IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Milyenek lesznek az idei Apple rendszerek?

Alig egy hónap van hátra az idei WWDC-ig. Lassan indulnak a találgatások, mit is hozhat az idei év szoftveres téren Cupertino háza táján.

Kezdjük az iOS-szel, az Apple vitathatatlanul legfontosabb szoftverével. Az iOS 15-ről eddig nagyon keveset hallottunk, eltekintve a Bloombergnél dolgozó Mark Gurman néhány apró tippjétől. Gurman hihetetlen eredményeit tekintve azt mondanám, hogy biztosra vehető, hogy ezek a funkciók bekerülnek az iOS 15-be, vagy legalábbis a tesztelés során már szerepeltek benne.

Az iOS 15 koncepciója sok minőségbeli javítást és finomítást tartalmaz, nem pedig nagyobb átalakításokat. Az iOS 14 hatalmas változásokat hozott, bevezette a widgetek a kezdőképernyőn, az alkalmazáskönyvtárat, az új adatvédelmi ellenőrzések és még sok más.

iOS 15

Forrás: 9to5Mac

Olyan apróságokra gondoltunk, mint a meglévő widgetek méretének átméretezése, a gyakran használt emojik kedvencei és a Siri-kérések előzményeinek megtekintése. Olyan alkalmazásokat érintő nagyobb változások is befigyelhetnek, mint az Időjárás és a Részvények, és a most még a Beállításokban szereplő Keychain is saját alkalmazást kaphat. 

A jelenlegi befektetési őrület miatt előnyös lenne, ha az Apple a Részvények alkalmazáson belül felajánlaná a személyes pozíciók követésének lehetőségét. Jó ideje már, hogy az Apple felvásárolta a Dark Sky-t, így talán itt az ideje, hogy végre az Időjárás alkalmazás is felfrissüljön.

iPadOS 15

Forrás: 9to5Mac

Az iPadOS 15-nek sok változást kell megvalósítania, főleg, hogy most az M1 iPad Pro történetének másik felét kell megírnia. A legtöbb dolog, amit az iPadOS-ben látni szeretnénk, meglehetősen nyilvánvaló, és összhangban van az iparág többi szereplőjével.

Az első dolog, amit mindenképpen hozni kéne, hogy az iPhone-éval egyformára változzon a kezdőképernyő. Képesnek kell lennünk arra, hogy widgeteket helyezzünk el bárhol, ahol csak akarjuk, és alkalmazásokat helyezzünk át a képernyőn kívüli az alkalmazáskönyvtárba. Egy kicsit tovább is mehetünk az olyan ötletekkel, mint a pin board a kedvenc gyorsbillentyűknek, a vezérlőközpont műveleteinek és fájljainak, valamint a szótár és a számológép alkalmazásoknak.

watchOS 8

Forrás: 9to5Mac

Ha az óráról van szó, az Apple rengeteg mindent megtehet. Az egészségre való ilyen mértékű összpontosítással szívesen látnánk, ha az Apple egy teljes Egészség alkalmazással bővítené az órát, hogy egységes áttekintést láthassunk az összes egészségügyi mérőszámunkról. Az olyan új alkalmazások, mint a Túrázás, vagy Csillagászat még szórakoztatóbbá tehetnék a körülötted lévő világ felfedezését. Az Apple TV-vel való integráció jelentősen javulhatna egy jobb digitális távirányítóval és azzal a képességgel, hogy műsorokat és filmeket indíthassunk az óránkról.

Új WatchFacek is jöhetnének, például egy TV+ karakteres vagy egy exkluzív Product(RED) számlap, és még sok minden más is bővítheti a jelenleg is kellő képpen testre szabható katalógust. Az életminőségi fejlesztések közé tartozhat a többi eszköz akkumulátor-élettartamának megtekintése, az egyszerűbb klasszikus kezdőképernyő elrendezés, az átdolgozott vezérlőközpont és az új dim display mód.

tvOS 15

Forrás: 9to5Mac

A tvOS nem kapott mostanában sok törődést, de az új távirányítóval és jobb processzorral egész jók a kilátások. Feltéve, ha az Apple komolyabb frissítéseket akar végrehajtani a platformon. Az Apple látszólag már régóta játszik azzal az ötlettel, hogy a tv alkalmazást egyesítse a kezdőképernyővel. Még a távirányító Home gombját is úgy alakították át, hogy alapértelmezés szerint a tv-alkalmazásra menjen. Szeretnénk látni, hogy belefognak a dologba, és kombinálják őket egy szupererős Kezdőképernyőbe, amely az alkalmazásokat és a tartalmakat vegyíti.

Az Apple más platformjainak egyszerű funkciói, mint a Handoff, az Night Shift, az Apple News és a biztonságos hitelesítés a Touch ID és Face ID segítségével, olyan dolgok, amikért abszolút ide illő fejlesztések lehetnének. Ez a négy dolog önmagában exponenciálisan javítaná a tvOS-élményt. Az Apple építhetne a Fitness+-ra, és létrehozhatna egy Breathe alkalmazást a TV-re, amely csatlakozik az Apple Watch-hoz a fejlettebb meditációs gyakorlatokhoz. A játékok saját szekciót kaphatnának, és az Apple időt fordíthatna az AirPlay tükrözés fejlesztésére a Mackel.

macOS Monterey

Forrás: 9to5Mac

Ha már a Macnél tartunk, biztos vagyok benne, hogy az idei kiadás a “Monterey” nevet kapja. Nevezzük csak megérzésnek, de az Apple hivatalosan is védjeggyel látta el, és nagyon is illik a Big Sur általános témájához. Ezzel a kiadással szeretnénk, ha az Apple inkább az alkalmazásokra, mint a rendszerre koncentrálna.

Mivel az iPadOS-alkalmazások Macen is működnek, szeretnénk, ha végre a TestFlight is megérkezne. A fejlettebb kamerával rendelkező Macek, vagy akár a Face ID-val rendelkező jövőbeli Macek is kaphatnának egy speciális új Memoji Studio alkalmazást, amely leváltja az öregedő Photo Booth-t. Az egyetlen rendszerszintű funkció, amit igazán szeretnénk, ha javulna, az értesítések. Az értesítések kicsit olyan, mintha a Big Surrel visszaléptek volna, erre a következő kiadásban ráférne egy kis csiszolás.

Szerinted mi kéne az új rendszerekbe és minek intenél legszívesebben búcsút?

Forrás és borítókép: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó