IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Letartóztatási parancs érkezett a Samsung örököse ellen

A dél-koreai hatóságok letartóztatási parancsot adtak ki a Samsung “koronahercege”, Lee Jae-yong ellen. Alig két évvel azután, hogy az ellene felhozott zsarolási vádakat ejtették.

Lee Jae-yong, vagy ahogy a nyugati médiában rendszeresen hívják Jay Y. Lee lába alatt ismét forró lett a talaj. A koreai üzletember neve nem csak azért csenghet ismerősen, mert ő a Samsung Groupot vezető Lee Kun-hee legidősebb, egyben egyetlen fia, egyben a vállalat alelnöke. Évekkel ezelőtt már belekeveredett egy zsarolási ügybe, ami azóta már elült.

Lee Jae-yong az elző tárgyalás során – Forrás: NYT

Most viszont piaci manipulálással és költségvetési csalással vádolták meg. A BusinessKorea szerint az ügyészek már egy ideje vizsgálódnak a Samsung C&T és Cheil Industries egyesülése körüli furcsaságok miatt.

A letartóztatási parancsot június 4-én adták ki Lee, valamint két Samsungos társa, Choi Ji-sung és Kim Jong-joong ellen. A hármas többek közt megsértette a tőkepiaci törvényt a piac manipulációjával, valamint költségvetési csalásban is részt vehettek, megsértve ezzel a részvénytársaságok külső könyvvizsgálatáról szóló törvényt.

Lee persze egyből kérelmezte független szakértők bevonását az ügyészség helyett, hogy azok vizsgálhassák, hogy a vádemelés helytálló-e.

Nem ez az első eset, hogy Lee szemben találja magát a törvénnyel. 2017-ben már 5 éves nem letöltendő büntetést kapott főként zsarolásért, de nyakig benne volt a Koreai elnök, Park Geun-hye bukását okozó botrányban is. Akkor megúszta a börtönt, 2018-ban bocsánatot kapott. Éppen időben, hogy a vállalat szponzorálhassa a 2018-as phjongcshangi téli olimpiai játékokat.

Lee Kun-hee – Forrás: Bloomberg

A család többi tagjának is akad vaj a füle mögött. Ugyanebben az évben Lee apját, Lee Kun-heet adócsalás miatt vették elő. Úgy tűnik, a vállalat feje elfelejtett jövedelmei után potom 8,2 milliárd wonnyi, kb. 2 milliárd forintnyi adót befizetni.

Ha megállnának a mostani csalási vádak, ebből kinézhetne akár egy kellemesebb letöltendő büntetés is…

Forrás: BusinessKorea 

Borítókép: WSJ

Kapcsolódó cikkeink

A Samsung ismét az Apple új készülékén élcelődik

Anikó

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Lesz valaha összehajtható iPhone?

Anikó