IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Liquid Retina XDR – sok jó LED kis helyen is elfér

A múlt héten bemutatott új iPad Pro egyik legnagyobb ereje a fény-ereje. A papírforma szerint kijelzőjének megvilágítása fényesebb bármely Macnél és még a legtöbb TV-t is lenyomja. Hogy lehet ez?

Az Apple legújabb iPad Prója a megszólalásig hasonlít a legutóbbi modellre, de belülről több jelentős fejlesztést tartalmaz. Megkapta azt a nagy teljesítményű, energiatakarékos M1 chipet, melyen a legújabb MacBook Air, 13”-es MacBook Pro, Mac mini és most az újratervezett iMac is osztozik. 

Forrás: Apple

Az iPhone-okhoz hasonlóan megvolt az 5G-re váltás. Az előlapi kamera is fejlődött, a Center Stage funkcióval mindig „képben lehetsz”. A processzortól eltekintve azonban a legnagyobb technikai ugrás kizárólag a 12,9”-es, azaz nagyobb iPad Prót érinti: ez pedig nem más, mint az Apple által Liquid Retina XDR névre keresztelt új megjelenítési technika, amely Mini-LED háttérvilágítással nagyobb fényerőt és nagyobb kontrasztot biztosít, mint bármelyik iPad (vagy Mac), amelyet a vállalat valaha is készített.

Az Apple szerint a 12,9”-es iPad Pro teljes képernyőjének fényereje eléri az 1000 nitet – ami megegyezik az ultra drága Pro Display XDR kijelző teljesítményével -, azonban itt jön a csavar: a képernyő egyes részei HDR-tartalmak lejátszásakor akár 1600 nitet is elérhetnek. Ez nagyobb, mint a piacon kapható legtöbb 4K HDR TV képernyőjének teljesítménye.

PCMag Tests Apple's Pro Display XDR Color Accuracy and Brightness, Says It  'Does Exactly What It Sets Out To' - MacRumors
Anno így dominált a Pro Display XDR fényerőben – Forrás: PCMag

Az összehasonlítás kedvéért: az előző iPad Pro esetén 600 nit volt a csúcsérték, totálon, mindent kisajtolva. A 16”-es MacBook Pro 500 nites fényerőre képes, a most bemutatott 24”-es iMac szintén 500 niten ketyeg. Viszont az iPhone-ok esetében már eggyel nő a tét. Az iPhone 12 Pro OLED képernyője 800 nites maximális fényerőre képes, HDR-ben pedig 1200-ra.

Az Apple azonban még nem áll készen arra, hogy a táblagépek esetében is OLED-re váltson, és az indoklás valószínűleg a Mini-LED fényerő-előnyére vezethető vissza – valamint a vállalat ígéretére, hogy ez az iPad Pro a fancy kijelzővel együtt is rendelkezik a szokásos 10 órás üzemidővel, amelyet az iPad-felhasználók már megszokhattak. 

Ellentétben az OLED-del, ahol az egyes pixelek önmegvilágítók és teljesen ki tudnak kapcsolni, ha nincs rájuk szükség, a Mini LED inkább a fogyasztói elektronika területén még mindig nagyon népszerű LCD képernyők természetes továbbfejlesztése. 

Forrás: Apple

Ez az új megközelítés a képernyő mögötti LED-ek méretében és mennyiségében különbözik a többitől. Az Apple munkatársa, Heidi Delgado a Spring Loaded eseményen elmondta, hogy az előző iPad Pro 72 LED-et tartalmazott, de az új Liquid Retina XDR mögé viszont több mint 10 000-et sikerül belepakolni. Az Apple ezt úgy érte el, hogy a LED-eket 120-szor kisebb térfogatra miniatürizálta, mint a korábbi kialakítás.

A Mini LED-eket ez után több mint 2500 fényerő-szabályozási zónába csoportosították, amelyek a kijelzőn megjelenő jelek alapján külön-külön világítanak és tompítanak. Delgado szerint ez a granuláris szintű vezérlés azt eredményezi, hogy a felhasználók a kép legsötétebb részein a legfinomabb részleteket is láthatják.

Forrás: Apple

És bár ez az első alkalom, hogy Min-iLED-es kijelző tabletbe került, a technológia nem újdonság a TV készülékek szegmensében. A TCL indította el igazán a trendet 2019-ben, és úgy tűnik, a Samsung és az LG is felfigyelt rá: a 2021-es, magasabb kategóriás LCD-tévéik már Mini-LED háttérvilágítást is használnak.

A LED-es LCD TV-k két részből álló kijelzővel rendelkeznek, amelyek együttesen alkotják a képet. A kijelző “LCD” (folyadékkristályos kijelző) része hozza létre a képet, a “LED” (fénykibocsátó dióda) része pedig a fényt, amely átvilágítja a képet, melyet látsz. Az aktív mátrix háttérvilágításban lévő több ezer pontosan vezérelt Mini-LED előnye tehát az erőteljesebb fény, amely egyenletesebben oszlik el a képernyőn, pontosabban szabályozható az éles kontraszt érdekében, és hatékonyabban hozza létre az élénk, telített színeket, amelyek elkápráztatják a szemet. A Mini-LED egyszerűen drámaian jobb képi teljesítményt nyújt.
TCL

A LED-ek számának ugrásszerű növekedése a megjelenítés egyenletességének javulását is eredményezheti. A korábbi 11 és 12,9”-es iPad Prók tulajdonosai sokszor tapasztaltak egyenetlen háttérvilágítást. A Mini-LED-re történő áttérés azonban feledtetheti ezt a problémát.

Forrás: TLC

A TV-kijelző technológia következő nagy ugrása és az OLED potenciális utódja pedig a MicroLED lehet. A MicroLED osztozik az OLED számos legjobb tulajdonságában, azonban a legtöbb kapcsolódó hátrány nélkül növeli a fényerőt, mivel a technológia szervetlen. Jelenleg azonban a MicroLED használata rendkívül költséges, és csak a Samsung ultraprémium kategóriás luxustévéiben található meg.

Az új iPad Próval kapcsolatos végső benyomásokra várnunk kell, amíg a kezünkbe nem kerül. De nagyon kíváncsi vagyok, hogy a Mini-LED mit tesz hozzá az iPad-élményhez.

Borítókép: Apple

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó