IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Most akkor lesz egészségügyi fejlesztés az Apple Watchban vagy sem?

A számtalan jelentés közepette az a hír ütötte fel a fejét, hogy az Apple Watch Series 7 gyártása késik, és az újonnan érkező eszköznem tartalmaz új egészségügyi érzékelő technológiát. Azonban egy új jelentés szerint az Apple Watch még mindig az Apple egészségügyi ambícióinak középpontjában áll. Az Apple számos új egészségügyi funkciót vizsgál az Apple Watch számára a következő évekre, írja a The Wall Street Journal.

Míg egy tegnapi jelentés tévesen azt sugallta, hogy az Apple Watch Series 7-ben vérnyomásmérő funkciók is lehetnek, a Bloomberg munkatársa, Mark Gurman a Twitteren közzétett bejegyzésében cáfolta ezt a lehetőséget. Eszerint az Apple Watch Series 7 várhatóan nem fog új egészségügyi szenzorokat tartalmazni, a hangsúly inkább az új dizájnon és a gyorsabb processzoron lesz.

A Wall Street Journal jelentése szerint azonban az Apple-nek továbbra is vannak hosszú távú egészségügyi ambíciói a viselhető eszközzel kapcsolatban, beleértve a vérnyomás-monitorozást is – de konkrét számok nélkül. Ismétlem, ez a funkció várhatóan nem kerül be az Apple Watch Series 7-be idén.

A funkció Apple-nél tárgyalt változata megpróbálná megmutatni a felhasználóknak, hogyan alakul a vérnyomásuk, de a szisztolés és diasztolés vérnyomás alapszintű mérésének biztosítása nélkül, az ezeket a terveket ismerő emberek szerint. Néhány alkalmazott kérdéseket tett fel a vezetőknek azzal kapcsolatban, hogy mennyire lenne hasznos egy ilyen funkció – mondták az emberek, bár figyelmeztettek, hogy a funkció még fejlesztés alatt áll, és változhat.

Hosszú távon az Apple állítólag egy mandzsetta nélküli vérnyomásmérő készüléket is tanulmányoz, amely az elméletek szerint olyan eszköz, amely felfújás nélkül biztosítana vérnyomásmérést.

Az Apple Watch Series 8 esetében az Apple állítólag új alváskövető funkciókat hoz, többek között a fejlett alvásminták és az alvási apnoe felismerésének képességét. Ezek a funkciók segítenék az Apple Watchot abban, hogy jobban versenyezzen az olyan cégek legújabb viselhető eszközeivel, mint a Fitbit.

Az Apple számára azonban az alváskövető képességek bővítésével kapcsolatban az egyik kihívás az akkumulátor élettartama. A vállalat állítólag vizsgálja, hogyan lehetne az érzékelőkből az adatokat éjszaka folyamán kiolvasni úgy, hogy az az akkumulátor élettartamára ne legyen olyan nagy hatással.

A jelentés szerint az Apple egy olyan órafunkciót is tanulmányoz, amely a cukorbetegséget érzékelhetné. A vállalat azonban állítólag “küszködik” ezzel a folyamattal, és az elmúlt években nem sok előrelépést értek el a törekvésekkel.

Nem ez az első alkalom, hogy arról számolnak be, hogy az Apple tanulmányozza a vércukorszint monitorozásának módját az Apple Watch segítségével. Különböző jelentések az évek során azt sugallták, hogy az Apple egy nem invazív glükózfigyelő technológiát fejleszt, egy 2017-es jelentés szerint Tim Cookot látták aktívan viselni egy glükózkövetős prototípust a testén az Apple kampuszán.

A mostani jelentés azt is hozzáteszi, hogy az Apple a Szingapúri Nemzeti Egyetemmel közösen dolgozik egy kutatási projekten, hogy életmód-tanácsadást kínáljon olyan cukorbetegség előtt állóknak, akik más cégek invazívabb vércukorszint-mérő eszközeit viselik.

Ahogy arról korábban a Bloomberg is beszámolt, az Apple Watch Series 8 támogathatja a testhőmérséklet mérését. Ehhez egy új érzékelőt kellene hozzáadni az Apple Watchhoz. Az érzékelő tervezett felhasználási területe 2022-ben a termékenységtervezés lenne – mondták az emberek -, ami a nőknek adna támpontokat arról, hogy hol tartanak az ovulációs ciklusukban – magyarázza a WSJ beszámolója.

A jövőben az Apple állítólag azt reméli, hogy ez. a funkció a láz érzékelésére is használható lenne, de nem világos, hogy ez a kezdetektől fogva elérhető lenne-e.

Végül a Wall Street Journal arról is beszámolt, hogy az Apple az FDA-nál az Apple Watch meglévő képességeinek frissítéseinek jóváhagyását szorgalmazza.

Az egyik ilyen frissítés lehetővé tenné, hogy a dokumentumok és a terveket ismerő személyek szerint a pitvarfibrillációként ismert szabálytalan szívritmuszavarral (AFib) diagnosztizált emberek használhassák az óra ezen állapot nyomon követésére tervezett funkcióját. Egy másik lehetővé tenné a vállalat számára, hogy figyelmeztesse a felhasználókat, ha a vér oxigénszintje lecsökken – mondták az ügyet ismerő személyek. Ma a vér oxigénszintjének érzékelője leolvasást biztosít, de nem riasztja a felhasználókat, az AFib funkciót pedig csak azok használhatják, akik azt állítják, hogy nincs ilyen problémájuk.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó