IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Van-e még létjogosultsága az iPod touchnak?

Emlékszel még a régi szép időkre, amikor az iPod touch volt a király, ha nem volt iPhone-od vagy iPaded? Sajnos ezek már lassan a múlté. Az Apple már nem reklámoz többé iPodokat, és itt az ideje, hogy ez a készülék békében nyugodjon az összes többi iPod mellett. Vagy éppen ellenkezőleg, frissíteni kellene?

Valójában az iPod touchot annyira elfelejtette az Apple és a felhasználók is, hogy annak, aki nem naprakész a vállalat kínálatával, tényleg rá kell keresni, hogy az Apple még mindig árulja-e. És igen, árulja a 2019-es, hetedik generációs iPod touchot hat színben, akár 256 GB tárhellyel.

Mindezt azzal a címszóval, hogy “élmények csúcsra járatva”. A vállalat még az Apple Arcade szolgáltatásának kiadása előtt is játékeszközként reklámozta az iPod touchot. Most, három évvel és több mint 180 címmel a játék-előfizetési platformján később, az iPod touch úgy tűnik, mintha elveszett volna az időben.

Az iPhone 7-ben is megtalálható A10 Fusion chip mocorog a borítás alatt. Bár kétszer gyorsabb, mint az előző modell, és háromszor jobb grafikus teljesítményt nyújt, a mindössze 4 hüvelykes Retina-kijelzővel az iPod touch túl kicsinek tűnik. Rendelkezik egy 8 megapixeles kamerával, amely 1080p HD felbontású videofelvételre képes, és van egy 1,2 megapixeles felbontású FaceTime HD kamerája is.

Az elavult kamerával és kijelzőmérettel, valamint a majdnem elavult chippel az Apple megpróbálja majd egy nyolcadik generációban feléleszteni az iPod dicsőségét?

Az iPod touch ára minden, csak nem kedvező. A 32 GB-os tárhellyel rendelkező modellért 84 990 Ft-ot kell lecsengetni, a 128 GB-osért 124 990 Ft-ot, a 256 GB-os pedig 165 990 Ft-ot kóstál. Gyerekek számára ez lehetne Az Eszköz játékokhoz, zenehallgatáshoz és a barátokkal való kapcsolattartáshoz az iMessage és a FaceTime segítségével. Mivel matt alumínium borítással rendelkezik, meglehetősen tartós, ami kulcsfontosságú előnyt jelent bizonyos régebbi iPhone modellekkel szemben. Na, de ilyen áron? Ennyiből már pár éves iPhone-t veszel…

A Családi megosztás beállításával a gyerek az iCloud előnyeit is élvezheti, az alkalmazáson belüli fizetések jóváhagyását intézhetik a felnőttek, és a Find My funkcióval mindig megtalálható. Egy felnőtt vagy idősebb ember számára viszont az iPod touch túl kicsinek tűnik majd az olvasáshoz vagy a játékokhoz. Az iPod touch hangszórói is hagynak némi kívánnivalót maguk után.

Ha az iPod touchot egy játékkonzolhoz hasonlítjuk, akkor térjünk vissza 2019-be. A hetedik generációs iPod touch megjelenésekor a Nintendo még néhány hónapra volt attól, hogy bemutassa a gyakorlatilag gyerekeknek készített Nintendo Switch Lite-ot, ami most már 60 000 Ft körüli összegért meg is vásárolható. Ez ellenállóbb kialakítással, nem csatlakoztatható kontrollerekkel és a klasszikus Nintendo játékokhoz való hozzáféréssel rendelkezik. Az iPod touchhoz képest nagyobb képernyőjét is fontos megemlíteni.

Amikor a japán vállalat bemutatta a sikeres Nintendo Switch konzol olcsóbb változatát, az iPod touch elvesztette “játékeszköz” jellegét. A 2021-ben ez sokkal inkább észrevehető. 

Így két esélyes a játék: vagy kap a touch egy pár jobb kamerát, nagyobb kijelzőt és gyorsabb processzort, mondjuk A12 Bionicot vagy annál újabbat. Vagy a vállalat egyszer és mindenkorra búcsút mondhat az iPodnak. Én, személy szerint a helyét a termékpalettában már nem látom, a weboldalon is a Music fül alá besuvasztva kell kikutatni. Amondó lennék, hogy búcsúzzon tisztességgel, ne totál bukóként.

A 2021-es WWDC közeledte az Apple számára remek alkalom lehet arra, hogy bejelentse a két kimenetel egyikét: az iPod-vonal végleg eltűnik, vagy pedig jól megérdemelt frissítést kap. Az iOS 15 például jó esélllyel nem fogja támogatni az iPhone 6s-t. Ezt szem előtt tartva az iPod touch és az A10 Fusion processzor még egy évig támogatott lehetne – így az iPod új vásárlói már csak egy nagyobb szoftverfrissítést kapnának.

Ahogy eddig, úgy most is szinte semmi reális okunk nincs arra, hogy iPodot vegyünk. Sokak számára jobb befektetés egy kicsivel többet költeni és megvenni az alap iPad modellt. Nagyobb képernyővel, jobb processzorral és továbbfejlesztett kamerákkal, kihasználva az Apple Pencil előnyeit, valamint a Smart Keyboardot, ami tökéletes az otthoni oktatáshoz, amivel kompakt megkaphatunk játék és munkaélményt is.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó