Az Apple kivehette volna a Stage Managert az iPadOS 16-ból, és külön késleltethette volna, ehelyett azonban az egész frissítést késlelteti.

Ahogy James Thomson fejlesztő a Twitteren rámutatott, az iOS 16 és az iPadOS 16 közötti késés nagy hatással lehet a fejlesztőkre. Sok fejlesztő ugyanis univerzális alkalmazásokat épít az iOS 16 és az iPadOS 16 API-ival, és nincs mód a szétválasztásukra. Az egyetlen megoldás az, hogy a fejlesztők addig késleltetik alkalmazásaik kiadását, amíg az iOS 16 és az iPadOS 16 is nyilvánosan elérhetővé válik.

Nem ez az első eset, hogy az Apple szétválasztja az iOS és az iPadOS kiadásait. 2019-ben az iOS 13 szeptember 19-én, míg az iPadOS 13 szeptember 24-én jelent meg. Valójában az iPadOS 13 első, mindenki számára kiadott verziója technikailag az iPadOS 13.1 volt. Maga az iPadOS 13 soha nem került ki a fejlesztői és nyilvános bétatesztelésen túlra. 

Borítókép: Apple

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó