IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Hátráltatja az univerzális üzenetküldést az Apple iMessage szolgáltatása

Elindította a Google is a saját üzenetküldő rendszerét, de sajnos a két platform között nem várhatunk újítást.

A mai nappal a Google az Üzenetek alkalmazásban RCS-alapú “Chat” funkciót indított, amivel teljesíti az Androidon a jobb, univerzális üzenetküldési szabvány ígéretét. De ez még mindig nem egy “iMessage for Android”, mint ahogy azt sokan remélték. Ironikus módon ennek az Apple áll az útjában.

Az új Google Chat az Universal Profile RCS szabványon alapul és olyan üzenetküldési funkciókat tartalmaz, mint például olvasási nyugtákat, jobb csoportos csevegéseket, gépelési indikátorokat és még sok mást.

Zöld buborék, az ősrégi SMS indikátora – Forrás: AndroidPolice

A Google azt állítja, hogy a mai nappal világszerte elérhetővé teszi az RCS üzenetküldést az Androidot használó ügyfelek számára az Üzenetek alkalmazáson keresztül. Azok az ügyfelek, akiknek a szolgáltatója nem támogatja ezt a felületet, közvetlenül csatlakozhatnak a Google Jibe for RCS segítségével, és az Universal Profile szabványnak megfelelő kompatibilis szolgáltatók továbbra is ugyanazt az alkalmazást használhatják.

Mivel az Android világszerte a világ okostelefon-piaci részesedésének 72–85%-ával rendelkezik, ez alapvetően azt jelenti, hogy a Google a felelős az RCS világszerte történő bevezetéséért ugyanis az Apple iPhone készülékei nem támogatják az RCS üzenetküldést. Ezért valószínűleg az is lehetetlen, hogy droidosok és almások egymást közt használják a telefonszámot, mint chat elérhetőség.

Sokan azt remélték, hogy az Apple támogatni fogja az RCS üzenetküldést a legújabb iPhone-jaiban az 5G szabványokra vonatkozó GSM-társulási követelmények eredményeként, de az új iPhone 12 RCS-támogatás nélkül érkezett. Amíg az iPhone nem támogatja ezt, az Android és az iOS eszközök közötti üzenetek továbbra is az ősi SMS-ekre korlátozódnak.

Az Apple nyilvánvalóan nem készít iMessage-t az Android-ra, de az RCS és az Universal Profile egy nyílt szabvány, így az Apple azt bármikor megvalósíthatná. De amíg ezt nem teszi, az iOS és az Android továbbra is két külön buborék lesz.

iMessage – Forrás: AndroidPolice

Az iMessage és a RCS/Chat is támogatja ugyanazokat a szolgáltatásokat, mint a jobb minőségű média, az üzenetreakciók és a gépelési indikátorok és az adathasználat SMS díj helyett. És az égvilágon semmi sem gátolja az okostelefonok közti univerzális, ingyenes chatet, csak az Apple.

Bár az Apple az elsők között támogatja az adatvédelem-központú megközelítést alapvetően mindenben, mégsem tesz meg mindent a bizonytalan SMS-alapú üzenetküldés elkerülése érdekében. Sokak szerint itt lenne az ideje, ha leszállna a magas lóról és alkalmazná az RCS-t a saját ügyfelei és a cég által fenntartott adatvédelmi értékek szempontjából.

Ti örülnétek, ha az Apple beadná a derekát egy univerzális üzenetküldő érdekében?

Forrás és borító: AndroidPolice

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó