IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Nem elég biztonságosak az AirTagek?

Az Apple által az AirTagekbe épített biztosítékok, amelyek megakadályozzák, hogy azokat valaki követésére használják, “egyszerűen nem elegendőek” – írja Geoffrey Fowler, a The Washington Post munkatársa legújabb jelentésében, amelyben azt vizsgálja, hogyan lehet az AirTageket titkos zaklatásra használni.

Fowler egy AirTaget rakott magára és összeállt a kollégájával, hogy úgy tegyenek, mintha követnék, és arra a következtetésre jutott, hogy az AirTagek “az olcsó és hatékony zaklatás új eszközei”.

Az Apple biztosítékai közé tartozik, hogy az iPhone-felhasználók adatvédelmi figyelmeztetésekkel tudatják, hogy egy ismeretlen AirTag utazik velük, és a holmijukban lehet, valamint rendszeres hangjelzésekkel figyelmeztetik őket, ha egy AirTag három napig távol van a tulajdonosától.

Forrás: MacRumors

Fowler elmondta, hogy egy héten át tartó követés során mind az elrejtett AirTagről, mind az iPhone-járól kapott figyelmeztetéseket. Három nap elteltével a Fowler becserkészésére használt AirTagje hangot is adott ki, de az “csak 15 másodpercnyi halk ciripelés” volt, amely körülbelül 60 decibeles hangerősséget jelent. Egyszerre 15 másodpercig szólt, majd néhány órára elhallgatott, majd újabb 15 másodpercig ciripelt, és az AirTag tetejére gyakorolt nyomással könnyen el lehetett tompítani. Ergo, ha jól bent van a táska aljában, normál zajban lehet meg sem hallod.

A háromnapos visszaszámláló időzítő visszaáll, miután érintkezésbe kerül a tulajdonos iPhone-jával, így ha a zaklatott személy együtt él a zaklatójával, a hang nem biztos, hogy valaha is aktiválódik.

Fowler is rendszeresen kapott riasztásokat egy vele együtt mozgó ismeretlen AirTagről az iPhone-ján, ráadásul ezek a riasztások az Android-felhasználók számára nem elérhetőek. Azonban az Apple nem nyújt elég segítséget a közelben lévő AirTag helyének meghatározásához, mivel azt csak hanggal lehet követni, ami gyakran nem működött.

Több figyelmeztetést is kaptam: az elrejtett AirTagről és az iPhone-omra. De nem volt nehéz megtalálni a módját annak, hogy egy bántalmazó partner hogyan kerülheti meg az Apple rendszereit. Hogy csak egyet említsek: A hangjelzés csak három nap után szólalt meg – és akkor kiderült, hogy csak 15 másodpercnyi könnyű ciripelés volt. És egy másik: míg egy iPhone figyelmeztetett arra, hogy egy ismeretlen AirTag mozog velem, hasonló figyelmeztetés nem áll rendelkezésre az amerikaiak nagyjából fele számára, akik Androidos telefonokat használnak.
Geoffrey Fowler, a The Washington Post munkatársa

A Fowlerre szerelt AirTag jól naprakészen tartotta kollégáját a helyadataival, néhány percenként egyszer frissítve, körülbelül fél háztömbnyi hatótávolsággal. Amíg Fowler otthon volt, az AirTag jelentette a pontos tartózkodási helyét, mindezt a saját eszközeivel, az Apple Find My hálózatának köszönhetően.

A Find My hálózat célja, hogy a világszerte több százmillió aktív Apple-termék felhasználásával megkönnyítse az elveszett Apple-eszközök vagy az AirTaggel ellátott tárgyak megtalálását. Ha elveszítesz egy AirTaget, és valaki más készüléke veszi a jelét, az elveszett AirTag helyét továbbítja vissza neked, és ez vonatkozik az embereket követő AirTagekre is.

Forrás: The Washington Post

Kaiann Drance, az Apple iPhone marketingért felelős alelnöke a The Washington Postnak elmondta, hogy az AirTagekbe épített biztosítékok “az iparágban először alkalmazott, erős proaktív elrettentő eszközök”. A továbbiakban kifejtette, hogy az AirTag nyomkövetés elleni intézkedései idővel erősíthetők. “Ez egy intelligens és hangolható rendszer, és tovább tudjuk fejleszteni a logikát és az időzítést, hogy javíthassuk az elrettentő eszközök készletét”.

Néhány biztosítékról is nyilatkozott. Az Apple azért választott három napos időintervallumot, mielőtt egy AirTag hangot kezd el játszani, mert a vállalat “egyensúlyt akart teremteni, hogy ezek a figyelmeztetések hogyan jelennek meg a környezetben, valamint a nem kívánt követés között”. Drance nem kívánt nyilatkozni arról, hogy az Apple konzultált-e a családon belüli erőszak szakértőivel az AirTagek megalkotásakor, de elmondta, hogy az Apple “nyitott arra, hogy bármit meghallgasson ezektől a szervezetektől”.

Fowler elismeri, hogy az Apple többet tett annak érdekében, hogy az AirTageket ne használják zaklatásra, mint más Bluetooth nyomkövető eszközzel rendelkező versenytársak, például a Tile, de még mindig vannak olyan aggályok, amelyekkel foglalkozni kell. Fowler teljes beszámolója, amely részletesebben kitér arra, hogyan utánozta a zaklatást, és milyen hiányosságokat talált az AirTagben, a The Washington Post oldalán olvasható előfizetés ellenében. 

Borítókép: Apple

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó