IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Mac tablet és 15”-es MacBook Air, jó lett volna?

Az Apple néhai társalapítója, Steve Jobs által írt belső e-mail betekintést nyújt a technológiai óriás hardverstratégiájába, amely közvetlenül az első iPhone 2007-es megjelenése után készült, és amely egy Mac táblagépet és egy 15 hüvelykes MacBook Air-t is tartalmazott.

A dokumentum, amelyet az Epic kontra Apple perben tettek közzé, és amelyet szerdán a TechEmails nevű Twitter-fiók emelt ki, egy 2007 augusztusában, két hónappal az eredeti iPhone megjelenése után tartott vezetői értekezlet napirendjének kinyomtatott változata. Bár a legtöbb vitatéma azóta már nyilvánosságra került, vannak benne olyan részletek, amelyek betekintést nyújtanak olyan projektekbe, amelyek nem kerültek be.

Jobs például említést tesz egy 15 hüvelykes MacBook Airről, amelyet 2008 első felében terveztek piacra dobni vagy belső tervezésre bocsátani. Az Apple végül egy 13 hüvelykes MacBook Airt mutatott be egy klasszikus 2008-as bemutató keretében, amikor Jobs egy manilaborítékból húzta ki a vékony és könnyű készüléket.

2009-ben, majd nemrég, januárban is felröppentek pletykák arról, hogy az Apple érdeklődik egy 15 hüvelykes MacBook Air iránt, bár a vállalat eddig nem kötelezte el magát népszerű noteszgépe nagyobb változatának elkészítése mellett. Viszont a 11 hüvelykes modell 2010 és 2016 között készült.

Érdekes módon az Apple a jelek szerint már az iPad 2010-es bevezetése előtt is fontolgatta egy táblagépes Mac bevezetését. Egy rövid említés Jobs e-mailjében, egy “táblagépet” a Mac kategória alatt tettek szóvá. Az iPad bevezetése előtt a pletykák szerint az Apple már korán beszállt a tábla PC-k játékába, bár a vállalat végül más – és vitathatatlanul okosabb – irányt vett, és egy energiatakarékos ARM-alapú platformot választott, amelyen egy könnyű operációs rendszer futott.

Jobs e-mailjében feltárt egyéb részletek között szerepel egy “Super nano” eszköz említése, amely egy még meg nem jelent iPod-változat lehet, valamint az iPhoneOS (később iOS) lehetséges megnyitása harmadik féltől származó alkalmazások befogadására. Ez utóbbival kapcsolatban a dokumentum margójára firkált kézzel írt jegyzetekből kiderül, hogy az Apple talán az EA-val való partnerséget fontolgatja, amely játékokat hozna az iPhone-ra és az iPod touchra.

Forrás: CoG

Egy másik belső e-mailben, amely szintén az Epic kontra Apple perből származik, Eddy Cue szoftverfőnök a Shazam zeneazonosító szolgáltatás akkor új Shazam Player alkalmazásának 2012-es népszerűsítéséről beszél az App Store-ban. Cue a javaslat ellen döntött, mondván: ” nem fogunk olyasmit népszerűsíteni, ami azt a célt tűzi ki maga elé, hogy a zenelejátszónkat helyettesíti, hacsak nem lényegesen jobb, mint a mi lejátszónk, márpedig nem az”. Az Apple azért 2017-ben felvásárolta a Shazamot. 

Forrás: AppleInsider

Borítókép: MacStories

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó