IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Ne csak az iOS 14.5-öt telepítsd – itt a sokkal biztonságosabb macOS 11.3 is

Az Apple tegnap este az iOS 14.5 mellett kiadta a macOS 11.3-as verzióiját is. De, nemcsak azért érdemes feltelepítened a frissítést, mert az néhány új funkciót tartalmaz, hanem mert egy jelentős biztonsági hibát is kijavít.

A frissítés egy olyan sebezhetőséget javít, amely lehetővé tette a rosszindulatú szoftverek számára, hogy megkerüljék a macOS számos beépített védelmét, például a File Quarantine-t és a GateKeeper nyitó párbeszédpanelét. Bár az Apple beépített malware-ellenes rendszere még mindig képes blokkolni a rosszindulatú programokat, melyeket már jól ismernek, a Jamf, vállalati szoftverekkel foglalkozó cég bizonyítékot talált arra, hogy a biztonsági hibát a támadók igenis kihasználják.

Az Apple a biztonsági frissítések oldalán egy sor más, a legújabb frissítéssel együtt járó biztonsági javítást is részletez. A Catalina és a Mojave rendszerek is kaptak biztonsági javításokat, így azok is biztonságban lehetnek, akik még nem frissítettek a Big Surre.

A biztonsági frissítések mellett a 11.3 egyik legnagyobb újítása (legalábbis az M1-es Macek tulajdonosai számára) az iPhone és iPad alkalmazásablakok átméretezésének lehetősége. Az Apple emellett billentyűzet-, egér- és trackpad-támogatást is hozzáadott a kontrollerekkel kompatibilis játékokhoz.

Érkezett automatikus lejátszás is a Zene alkalmazásba – ez a funkció hangulattól függően nagyszerű vagy idegesítő is lehet. Miután egy dal vagy lejátszási lista végére értél, az Apple Music folytatja a hasonlónak vélt zenék lejátszását (szerencsére ez kikapcsolható, ha csak egy adott dalt szeretnél meghallgatni). A Hírek (nálunk nem elérhető) és a Podcastok alkalmazás is újratervezett oldalakat kaptak, hogy könnyebb legyen a használatuk.

A frissítés számos olyan funkciót is tartalmaz, amelyek az iOS 14.5-ben is megtalálhatóak: az AirTagek követésének lehetősége a Lokátor alkalmazással, új emojik és Siri hangok, valamint az Xbox Series X / S és PlayStation 5 DualSense kontrollerek támogatása. A frissítések és funkciók teljes listáját megtekintheted az Apple oldalán.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó