IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Már a nagyágyúkat is bevetik a trösztellenes háborúban

Egy új jelentés szerint Tim Cook, az Apple vezérigazgatója nemrégiben felhívta Nancy Pelosi amerikai házelnököt és más törvényhozókat, hogy befolyásolja a véleményüket egy sor olyan átfogó trösztellenes törvényjavaslat ratifikálása ellen, amelyek célja a Big Tech visszaszorítása.

The New York Times Cook hívásait ismerő forrásokra hivatkozva arról számol be, hogy az Apple vezérigazgatója felhívta Pelosit és más kongresszusi képviselőket, hogy figyelmeztesse őket a hónap elején bejelentett öt javaslatba beépített lehetséges buktatókra.

Cook a jelentés szerint arra figyelmeztetett, hogy a törvényjavaslatok elsietettek, elfojtják az innovációt, és a fogyasztóknak ártanának, mivel pusztítást okoznának az Apple szolgáltatásaiban. Azt is kérte, hogy az igazságügyi bizottság halassza el a megfontolási folyamatot, amelyen a jogszabályoknak át kell haladniuk, mielőtt a teljes Ház elé kerülnének. A képviselőházi jóváhagyás után a törvényjavaslatoknak ki kell állniuk a szenátusi ellenőrzést, mielőtt az elnök asztalára kerülnének.

Forrás: The Verge

A jelentés szerint Pelosi visszautasította Cook kérését, és sürgette, hogy konkrét politikai kifogásokat fogalmazzon meg a javasolt anyagokkal kapcsolatban.

Cook nem az egyetlen technológiai személyiség, aki a trösztellenes törvényekkel szembeni ellenvetésének adott hangot. Kent Walker, a Google globális ügyekért felelős vezető alelnöke szintén felhívta a törvényhozókat, míg az Amazon és a Facebook lobbistái és képviselői a javasolt intézkedéseket kritizáló nyilatkozatokat adtak ki.

Hétfőn agytrösztök és nonprofit szervezetek egy csoportja, amelyek közül sokan az Apple, az Amazon, a Facebook és a Google támogatását élvezik, levelet küldött az igazságügyi bizottságnak. Ebben a csoportok elítélik a politikát, amely szerintük tartós következményekkel járna a technológiai ipar számára.

Forrás: Financial Times

“Úgy gondoljuk, hogy a választók azt akarják, hogy a kongresszus javítsa meg azokat a dolgokat, amelyek elromlottak – és ne törje össze vagy tiltsa be azokat, amelyek szerintük jól működnek” – olvasható a levélben. “Határozottan arra biztatjuk önöket, hogy utasítsák el ezeket a javaslatokat”.

A kétpárti törvényjavaslatokból álló csomag célja a Big Tech működésének újradefiniálása, és az ágazat vezetőinek esetleges feldarabolását jelentheti. A törvényjavaslatok többek között az összeférhetetlenséget, a felvásárlásokat és az olyan nagyvállalatok, mint az Apple, túl nagy hatalmát érintik.

Az egyik törvényjavaslat például megtiltaná az Apple-nek, hogy olyan készülékeket értékesítsen, amelyeken saját alkalmazások vannak előtelepítve. Egy másik törvényjavaslat nagyobb finanszírozást biztosít az olyan végrehajtó ügynökségeknek, mint az Igazságügyi Minisztérium és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, amely utóbbi nemrégiben nevezte ki elnökévé Lina Khant, neves trösztellenes tudóst.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó