IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Megfúrta az iFixit az AirTaget

Az iFixit megosztotta kétrészes sorozatának első részét, melyben darabokra szedik az AirTaget. A beszámolóból kiderül, hogy az Apple-nek lenyűgöző tervezési döntéseket kellett hoznia a kis kialakítás eléréséhez, beleértve a hangszóró elrendezésének újragondolását.

Az iFixit összehasonlításképpen az Apple AirTaget szembe állította a Tile Mate-jével és a Samsung Galaxy SmartTagjével. A versenytársakhoz képest az AirTag a legkisebb méretű, a legtöbb belső teret magának az áramforrásnak az elhelyezésére használták fel. Viszont az egyik figyelemre méltó dizájnbeli különbség az AirTag beépített kulcstartó lyukának hiánya.

Forrás: iFixit

A három készülék röntgenfelvétele valóban azt mutatja, hogy az Apple nem pazarolt belső helyet. Ezzel szemben a Tile Mate-ben és a Galaxy SmartTagben nem spóroltak a belső térrel, és a nagyobb méretük ellenére egyik nyomkövető sem tartalmaz olyan ultraszéles sávú technológiát, mint az AirTag. Érdemes megjegyezni, hogy a Samsung nemrég piacra dobta a Galaxy SmartTag UWB-s változatát; az iFixit azonban nem tudott hozzájutni az összehasonlításhoz.

A Tile Mate, a Galaxy SmartTag és az AirTag mindegyike érmecellás, cserélhető akkumulátorral rendelkezik. Az AirTag és a Galaxy SmartTag 0,66 Wh-s CR2032-es telepet használ, míg a Tile Mate egy kisebb, 0,39 Wh CR1632-es telepet. Az AirTag az elemcsere szempontjából csavaró és emelő mechanizmussal rendelkezik a hátlapon, de nem egyszerű a hátlap kinyitása, ha például zsíros vagy izzadt a kezed.

Forrás: iFixit

Mindhárom nyomkövető kézzel kinyitható – más szerszám nem szükséges, ennek ellenére az AirTaget felbontani messze a legnehezebb. A többi nyomkövetőnek külön mélyedések vannak a darabok körömmel történő szétválasztásához.

Az akkumulátor cseréje a legtöbb, amit egy átlagos vásárló megfelelő szerszámok nélkül meg tud tenni az AirTagben. Az iFixit szerint az Apple még ebben az esetben is “meglepő visszafogottságot tanúsított az AirTag lezárásakor”, és megjegyzi, hogy a nyomkövető teljes kinyitásához csak egy csavarhúzóra és néhány műanyag pálcikára van szükség.

Az AirTag beépített hangszóróval rendelkezik, amely hangokat ad ki, amikor a párosított iPhone a Lokátor alkalmazáson keresztül, a beállítások során és más helyzetekben pingeli. Tekintettel azonban a kis formára, az Apple-nek új módot kellett kitalálnia arra, hogy a hangszórót a nyomkövetőbe illessze. Az AirTag esetében az Apple úgy döntött, hogy a teljes testet használja a hangszóró meghajtójaként, a burkolat alja pedig a hangszóró mágneseként szolgál.

Forrás: iFixit

Az AirTag belseje felé haladva minden végig körökben van elrendezve. Van egy picike “gomb” a fedél alján is. Ez nem megnyomható, mint a Mate és a SmartTag esetében, hanem egy mágnes, amit korábban a röntgenfelvételen láttunk. Ez közvetlenül a fánk alakú alaplap belsejében helyezkedik el, egy réz tekercsbe ágyazva, amely a hangszórót alkotja. 

Tehát az AirTag teste lényegében egy hangszóró meghajtó. Az áram a hangtekercsbe kerül, amely a membránra – jelen esetben a műanyag borításra, ahol az akkumulátor található – szerelt mágnest hajtja meg, amely azokat a hangokat adja ki, amik elvezetnek az elveszett tárgyhoz.

Mint kiderült, az AirTagbe lehet lyukat fúrni, hogy pótoljuk a beépített kulcstartó lyuk hiányát. De ez minden esetben érvényteleníti az AirTag garanciáját, és bár lehetséges manőver, óriási kockázatot jelent.  Hiszen a rossz helyen történő fúrás komoly károkat okozhat.

Így senkit NEM is buzdítanánk arra, hogy ezzel próbálkozzon, még akkor SEM, ha az iPhone 7-re sikeresen fúrt már jack dugót…

Forrás és borítókép: iFixit

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó