IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Kéne egy kis retró-iOS a telefonodra?

Az iOS 4 eredetileg közel 10 évvel ezelőtt jelent meg az Apple első olyan mobil operációs rendszereként, amely szakított az iPhone OS nevezéktannal. Egy 18 éves fejlesztő most szeretettel újraalkotta az iOS 4-et iPhone-alkalmazásként. Ha soha nem volt lehetőséged használni az iOS 4-et vagy csak jól könne egy kis nosztalgia, az OldOS szinte hibátlanul visszaadja az egy évtizeddel ezelőtti iPhone használatának élményét.

Az OldOS-t “úgy tervezték, hogy a lehető legközelebb legyen a pixel-tökéletességhez” – mondja Zane, az alkalmazás mögött álló fejlesztő. Az egész az Apple SwiftUI segítségével készült, így gördülékeny animációkat és a régi iPhone home gombját is tartalmazza, amely haptikus visszajelzéssel rezeg, hogy valódi gombnak érezzük.

Az Apple beépített iOS 4-es alkalmazásait is újraalkották meg, hogy igazi flashback legyen az iPhone szkeuomorf időszakára. A Fotók segítségével a meglévő fényképezőgép-tekercset úgy tekintheted meg, ahogyan 10 évvel ezelőtt tetted volna, míg a Jegyzetek visszarepít a régi idők sárga post-it jegyzeteibe.

Az egyetlen alkalmazás, amely nem úgy működik, ahogyan azt várnád, az Üzenetek és a YouTube. Az Apple régebben a YouTube-ot közvetlenül az operációs rendszerébe csomagolta, és az OldOS mögött álló fejlesztő szerint “még mindig van néhány komoly probléma a YouTube-bal” és az Üzenetekkel, amelyek javításán dolgoznak.

Minden más többnyire hibátlan. és még a webet is böngészheted a régi UI-os Safariban. Az App Store olyan alkalmazásokat is felsorol, amelyek letöltéséhez és telepítéséhez a modern áruházba irányítanak át. Van néhány dolog, ami egyszerűen nem működik, például a mappák és a kezdőképernyő alkalmazások átrendezéséhez szükséges mocorgás is hiányzik.

Láttunk már ilyen típusú nosztalgikus alkalmazást iPhone-ra korábban is. A Rewound még 2019 decemberében jelent meg az App Store-ban, és iPoddá változtatta készüléket. Az Apple néhány nappal később azonban gyorsan levette az alkalmazást, áruházi jogsértésekre hivatkozva.

Az OldOS az Apple TestFlight szolgáltatásán keresztül érhető el, amelyet általában az alkalmazások bétaverzióinak terjesztésére használnak. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg már nem tart ki sokáig, mielőtt az Apple lesújt rá, ezért addig próbáld ki, amíg lehet. Zane a teljes projekt forráskódját is közzétette a GitHubon is.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó