IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Mire számíthatunk a WWDC21-en?

Az Apple mai a fejlesztői konferenciáját megnyitó bemutató továbbra is kizárólag digitális formában kerül megrendezésre, hasonlóan a 2020-as WWDC-hez, ami azt jelenti, hogy a részvétel világszerte minden fejlesztő számára ingyenes.

Az Apple bemelegítésnek egy virtuális Keynote-ot tart, melyre ma, magyar idő szerint este 7-től kerül sor, és az eseményen először láthatjuk az új operációs rendszerfrissítéseket. Az idei bemutató tartalmáról még nem sokat tudunk, de az alábbiakban kiemeltük mindazt, amit a pletykák alapján várhatóan látni fogunk.

Új MacBook Pro

Forrás: MacRumors

Az Apple új 14 és 16 hüvelykes MacBook Pro modelleken dolgozik, amelyek talán a WWDC-n mutatkozhatnak be. A pletyka Jon Prosser szivárogtatótól származik, akinek elég vegyes a trackrecordja, ha az Apple terveinek megjóslásáról van szó. Más, megbízhatóbb források szélesebb körben az év második felében történő bevezetésre utaltak, és nem jelölték meg június hónapot az új gépek konkrét bevezetésének hónapjaként.

A Wedbush és a Morgan Stanley elemzői is azt mondták, hogy az új Apple Siliconnal ellátott Macek a WWDC-n debütálhatnak, de a DigiTimes egy nemrég megjelent jelentése szerint az újratervezett MacBook Pro modellek csak 2021 végén kerülnek a vásárlókhoz, így nem világos, mi fog történni.

Az Apple a múltban a WWDC-n már bemutatott új hardvereket, de 2017 óta a júniusi események inkább a szoftverekre koncentrálnak. A MacRumors nemrég felfedezett egy adatbázisban szereplő listát egy olyan akkumulátorról, amely a következő generációs MacBook Próban kerülhet felhasználásra, de ez sem nyújt egyértelmű képet a megjelenés ütemezéséről.

Forrás: MacRumors

Az új MacBook Pro modellek a termékcsalád legradikálisabb átalakítását hozhatják 2016 óta. Az Apple visszahozhatja a MagSafe töltőt, az új MacBook Pro modellek pedig a Thunderbolt/USB-C portok hármasa mellett HDMI portot és SD kártyaolvasót is tartalmaznak majd ismét.

Nem lesz Touch Bar, helyette az Apple visszatér a hagyományos funkcióbillentyűsorhoz, és a gépekbe várhatóan bekerülő frissített Apple ARM chipek befogadására áttervezett hőelvezető rendszer is lesz. És további színválasztási lehetőségek is szóba jöhetnek.

Apple Silicon frissítések

Forrás: MacRumors

Még ha végül nem is kapunk új MacBook Pro modelleket a WWDC-n, akkor is hallhatunk esetleg a készülő következő generációs Apple Silicon chipekről.

Az Apple 10 magos megoldáson dolgozik a MacBook Pro modellekhez, a chipek várhatóan nyolc nagy teljesítményű és két energiatakarékos magot tartalmaznak majd, 16 vagy 32 magos GPU-választékkal és akár 64 GB RAM támogatással együtt.

Jönnek a magasabb kategóriás chipek is. A jövőbeli Mac Pro esetében az Apple 20 vagy 40 számítási maggal rendelkező Apple Silicon változatokon dolgozik, amelyek 16 vagy 32 nagy teljesítményű magból és négy vagy nyolc nagy hatékonyságú magból állnak. Ezek a továbbfejlesztett chipek várhatóan 64 vagy 128 magos GPU-t is tartalmaznak majd, és a csúcsmodellben a grafikus chipek többször gyorsabbak lennének, mint az Apple által használt Nvidia és AMD grafikus modulok.

Az Apple tavaly is ilyenkor mutatott be részleteket az Apple Silicon, de ez akkor történt, amikor a fejlesztőknek fel kellett készülniük az ARM technológiára való átállásra. Idén ez nem így van, így nincs egyértelmű információ arról, hogy a WWDC-n kaphatunk-e további chip-infókat.

iOS és iPadOS 15

Forrás: MacRumors

Több olyan év is volt már, amikor az iOS korai verziói kiszivárogtak, így világos képet kaphattunk arról, hogy mire számíthatunk az iPhone operációs rendszer következő generációs verziójától, de idén ez nem történt meg. Az iOS-ről és az iPadOS 15-ről keveset hallottunk, de volt néhány utalás arra, hogy mire számíthatunk, főként a Bloomberges Mark Gurmantól.

Értesítési frissítések

Az iPhone és iPad felhasználók az állapotuk alapján állíthatják majd be az értesítési preferenciákat. Így, ha például ébren vagy, beállíthatod, hogy az iPhone-od hanggal küldjön értesítéseket, míg ha alszol, a hang kikapcsolható lesz.

A felhasználók olyan kategóriák közül választhatnak majd, mint vezetés, munka vagy alvás, és lesz lehetőség egyéni kategóriák létrehozására a beérkező értesítések különböző módon történő kezeléséhez, valamint új beállítások az automatikus válaszokra. Az üzemmód kiválasztására szolgáló menüpontok a Zárolási képernyőn és a Vezérlőközpontban lesznek elérhetők.

iMessage-változások

Az Apple frissíti az iMessage-et, hogy még inkább versenyezhessen más üzenetküldő alkalmazásokkal, például a WhatsApp-pal, de hogy milyen új funkciókat várhatunk, egyelőre nem tudni.

Tavaly már voltak arra utaló jelek, hogy az Apple olyan funkciókat tesztel, mint az elküldött üzenetek visszavonása, a csoportos csevegés gépelési jelzői és az üzenetek olvasatlannak jelölése, de ezek közül egyik sem valósult meg az iOS 14 frissítésében. Elképzelhető, hogy az iOS 15-be ezek közül néhányat tető alá hozhatnak.

Adatvédelmi fejlesztések

Az Apple azt tervezi, hogy tovább javítja a felhasználók adatvédelmét egy új menüvel, amely megmutatja, hogy mely alkalmazások gyűjtenek csendben adatokat a felhasználóktól.

Élelmiszerek nyomon követése

Egy meg nem erősített pletyka szerint az Apple egy új étkezéskövető funkciót tervez az Egészség alkalmazásba, de nem világos, hogy ez mennyire lehet előrehaladott állapotban. Lehet, hogy a felhasználók naplózhatják az általuk elfogyasztott élelmiszereket, és egy beépített adatbázis segítségével tápértékadatokat és kalóriakövetést biztosítanak, de lehet, hogy valami egyszerűbb megoldásról van szó, ahol a felhasználóknak kézzel kell megadniuk az információkat.

Interface-frissítések

Az iOS 15-ben érkező akadálymentesítési funkciókról készült képernyőfotókon kiszúrtunk néhány kisebb kezelőfelületi változást, az Apple beillesztett cellákat és összevont navigációs sávokat használ a Beállítások alkalmazásban. Ezek a változások az operációs rendszer más területein is megjelenhetnek.

Az Apple állítólag a sötét üzemmódban lévő iPhone esetében használt színeken is végez kisebb finomításokat.

Új iPad kezdőképernyő

Az Apple egy új kezdőképernyőn dolgozhat az iPad számára, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy widgeteket helyezzenek el bárhol. Egy teljes alkalmazásrács lesz helyettesíthető widgetekkel az iPaden, ami az iPhone-on is elérhető.

Akadálymentesítési frissítések

Az Apple több új akadálymentesítési funkción dolgozik, amelyek valószínűleg az iOS 15-ben debütálnak majd, köztük a Háttérhangok opcióval, amely lehetővé teszi az iPhone-felhasználók számára, hogy különböző nyugtató hangokat, például óceán, eső vagy fehér zajt játszanak le, hogy elnyomják a nem kívánt környezeti vagy külső zajokat.

