IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az Apple interaktívvá tenné az AR élményét

Egy kosármeccs interaktív megnézésével szemléltették legújabb szabadalmukat. A találmány lényege, hogy szabad kezet adjon a nézőnek, mikor és mit szeretne pontosan látni az adott műsorszámból.

A Módszer, eszköz és rendszer egy elem megjelenítéséhez kapcsolódó affordanciák generálására ékes nevet viselő, 20200175275 számú szabadalom lehetővé tenné, hogy a nézők a tartalmat szabadon választott választott aspektusból tekintsék meg. Az affordancia a tárgyak észlelésének olyan eleme, amely a használati tulajdonságokat kapcsolja hozzá az észlelt jellemzőkhöz. És itt jön képbe mindjárt a kosármeccs allegóriája.

Forrás: Getty Images

Képzeld el, hogy éppen nézed a meccset és meglátsz az egyik játékos lábán egy baromi jó cipőt. Amellett, hogy a mai technológiával már nem nehéz akár élőben közvetített adásokban sem tekergetni, visszatekerhetsz és megnézheted magadnak jobban a cipőt. Az AR élmény segítségével azonban egyrészt bárhonnan körbe nézheted, másrészt helyből információt gyűjthetsz a cipőről.

Itt leginkább a persektíva a lényeg, hogy a felhasználó képes legyen megváltoztatni a kamera szögét legalább egy pár fokkal, illetve a megjelenített információ. Az pontosan nem derül ki a szabadalomból, hogy milyen eszközben szeretné ezt az Apple megvalósítani. Az biztos, hogy fejre vehetőnek kell lennie. És itt jön képbe a már annyit emlegetett AR-szemüveg.

Csak képzeld el, ahogy nézed a meccset, majd kimerevíted a képet a cipőnél, az elvándorol mondjuk a bal lencsébe, míg a jobbon már jönnek is az infók a cipőről. Simán elmenne egy kémfilmbe, de úgy tűnik, nem lehetetlen megvalósítani.

Forrás:
United States Patent & Trademark Office

Ennél kicsit tovább mentek a szabadalom jegyzői, és azt is elképzelték, hogy maga a cipő jelenik meg előtted, amivel aztán interakcióba léphetsz, sőt, akár a kontextusból kiemelve eléd is vetítheti a cipőt bármilyen fizikai felületre. Ráadásul a hologram szó használatától sem riadtak vissza.

Elég futurisztikusan hangzik. Egyelőre várjuk ki, hogy egyáltalán a szemüveg meglegyen, én nem állnék addig fél lábon.

Forrás: AppleInsider

Kapcsolódó cikkeink

Nem lesz headset bejelentés az idei WWDC-n

Anikó

Még idén sem lesz semmi az Apple VR headsetjéből

Anikó

Mire NE számíts a jövő heti Apple eseményen

Anikó