IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Még a nyáron érkezik a Samsung és Google közös fejlesztésű rendszere okosórák számára

A Samsung virtuális MWC bemutatója során bepillantást engedett a közelgő One UI Watch élményébe. A legnagyobb hír talán az, hogy a készülő Galaxy Watch lesz az első olyan okosóra a piacon, amely a Samsung és a Google által közösen fejlesztett Wear OS-t használja.

Sameer Samat, az Android és Wear termékmenedzsmentért felelős alelnöke a szegmens során kijelentette, hogy a Samsung következő Galaxy Watcha lesz az első óra, amely az új, egységes platformukkal kerül piacra.

Tekintettel a Google és a Samsung szoros kapcsolatára az új Wear OS fejlesztése során, nem meglepő, hogy a vállalat kapja meg a hivatalos megjelenés jogát. Az viszont furcsa, hogy a Google saját cége, a Fitbit nem kap elsőbbséget, különösen, hogy a vállalat megerősítette, hogy piacra dob egy Wear OS-es készüléket.

A pletykák szerint egy Google Pixel Watch is készülőben van, bár erről nem sokat lehet tudni. Elképzelhető, hogy őszig kell várnunk, mielőtt bármi hivatalosat látnánk a Google Fitbiten kívüli hardveréről.

Eközben a Samsung, mint a vezető Android okostelefon-gyártó OEM, megadhatja a Wear OS-nek a szükséges lökést. A vállalat továbbra is a jobb teljesítményt, a hosszabb akkumulátor-üzemidőt és a több alkalmazást hirdeti.

A Samsung Wear OS tapasztalatai azt is mutatják, hogy az OEM-ek testre szabhatják a platformot, hasonlóan az Android működéséhez. Néhány készülék, például az OPPO Watch valamilyen szinten testreszabott Wear OS-élményt kínál. Úgy tűnik azonban, hogy a legjobb androidos telefonok készítői egységesebb élményt kapnak az eszközökön.

Hogy egyértelmű legyen: amit a Samsung a One UI Watchról mutat, az nem az lesz, ahogyan az új, egységes Google / Samsung platformra épülő összes okosóra kinéz – ez egy hozzáadott réteg a tetején, kifejezetten a Samsung készülékek számára. Hasonló ahhoz, amit a Samsung One UI tesz a Samsung okostelefonok esetében. A cél az egységes megjelenés és élmény a Samsung összes hardverén és szoftverén, és eddig ez nagyon szépnek tűnik.

A Beállítások menüt úgy alakították át, hogy jobban hasonlítson a telefon menüjére, és a dolgok szinkronizálódnak a telefonról: ha az óra alkalmazásban további időzónákat állítottunk be, azok ott lesznek az órán is, és a telefonon blokkolt hívók az órán is blokkolva lesznek. A Samsung bemutatott egy új watch face tervezőeszközt is, amely még idén elérhető lesz az Android fejlesztők számára, hogy könnyedén létrehozhassanak új watch face-eket a platformra. Egyelőre nem világos, hogy a jelenlegi Tizen vagy Wear OS órafelületek működni fognak-e az új operációs rendszerrel vagy a One UI Watch-csal, de a jelenlegi lehetőségek is komolyan hiányoznak, így minden új lehetőség – még ha nagyrészt a fejlesztőkre támaszkodik is – üdvözlendő.

A legjobb az egészben, hogy az Apple Watch-hoz hasonlóan, ha telepítünk egy okosóra-kompatibilis alkalmazást a telefonunkra, a megfelelő óraalkalmazás automatikusan települ az órára is. Nem kell manuálisan telepítened semmit, mint jelenleg a Tizen-alapú órákon, és nem kell foglalkoznod a furcsa, csuklón lévő alkalmazásboltokkal sem, amelyek frusztrálóvá tették az alkalmazások beszerzését a Wear OS-en. Egyszerűen csak letöltesz egy alkalmazást a telefonodra, és annak közvetlenül meg kell jelennie a csuklódon is.

Az új One UI Watch-élmény várhatóan először a Samsung viselhető eszközein jelenik meg a Samsung Unpacked eseményén még idén. Tekintettel a Samsung más, közelmúltbeli hardveres pletykáira, úgy hangzik, hogy ez az Unpacked elég nagy durranás lesz.

A Samsung hallgatott a Galaxy Watch részleteiről, de a kiszivárgott információk dizájnra, hatékonyabb chipsetre és fejlett egészségügyi érzékelőkre utaltak. Ennek ellenére a vállalat az MWC bemutatója során bejelentette, hogy a következő Unpacked eseménye még a nyáron lesz, ahol bemutatja a következő Galaxy okosóráját.

A kiszivárgott Galaxy Watch4 képe

A Samsung Galaxy Watch 3-hoz hasonló Tizen-okosórák pedig a megjelenésüktől számított legalább három évig továbbra is támogatást kapnak. 

Kapcsolódó cikkeink

A Samsung ismét az Apple új készülékén élcelődik

Anikó

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Lesz valaha összehajtható iPhone?

Anikó