Az AssistiveTouch, egy másik új funkcióval lehetővé teszi majd az Apple Watch használatát anélkül, hogy hozzá kellene érinteni a kijelzőt vagy a vezérlőket. az optikai pulzusmérő szenzor, és a készüléken belüli gépi tanulás lehetővé teszi majd, hogy az Apple Watch érzékelje az izommozgás és az ínaktivitás finom különbségeit, amelyek a képernyőn lévő kurzort olyan kézmozdulatokkal vezérlik, mint az összecsípés vagy egy szorítás.

Az Apple dolgozik még az iPad szemkövetésén, még több Memojin, az MFi hallókészülék fejlesztésein és más dolgokon is.

Egyéb új funkciók

A The Wall Street Journal munkatársa, Joanna Stern a WWDC előtti pénteken azt mondta, hogy úgy hallotta, az Apple a Safari, az iMessage, a Térképek és az Egészségügy terén fog fejlesztéseket bevezetni, de további kontextusokkal nem szolgált.

macOS 12

Amilyen keveset tudunk az iOS 15-ről, még kevesebbet tudunk a macOS 12-ről, a Mac operációs rendszer következő generációs változatáról. Arra azonban számítunk, hogy macOS 12-es verzió lesz. A macOS frissítéseket sokáig 10.x-ként jelölték, de a macOS Big Sur megjelenésével az Apple átugrott a macOS 11-re. A 11.x-es szoftverfrissítéseket már megkaptuk, így a macOS következő generációs verziója macOS 12 lesz.

Az Apple ennek az operációs rendszernek is egy kaliforniai helység nevét fogja adni. Az Apple 2013 óta használja a kaliforniai nevezetességek neveit, és eddig volt már Mavericks, Yosemite, El Capitan, Sierra, High Sierra, Mojave, Catalina és Big Sur.

Arról még nincs szó, hogy az Apple mit fog használni a macOS 12 esetében, de a cég már védetté tette a Mammoth, a Monterey és a Skyline neveket. A védjegyek azonban nem jelentenek jó iránymutatást a nevek tekintetében, mivel az Apple már több nevet is használt anélkül, hogy védjegyeztetett volna.

watchOS 8

Az Apple be fogja mutatni a watchOS új verzióját, a watchOS 8-at, de hogy mit fog tartalmazni, egyelőre nem tudni. Az iOS-ben várható funkciók egy része természetesen a watchOS-re is kiterjed majd, például az értesítési frissítések, de azt nem tudjuk, hogy ezen túl mi jön.

Kevesebb mint 48 órával a WWDC kezdete előtt egy új App Store szivárogtatás szerint az Apple egy vadonatúj “Mind” alkalmazást tervez bejelenteni a különböző platformokon, valamint az önálló Tips and Contacts alkalmazás is bevezetésre kerülhet Apple Watch-ra, feltehetően a watchOS 8 frissítés részeként.

tvOS 15

Szintén nem hallottunk utalást arra, hogy mi várható a tvOS 15 esetében, de a tvOS új verziója mindig együtt jár az iOS új verzióival.

homeOS?

Forrás: MacRumors

A WWDC előtti napokban az Apple tévedésből a “homeOS”-t operációs rendszerként említette egy álláshirdetésben, mielőtt később eltávolította volna. Lehetséges, hogy a tvOS-t homeOS-re nevezik át, tekintettel arra, hogy a tvOS az az operációs rendszer, amely az Apple TV-n és a HomePodon is fut. Az is lehetséges, hogy a “homeOS” említése csak egy hiba volt az Apple részéről. 

Eseménydús és meglepetésekben gazdag hétfő estének nézünk elébe. Te mit szeretnél a legjobban látni?

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó