IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Májusban érkezik az első, HDMI 2.1-es gaming monitor

A HDMI 2.1 csatlakozón keresztül 4K felbontásnál sem kell lemondanunk a magas FPS-ről.

A hírek szerint az első, HDMI 2.1-et támogató monitor az Asus ROG Stri XG43UQ lesz és valamikor május folyamán érkezik majd a boltok polcaira. Ahogyan a neve is mutatja, egy nagy, 43″-os kijelzőről van szó, de nem a méretével igyekszik majd lenyűgözni a vásárlókat: a 4K felbontás mellé 144Hz-es képfrissítést ígér, valamint FreeSync Premium Pro támogatást, DisplayHDR 1000 minősítést és 90%-os DCI-P3 színlefedettséget.

Forrás: digitaltrends

A fentiek alapján nem lőnénk nagy bakot azzal a kijelentéssel, hogy a ROG Stri XG43UQ a valaha látott legjobb gaming monitornak ígérkezik. A legjobb tulajdonsága azonban az lesz, hogy találunk rajta HDMI 2.1 csatlakozót, aminek leginkább a PlayStation 5 és az Xbox X-széria tulajdonosai örülhetnek.

Mitől más a 2.1?

A HDMI 2.1 nem sokban különbözik a 2.0-tól, viszont az a kis különbség nagyon sokat jelent. A svászélességről van szó, ami másodpercenként 48 gigabit információ továbbítását teszi lehetővé, szemben a HDMI 2.0-ra jellemző 18 Gb/s-el. Ezt leszámítva egyébként teljesen ugyanúgy néz ki a port, kompatibilis a régi kábeleinkkel, eszközeinkkel, tehát nem kell egyből mindent lecserélnünk.

A magasabb adattovábbítási sebességnek köszönhetően akár arra is képes lehet, hogy 10K felbontásban 100Hz-es képfrissítés mellett másodpercenként 120 képkockát tartalmazó mozgóképet jelenítsünk meg. Ehhez persze szükség van egy Ultra High Speed HDMI kábelre, a kábel két végén pedig olyan eszközökre, amelyek lehetővé teszik ezt a számunkra. Jelenleg a PlayStation 5, az Xbox X szériája, valamint PC fronton az Nvidia GeForce RTX 3090 és 3080 rendelkezik HDMI 2.1-es porttal. Kijelző szinten a 2020-as és 2021-es prémium kategóriájú TV-ken találunk ilyen lehetőséget.

Forrás: cnet

A HDMI 2.1-nek köszönhetően az Asus új monitora jó pár évig maximálisan kiszolgálja majd a gamerek igényeit, persze amennyiben rendelkeznek akkora asztallal, amelyen kényelmesen elfér a 43 colos eszköz. Az XG43UQ egyébként VA panelt kapott, amely ugyan nem olyan élénk, mint egy IPS kijelző, viszont a fekete tónusa nagyon szép mély, tintás hatású, a 4000:1-es statikus kontrasztarányért pedig mindenképp jár a plusz pont.

A csatlakozókat tekintve a két darab HDMI 2.1 mellett találunk két HDMI 2.0-t is, egy DisplayPort 1.4a-at, valamint két USB 3.0-át és egy audio jack-et. A hivatalos árazásról egyelőre nem érkezett infó a gyártótól, de egyes európai boltokban nagyjából 1600 euróért lehet jelenleg előrendelni.

Forrás: digitaltrends

Kapcsolódó cikkeink

Újragondolt gaming telefonnal jelentkezik a Redmi

Foltin

Jön az új HP Chromebook, a Wear OS megvéd a leégéstől és Android 11-et kapnak a Zenfone-ok

Foltin

Hogy teljesített az iPhone 12 Pro Max a OnePlus 8T ellen MKBHD tesztjén?

Nagy Deborah