IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Ma egy éves a Stadia és még mindig értelmetlen

Egy éve indult a Google felhő alapú játékplatformja és még mindig nem életképes alternatíva a konzolos és PC-s játékokkal szemben.

Amikor a Google elindította a Stadiát, kifejezetten ígéretesnek tűnt, annak ellenére is, hogy a játékok kiválasztása és az alapvető szolgáltatások elérhetősége hiányzott. Azóta a platformon elérhető játékok száma nagyjából ötszörösére nőtt, és sok olyan szolgáltatás érkezett, ami hiányzott, mint például az eredmények és a családi játékok megosztása.

A több képernyőn való játék anélkül, hogy játékkonzolt vagy PC-t kéne hozzá vennünk, nagyon vonzó újítás, és a Google megoldása a jelenleg elérhető legjobb szolgáltatás. Bárhol játszhatunk a Stadiával – Windows, Mac, Chrome OS, Linux, TV (Chromecast Ultra-val), Android és hamarosan az iOS is. És összehasonlítva a GeForce Now PC-bérlés megközelítésével, a Stadia felhasználói élménye igazán csiszolt.

Az ötlet egyébként zseniális – Forrás: Mslsoft

A Stadia ára ráadásul nagyon alacsony és a Destiny 2 például már teljesen ingyenes rajta, nincs szükség előfizetésre sem, és szinte bármilyen hardveren játszhatunk vele. Viszont nem sok egyéb okunk van arra, hogy a Stadiát válasszuk, ugyanis a konzolok erőssége mindig is az exklúzív játékok voltak. Gondoljunk csak a PlayStation 5 Spider-Man: Miles Moralesre és új Ratchet & Clankre, az Xbox Series X esetében pedig a Halo Infinite-re és a Forzára.

A Stadia első évében a Google-nek alig több, mint 100 címet sikerült beszereznie, ami nem túl acélos, bár a PlayStation 4 valamivel több mint 160 címet adott ki Észak-Amerikában az első piaci éve alatt. De a Stadián ma elérhető játékok több mint fele eredetileg 2018-ban vagy korábban jelent meg.

A Stadia kezelőfelülete a tavalyi év óta semmit nem változott. Az áruházban továbbra sem lehet játékokat keresni (mennyire ironikus a Google-től), a könyvtárszervezés egyetlen lehetősége a teljes lista rendezése az utoljára lejátszott sorrend szerint vagy ábécé szerint, nem rendezhetjük a játékokat mappákba, és ami még rosszabb, nem távolíthatjuk el a játékokat a könyvtár nézetből.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a Stadia rossz. Rengeteg beígért funkciót kaptunk, beleértve az eredményeket és a játékmegosztást, valamint a Google Assistant integrációját, az üzenetküldést és néhány YouTube-trükköt is. De a Google nem végzett olyan munkát, ami a Stadiát a konzolos és PC-s játékok igazi kihívójává tenné.

Nektek tetszik a Google Stadia?

Forrás: AndroidPolice
Borító: IGN

Kapcsolódó cikkeink

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Google: az Apple visszatartja a fejlődést

Anikó

Végre használható lesz a Gmail iOS-es widgete

Anikó