IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Már a nagyágyúkat is bevetik a trösztellenes háborúban

Egy új jelentés szerint Tim Cook, az Apple vezérigazgatója nemrégiben felhívta Nancy Pelosi amerikai házelnököt és más törvényhozókat, hogy befolyásolja a véleményüket egy sor olyan átfogó trösztellenes törvényjavaslat ratifikálása ellen, amelyek célja a Big Tech visszaszorítása.

The New York Times Cook hívásait ismerő forrásokra hivatkozva arról számol be, hogy az Apple vezérigazgatója felhívta Pelosit és más kongresszusi képviselőket, hogy figyelmeztesse őket a hónap elején bejelentett öt javaslatba beépített lehetséges buktatókra.

Cook a jelentés szerint arra figyelmeztetett, hogy a törvényjavaslatok elsietettek, elfojtják az innovációt, és a fogyasztóknak ártanának, mivel pusztítást okoznának az Apple szolgáltatásaiban. Azt is kérte, hogy az igazságügyi bizottság halassza el a megfontolási folyamatot, amelyen a jogszabályoknak át kell haladniuk, mielőtt a teljes Ház elé kerülnének. A képviselőházi jóváhagyás után a törvényjavaslatoknak ki kell állniuk a szenátusi ellenőrzést, mielőtt az elnök asztalára kerülnének.

Forrás: The Verge

A jelentés szerint Pelosi visszautasította Cook kérését, és sürgette, hogy konkrét politikai kifogásokat fogalmazzon meg a javasolt anyagokkal kapcsolatban.

Cook nem az egyetlen technológiai személyiség, aki a trösztellenes törvényekkel szembeni ellenvetésének adott hangot. Kent Walker, a Google globális ügyekért felelős vezető alelnöke szintén felhívta a törvényhozókat, míg az Amazon és a Facebook lobbistái és képviselői a javasolt intézkedéseket kritizáló nyilatkozatokat adtak ki.

Hétfőn agytrösztök és nonprofit szervezetek egy csoportja, amelyek közül sokan az Apple, az Amazon, a Facebook és a Google támogatását élvezik, levelet küldött az igazságügyi bizottságnak. Ebben a csoportok elítélik a politikát, amely szerintük tartós következményekkel járna a technológiai ipar számára.

Forrás: Financial Times

“Úgy gondoljuk, hogy a választók azt akarják, hogy a kongresszus javítsa meg azokat a dolgokat, amelyek elromlottak – és ne törje össze vagy tiltsa be azokat, amelyek szerintük jól működnek” – olvasható a levélben. “Határozottan arra biztatjuk önöket, hogy utasítsák el ezeket a javaslatokat”.

A kétpárti törvényjavaslatokból álló csomag célja a Big Tech működésének újradefiniálása, és az ágazat vezetőinek esetleges feldarabolását jelentheti. A törvényjavaslatok többek között az összeférhetetlenséget, a felvásárlásokat és az olyan nagyvállalatok, mint az Apple, túl nagy hatalmát érintik.

Az egyik törvényjavaslat például megtiltaná az Apple-nek, hogy olyan készülékeket értékesítsen, amelyeken saját alkalmazások vannak előtelepítve. Egy másik törvényjavaslat nagyobb finanszírozást biztosít az olyan végrehajtó ügynökségeknek, mint az Igazságügyi Minisztérium és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, amely utóbbi nemrégiben nevezte ki elnökévé Lina Khant, neves trösztellenes tudóst.

Kapcsolódó cikkeink

Megjelent a watchOS 9

Anikó

Megjelent az iOS 16

Anikó

Érkeznek az Apple Far Out eseményének legnagyobb bejelentései

Anikó