IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Néhány dolgot elleshetne a Windows 11-től a macOS is

Kicsit olyan feeling volt, amikor először fogtam MacBookot a kezembe, mint amikor Harry Potter Ollivandernél megtalálja a pálcát. Hozzon bármit az Apple, a szerelem azóta töretlen, az Isten sem venne rá, hogy önszántamból visszatérjek a Windowshoz és a PC-hez. Azonban a múlt héten kiadott Win 11 jól sikerült, kár lenne tagadni, de akad néhány aspektusa, amit Cupertinóban is elleshetnének.

Egy új tervezési irányelvek

Valljuk be, a Windows sosem nézett ki “szépen”. Mindig is különböző korszakok keveréke volt, egészen a 90-es évekig visszamenőleg, nyakon öntve egy jó adag színkavalkáddal. A Windows 10 szépen palástolni tudta ezt a rohadt nagy kuplerájt és az operációs rendszer használhatóbbá vált. De a Windows 11 messze legnagyobb újdonsága az új dizájnelv, amely az egész rendszerre kiterjed.

Azért az alapvető Windowsos jegyek még felfedezhető, de úgy tűnik, mintha tényleg törődnének azzal, hogy ez az operációs rendszer hogyan néz ki és hogyan érzi magát, aki használja. A vállalat friss, új megjelenést valósított meg a Tálca és a Start menü számára. Az ikonok szórakoztató, új, játékos animációkat kaptak, és sokuknak új, személyesebb és mélyebb megjelenése is van. A Windows 11-ben található alapértelmezett háttérképek is nagyon szépen kiegészítik az új Tálcát is.

A Microsoft egy hatékony új tematizálási rendszert épített be, amely egyes háttérképeket kombinál a színekkel és stílusokkal, amelyek szépen illeszkednek egymáshoz. Az új dizájn szinte teljesen testreszabható olyan módon, ahogy a macOS viszont nem.

Az új Start menü és Tálca

Soha nem szerettem a Start menüt. Mindig is rém gagyinak tartottam az egészet. A macOS dockja viszont mindig is vonzó volt számomra. Volt benne valami elegáns, kifinomult. Az új középre helyezett Windowsos Tálca viszont egészen hasonlít a dockra. Maga az új Start menü is nagyon különbözik a korábbi iterációktól. Okosabb, és ajánlott fájlokat és alkalmazásokat tartalmaz, valamint egy szekciót a kedvenc alkalmazások kitűzésére. Az intelligens csempéket teljesen elhagyták (hála a jó égnek), így kevésbé dinamikus, de ez valójában a javára válik.

Elrendezése szintén középső, mint az új Tálcán az ikonoknak, és inkább hasonlít a Chrome OS indítóprogramjára, mint a Windows 10 Start menüjére. Egyszerűen sokkal egyszerűbb és sokkal jobb. A keresés szintén középen helyezkedik el, és a Start menühöz hasonlóan néz ki.

Lekerekített sarkok

A dizájn másik újdonsága a lekerekített sarkok az egész rendszerben. Ahogy a macOS 2000 óta, a Windowsban is lekerekített sarkokkal rendelkező ablakok vannak. Ezek nem olyan sima sarkok, mint a macOS-ben, de az operációs rendszert természetesebbnek és kevésbé sarkosnak érzem tőlük. Az alkalmazásikonok, tálcák és egyéb alkalmazások új animációival kombinálva ez igazán kellemes élményt nyújt. A Windows 11 használatát nem érzem olyan erőltetettnek, mint a korábbi verziók esetében.

A meglévő alkalmazások is megkapták az új lekerekített sarkokat, így minden a Windows 11-es környezetben is naprakésznek és egységesnek tűnik. Frissítették a Tálca jobb oldali csúszkájáról előugró értesítési dizájnt is. Ez kiegészíti a bal oldalról kicsúszó új widget-tálcát. Bár én nem találtam különösebben hasznosnak, közel sem olyan impresszívek, mint a macOS widgetjei.

Letisztult fájlkereső

Az egyik dolog, amit mindig is utáltam a Windowsban, az a fájlkereső. Soha nem érte el a macOS-ben a Finder működési szintjét, és ezt még most sem sikerült megugrani. A Windows 11-ben azonban jelentősen javultak az állapotok, tisztábbá és könnyebben használhatóvá vált az egész funkció. De a szíve mélyén még mindig ugyanaz a béndzsa Windows fájlkereső maradt.

A már évek óta megtalálható csúnya szalagot egy sor gyorsbillentyűgombra cserélték, amelyekkel olyan dolgokat lehet elvégezni, mint a kivágás, másolás és beillesztés, valamint a megosztás és az elrendezés lehetőségei. Összességében az egész jobban néz ki és jobb is használni. De a Microsoftnak még hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy a Finderrel egy szintre kerüljön. Szerintem a nulláról kellene kezdeniük, és egy teljesen új fájlkereső alkalmazást kellene fejleszteniük a jövőre nézve.

Mit tanulhatna az Apple?

Szeretném azt mondani, hogy semmit, de van néhány dolog a Windows 11-ben, amin az Apple-nek el kellene gondolkodnia. A legnagyobb a személyre szabás. Az Apple az elmúlt évek gyakorlata során lecsupaszította a macOS testreszabhatósági lehetőségeit. Szeretném, ha visszahoznák az alkalmazásikonok egyszerű megváltoztatásának, a témák beállításának és a színek testreszabásának lehetőségét. Jelenleg a rendszer eléggé le van korlátozva a sötét vagy világos módra, a rendszer színére és a háttérképre.

Egy másik dolog, amit szívesen látnék, az több játékosság a macOS-ben. macOS világos, pezsgő és színes, és olyan animációknak kellene lennie, amelyek ezt tükrözik. A Windows 11-ben rengeteg kellemesen váratlan animáció van, például amikor a Tálca ikonjaira kattintasz.

Végül beszéljünk a Start menüről. Nem akarok Start menüt a Macen. De nem ártana, ha az Apple végre frissítené a Launchpadet. Nekem bejönne, ha az Apple az iPadOS 15 új Alkalmazáskönyvtár dizájnját átvenné, és a jövőben átvinné a macOS-re. Úgy, hogy nem foglalná el az egész képernyőt, eltakarva az ablakokat és tartalmakat.

A Windows 11 jelentős frissítés egy olyan platformon, amely a világjárvány miatt egyre fontosabbá vált. Tartalmazza az alkalmazások felhasználói élményének javítását, friss, új dizájnt és olyan funkciókat, mint az Android szoftverek futtatásának lehetősége. Méltó versenytársa a macOS Monterey-nek, és kíváncsian várom, hogyan fejlődik a két operációs rendszer, amíg a nyár hátralévő részében bétaverzióban vannak.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó