IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Öt dolog, ami az új iPad miniből hiányzik

Az új iPad mini az újratervezett formájával és a kifinomult funkcival már villanntott, de akadnak még területek, amelyeken az Apple még dolgozhatott volna. 

Az összes iPad közül az iPad mini vitathatatlanul megérett egy teljes újratervezésre. Idén az Apple pont ezt tette meg, és gyakorlatilag az iPad Air 4 mini változatává alakította át a legkisebb táblagépét.

A vékonyabb kávák, a szögletesebb kialakítás és a 2018-as iPad Pro újratervezéséből származó, egyetlen alumíniumlapból álló érzés egy sokak által régóta várt hatodik generációs iPad minit eredményezett. A legújabb A15 Bionic chippel kiegészítve ez is az egyik legerősebb készülékük.

De nem tökéletes. Valójában öt olyan terület van, ahol az új iPad mini hiányosságokat mutat.

MagSafe

Forrás: Apple

Az Apple ésszerű döntést hozott, amikor a Lightningról USB-C-re váltott az iPad mini töltő- és adatportja esetében.

Nem valószínű, hogy az USB-C-t valaha is látni fogjuk az iPhone-on, így az, hogy a legkisebb iPad-en is jelen van, igazi áldás mindazoknak, akiknek rengeteg USB-C-s eszközük van.

De miért nem kompatibilis a MagSafe-fel? A MagSafe akkumulátortöltővel való töltés és a számtalan, harmadik fél gyártók által gyártott kiegészítő csatlakoztatása nagyban hozzájárulna a kényelemhez és a funkcionalitáshoz.

Face ID

Forrás: Apple

Mivel az új iPad mini már nem rendelkezik főgombbal, az Apple a Touch ID érzékelőt a felelső bekapcsológombra helyezte át. Ez ugyanaz a játék, mint az iPad Air 4 esetében – zseniális lépés.

Hiányozhat azonban a Face ID, ha már hozzászoktál a biometrikus biztonság ezen formájához az iPhone-odon vagy iPad Pród esetében.

A Touch ID új elhelyezésének van értelme, amikor az iPad mini pl. az asztalra kerül jegyzetelés közben, de amikor kézben tartod, nehéz lenne nem kívánni, hogy a Face ID is legyen benne.

Egy olcsóbb változat

Az iPad mini ára 199 990 forintról indul. Ez nem egy olcsó iPad, és jóval drágább a 9. generációs iPadtől (amely jelenleg mindössze 134 990 forintért kapható). Kétségtelen, hogy sokat kapsz a pénzedért; a leggyorsabb chip, a legújabb dizájn és a legújabb Apple Pencil kompatibilis.

De a tárolási lehetőségeknél van egy furcsa eltérés. Vagy 64 GB-os vagy 256 GB-os tárhelyet választhatsz – nincs 128 GB-os opció, amely szintről az iPhone 13 indul.

Ha lenne 128 GB-os opció, a 64 GB-os modellt elképzelhető, hogy alacsonyabb áron lehetne kínálni, ami sokkal több ember számára elérhetővé tenné.

Vízállóság

Az iPadek soha nem rendelkeztek hivatalos IP-besorolással, és ennek jó oka van. Nem valószínű, hogy rendszeresen olyan helyzetekben találod magad, ahol valószínűleg vizes lesz.

Az iPad mini puszta hordozhatósága miatt azon kevés iPadek egyike, amelyek megérdemlik a hivatalos vízállóság valamilyen formáját.

Senki sem fogja úszni vinni az iPad minijét, de ha a készülékhez IP-besorolás is tartozna, az megnyugvást jelentene azoknak, akik kalandvágyóbbak ezzel a kis táblagéppel.

Az Apple iPad mini promóciós videói olyan emberekről szólnak, akik a terepen és szó szerint a vadonban használják – ez minden bizonnyal megérdemelné az IP-besorolást.

Egy mini Magic Keyboard

Képzeljük el a Magic Keyboard kisméretű változatát, amelyet kifejezetten az iPad minihez terveztek. Ez sem hosszú gépelési munkamenetekre lenne alkalmas, hanem ideális lenne jegyzeteléshez, e-mailezéshez és olyan gyors feladatokhoz, ahol a fizikai billentyűzet kívánatos.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó