IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Műholdas kommunikációs kapcsolat kerülhet az iPhone 13-as szériába

A megbízható elemző, Ming-Chi Kuo szerint az iPhone 13 LEO, azaz Low Earth Orbit (alacsony Föld körüli pályán) működő műholdas kommunikációs kapcsolattal rendelkezik majd, hogy a felhasználók a 4G vagy 5G lefedettséggel nem rendelkező területeken is telefonálhassanak és üzeneteket küldhessenek.

A MacRumors által látott, befektetőknek szóló jegyzetében Kuo kifejtette, hogy az iPhone 13-as termékcsalád olyan hardverrel fog rendelkezni, amely képes lesz a LEO műholdakhoz kapcsolódni. Ha a megfelelő szoftveres funkciókkal együtt engedélyezik, ez lehetővé teheti az iPhone 13 felhasználók számára, hogy 4G vagy 5G mobilkapcsolat nélkül telefonáljanak és üzeneteket küldjenek.

Az iPhone 13 állítólag egy testreszabott Qualcomm X60-as alapsávú chipet tartalmaz, amely támogatja a műholdas kommunikációt. A jelek szerint más okostelefon-márkák jelenleg 2022-ig várnak a műholdas kommunikációs funkciók megvalósításához szükséges X65-ös alapsávú chip átvételével.

A SpaceX Starlinkje is lehetne a LEO internetkapcsolat szállítója, amelyet már szegről-végről ismerhetünk, de a technológia és a szolgáltatás lefedettsége szempontjából a legvalószínűbb, hogy a Globalstar működik együtt az Apple-lel. A Qualcomm állítólag együttműködik a Globalstarral az n53-as sáv támogatása érdekében a jövőbeli X65-ös alapsávú chipekben.

Kuo kifejtette, hogy a LEO-kapcsolat biztosítása a felhasználók számára a legegyszerűbb forgatókönyv, ha az egyes hálózatüzemeltetők együttműködnek a Globalstarral. Ez azt jelenti, hogy egy partnerhálózat-üzemeltető ügyfelei közvetlenül a saját hálózatüzemeltetőjükön keresztül használhatnák a Globalstar műholdas kommunikációs szolgáltatását az iPhone 13 készüléken, további szerződések vagy kifizetések nélkül.

Forrás: Independent

Kuo hozzátette, hogy a LEO műholdas kommunikáció a mmWave 5G-hez hasonló technológia a hálózati iparágra gyakorolt hatása szempontjából, és az Apple mindkét technológiát kihasználhatja. Kuo szerint az Apple optimista a műholdas kommunikáció trendjével kapcsolatban, és egy ideje már külön csapatot hozott létre az ezzel kapcsolatos technológiák kutatására és fejlesztésére.

A vállalatnak vélhetően tervei vannak arra, hogy a LEO műholdas kommunikációt a jövőben több eszközre is kiterjessze, hogy innovatív élményt nyújtson. Ezek közé tartozhat az Apple kevert valóságot megjelenítő fejre szerelhető kijelzős eszköze, elektromos járművei és más IoT-kiegészítők is.

Borítókép: MacRumors

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó