IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Nem jön be az új Safari – így állhatsz vissza a régi kinézetre

Az iOS 15 egy rakat új funkciót hoz magával, az egyik legdrasztikusabb változás azonban a Safarit érinti. 

Az Apple drámaian áttervezte a Safari elrendezését, valamint olyan új funkciókkal egészítette ki, mint a Lapcsoport. Ha nem tetszik az új felhasználói felület, akkor könnyedén vissza lehet térni a régi kinézethez.

Nézzük, mi változott. A címsor mostantól a képernyő alján, az eszköztár felett helyezkedik el, és a lapok képernyője is új külsőt kapott. Joggal mondhatjuk, hogy az iOS 15 alapértelmezett dizájnja elég nagy eltérést jelent a korábbiakhoz képest. 

Miért tervezte át az Apple a Safarit? Az Apple elmondása szerint a fontos vezérlőelemeket közelebb hozzák az ujjakhoz az alulra orientált megjelenítéssel. Ez azt jelenti, hogy a címsor mostantól könnyebben elérhető egy kézzel, különösen, ha nagyobb iPhone-od van, például iPhone 13 Pro Max. Amellett, hogy a címsorra is rá tudsz koppintani, mostantól balra és jobbra is suhinthatsz a fülsávon, hogy gesztussal gyorsan válts a lapok között.

Ha azonban nagyon nem tetszik a Safari új felhasználói felülete, akkor újra az iOS 14-es verzióhoz hasonlóan alakíthatod ki és működtetheted. Többnyire. 

Az iPhone Safariban az URL-sáv visszahelyezése a képernyő tetejére nagyon egyszerű.

Amikor az iOS 15-ös Safariban belül böngészik, koppints az „Aa” gombra a címsoron. Ezután a megjelenő menüben nyomd meg a „Felső címsor megjelenítése” gombot. A felső címsor módban a Safari szinte ugyanúgy fog kinézni, mint az iOS 14-en. 

A Lapok nézet új rácsos kialakítása azonban nem állítható vissza. Ha vissza szeretnél térni az új alsó címsor dizájnjához, egyszerűen nyomja meg újra az „Aa” gombot, és válaszd az „Alsó lapsor megjelenítése” lehetőséget.

Ugyanezt az elrendezési beállítást a Beállításokközt is megváltoztathatod. Navigálj a Beállítások > Safari > Lapok -> Egy lap kiválasztása menüpontra.

Még egy finom Safari-dizájnváltás: az iOS 15 mostantól a Safari felső eszköztárait úgy színezi, hogy azok a weboldal akcentusszínét tükrözzék. Ha például egy piros hátterű webhelyet nézel, a Safari felső eszköztára is a piros színt fogja örökölni. Ez jobban észrevehető az iPaden és a Macen, de az iPhone-ra is vonatkozik. Szerencsére ez is kikapcsolható.

A Safari címsor dizájnjának visszaállítása csak a Beállításokban módosítható. Navigálj a Beállítások > Safari > Lapok > a Webtónusok használatának engedélyezése kapcsolóhoz.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó