IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Nagy út áll még az Apple Silicon előtt

Az Apple hivatalosan is eltüntette az Intel utolsó írmagját is a legújabb, újratervezett M2 MacBook Air és MacBook Pro modellekből. Azonban előretekintve, a vállalat még csak most kezdte el a munkát.

Az újratervezett MacBook Air a vállalat legnépszerűbb laptopjának felújítása. Bár más modellek, például a 14 hüvelykes MacBook Pro is Apple Silicon chipekkel vannak felszerelve, a 2022-es MacBook Air adja a legtisztább képet arról, hogy mire számíthatunk a jövő Macjeitől.

Úgy tűnik, az Apple mindent belead saját, első gyártású chipjeibe és elkötelezte magát az Intelről való leváltás mellett – még a legapróbb alkatrészek esetében is.

A legújabb MacBook Air és az M2-vel felszerelt MacBook Pro modellekben az Apple egy Intel-gyártmányú chipeket tényleg mindenhonnan kiszórta, eddig azok feleltek a laptop USB- és Thunderbolt-portjainak vezérléséért is.

Forrás: Apple

A készülék iFixit teardownja szerint az USB4 retimer már nem az Intel JHL8040R típusú JHL8040R. Ehelyett egy egyedi U09PY3 chipről van szó. Az nem világos, hogy ezt a modellt az Apple tervezte, vagy egy másik gyártó készítette.

Bár a változás nagyrészt észrevétlen maradt, amíg a Skyjuice félvezetőipari szakértő rá nem mutatott, hogy ez azt jelenti, hogy a legújabb MacBook Air és Pro modellekben már nem találhatóak Intel-gyártmányú alkatrészek.

Technikailag az Apple-nek még mindig van néhány Mac modellje, amelyek Intel chipekkel működnek. A jelenlegi Mac Pro még mindig Intel-alapú, és a vállalat ragaszkodik egy kis teljesítményű Mac mini modellhez is.

Az M2 MacBook Air és Pro azonban egy korszak végét jelzi. Az Apple szinte biztosan követni fogja a példát saját hordozható gépeivel, beleértve a 14 hüvelykes MacBook Pro és a 16 hüvelykes MacBook Pro újratervezését.

Más szóval eljön az idő, amikor egyetlen Intel alkatrész sem lesz egyetlen Mac termékben sem. És ez hamarosan bekövetkezik, tekintve, hogy az Apple már most közölte, hogy egy Mac Pro is úton van.

A vállalat már régóta törekszik arra, hogy csökkentse a külső beszállítóktól való függőségét. A saját Mac chipek házon belüli tervezése csak egy része ennek a stratégiának. Valószínű azonban, hogy az Intel hibái is szerepet játszottak ebben. Egy 2020 júniusában kiadott jelentés szerint az Intel Skylake chipjeivel kapcsolatos minőségbiztosítási problémák is sokat nyomhattak a latba.

Ezen túlmenően az Intelnek problémái voltak az ütemtervek és határidők betartásával is. Alig egy hónappal a minőségbiztosítási hírek megjelenése után az Intel hat hónappal elhalasztotta a 7 nanométeres chipek bevezetését. Ezt megelőzően három évvel késleltették a 10 nm-es chipek szállítását.

Az Apple jobban jár, ha saját chipeket tervez. Bár az olyan problémák, mint a félvezető-korlátozások és a covid megakaszthatják a gyártást, de ha ezek egy olyan chipszállítóra hárulnak, amely nem tudja tartani a saját határidőit, az még nagyobb problémát jelent.

Amikor a 2016-os MacBook Pro házát tervezték például, az Apple arra támaszkodott, amit az Intel ígért, hogy hő- és energiahatékonysági szempontból képes teljesíteni. Azonban ez évekkel elmaradt attól, amit 2015-től kezdve ígértek. Az Apple történelmileg öt-hat évig használt egy-egy burkolatot, mielőtt továbblépett volna. A MacBook újratervezése pedig az Intel ígéreteinek áldozata volt, amelyeket nem teljesített.

Ehelyett a 2022-es MacBook Air új korszakot jelent a laptop számára, de azért emlékezet arra is, amit Steve Jobs egy borítékból rántott elő. Ez egy olyan MacBook Air, amelyet az Apple Siliconnal terveztek. Új utat jelöl ki a vállalat hordozható készülékei és általában a Mac számára.

Az Apple mindig is szerette szigorúan kézben tartani a rendszercsomagját, a firmware-től kezdve a teljes hardveren át az operációs rendszerekig. Ez a full stack a vállalat minden eszközében megmutatkozik.

Az Apple Silicon ennek legtisztább kifejeződése. Az új MacBook Air pedig azt jelzi, hogy a vállalat megváltoztatta az asztali és hordozható számítógépek szemléletét.

Lehet, hogy az Apple nem tervezi az iPad és a Mac egyhamar történő összevonását, de kétségtelen, hogy a vállalat továbbra is több iPhone- vagy iPad-szerű funkciót hoz majd a Macre.

Az Apple Silicon csak az első példa volt – az Apple legújabb gépeiben az okostelefonok dizájnjának más visszhangja is van. A legújabb MacBook Air például kifejezetten iPhone-szerű csatlakozót használ a belső akkumulátorhoz. Annak pedig nincs határa, hogy az Apple itt meddig mehet el. Az Intel elhagyásával a vállalat megszabadul a chipgyártó örökölt technológiáinak béklyóitól. Az Apple Silicon lehetővé teszi a vállalat számára, hogy előre törjön.

Az Apple Silicon iPad és az M2 MacBook Air az érem egyik oldala, az olyan kompakt erőművek, mint az Apple Studio pedig a másik.

Forrás: Apple

Az Apple Silicon máris számos előnyt hozott, mind maga az Apple, mind a fogyasztók számára. Nehéz érvelni mind a teljesítmény, mind az energiafogyasztás növekedése ellen, amelyet az Apple Silicon a Mac modellekbe hoz.

Az Apple-nek pedig van még hova fejlődnie, az biztos. A vállalat bővíthetné a termikus burkolatok felhozatalát, hogy nagyobb teljesítményű chipeket kapjon, anélkül, hogy masszív hűtési mechanizmusokra vagy burkolatra lenne szükség.

Bár az Intel chipek felzárkóznak az Apple Siliconhoz, ezt sokkal nagyobb teljesítményfelvétel mellett teszik. Ez azt jelenti, hogy a hasonló Intel-alapú gépeknek nagyobb akkumulátorokra van szükségük, ami hátrányos helyzetbe hozhatja őket a hordozhatóság és az utazás szempontjából. A TSA például korlátozza a 100 wattóránál nagyobb teljesítményű akkumulátorokat.

Az M2 chip alapján extrapolálva, az Apple Siliconnak ezen a területen is sok tere van a fejlődésre. A cupertinói techóriás a saját specifikációi szerint szabja testre az alkatrészeket. Az új vezérlőchipektől kezdve az Apple-termékek további hatékonyságát biztosító technológiákig minden az idő előrehaladtával csak egyre jobb lesz.

Két év telt el azóta, hogy a nyilvánosság előtt megkezdődött az Apple Silicon hardverek átállása, és még több azóta, hogy a kezdeti tervek belsőleg megszülettek. A vállalat azóta már hatalmasat alkotott, de igazán mégis csak most kezdték el.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó