IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Óriási változást hozott a mini-LED az iPad Próba

Az M1 chip mellett az Apple 12,9”-es, 2021-es iPad Pro modelljeinek van még egy kiemelkedő tulajdonsága – az új mini-LED kijelző. Eközött, az eddigi legjobb, iPadben használt kijelző és a 2020-as iPad Pro kijelzője között akkora a különbség, hogy külön videó készült róla.

Az iPad Pro mini-LED kijelzője, amelyet az Apple Liquid Retina XDR-nak nevez, több mint 10 000 LED-et tartalmaz 2500 helyi fényerő-szabályozási zónával, ami sokkal mélyebb feketéket és nagyobb kontrasztot tesz lehetővé a megtekintett tartalomtól függően.

Ahogy a fenti videón is jól látszik, fekete háttérrel megjelenítve a 2020-as iPad Pro inkább sötétszürke, a LED-ekből származó fényszivárgással, míg az M1 iPad Pro esetében a mini-LED-ek a helyi fényerőszabályozásnak köszönhetően lényegében ki vannak kapcsolva, így a kijelző sokkal sötétebb, inkább valódi fekete színű.

A különbség könnyen szembetűnik teljesen fekete háttérrel, de a kijelző minőségének javulása a mindennapi használat során is észrevehető, bár a két kijelző közötti különbség nem olyan éles.

A HDR-tartalmak nézése sokkal magával ragadóbb élményt nyújt a 2021 M1 iPad Próval, és sokkal jobb a tablet HDR-fotók és videók szerkesztéséhez is. Valójában a legnagyobb javulást a HDR-tartalmaknál tapasztalható.

Forrás: 9to5Mac

Érdemes megjegyezni, hogy egyes felhasználók panaszkodtak a LED-ek extrém fényereje által okozott virágzás (blooming) effektusra. Az Apple szerint az iPad Pro kialakítása ezt hivatott minimalizálni, de vannak olyan helyzetek, amikor a vártnál nagyobb mértékű blooming látható. Ami elkerülhetetlen következménye a helyi fényerő-szabályozási technológiának. Amikor az egyik zóna világít, egy másik zóna pedig a valósághűbb fekete szín érdekében le van tompítva, a világító zóna fénye átcsapódhat.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a blooming iPad Próról iPad Próra némileg változik, és ez az, ami egyes felhasználókat jobban zavar, mint másokat. A képeken nagyon jól látható, élőben pedig kevésbé szélsőséges, de érdemes tisztában lenni vele, mielőtt iPad Prót vásárolsz és maxon csapatnád a fényerőt vaksötétben.

Forrás és borítókép: MacRumors

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó