IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Óriásit kaszálhat az Apple az App Store-ba bekerülő scam alkalmazásokon

Kosta Eleftheriou a FlickType és más alkalmazások fejlesztője egy egészen új meglátással állt elő, mely mélyen érinti az App Store összes mocskos bugyrát.

Eleftheriou az elmúlt két hétben nyilvánosan is kritizálta az Apple-t az App Store-szabályok laza betartatása miatt, amelyek lehetővé tették egy csomó átverésen alapuló (scam) alkalmazás, valamint a más fejlesztők népszerű szoftvereit klónozó appok elburjánzását. Ráadásul ezek az alkalmazások a legjobb értékeléseket is megkapják az almás alkalmazási piacon. Megspékelve csodás véleményekkel, amik mellé repkednek az ötcsillagos értékelések, persze mind kamu.

Meglepő, hogy többen nem tudnak erről. És, hogy ez milyen mértékben zajlik jelenleg is, abszolút észbontó. Különösen most, az App Store-ral kapcsolatban a legnagyobb gondom, hogy a probléma olyan mértékűre nőtt, hogy a minősítési és felülvizsgálati rendszer megléte csak tovább rontja azt. Ez hamis biztonságérzetet ad a felhasználóknak, és hamis képet ad arról, hogy az alkalmazások nagyszerűségéről is.
Kosta Eleftheriou

Kritikája, mely az iOS-es közösség számtalan más alkalmazásfejlesztőjének figyelmét is felkeltette csak még inkább erősíti az Apple és a szoftvergyártók közötti növekvő feszültséget. A monopóliumellenes vizsgálata és a versenytársakkal folytatott perek sora mellett, melynek egy része az App Store irányításával és irányelveinek megszabásával kapcsolatos, már csak hab a tortán, hogy becslések szerint az alkalmazás bolt tavaly több mint 64 milliárd dollárt hozott a konyhára.

Az Eleftheriou által felvetett kérdések igazán szövevényes ügyet feszegetnek, mely a következetlenül betartatott App Store-beli szabályokból és igen vegyesen működő moderálásból ered. Ennek eredményeként szépen megnőtt azon alkalmazások száma, melyek kamu szolgáltatásokkal próbálják kizsákmányolni a felhasználókat. És senki nem tesz semmit ellenük.

Ezen kívül egy rakat kamu vélemény és értékelés megy át a rostán, valamint hibás az egész rendszer rangsorolási algoritmusa is, amely segít ezeknek az alkalmazásoknak a csúcsra kerülni, és a kis csapatok vagy egyéni fejlesztők által készített, valódi tartalmat nyújtó, fizetett alkalmazások helyén trónolni.

Eleftheriou először a múlt hónap végén kezdte pedzegetni saját személyes tapasztalatit az App Store-os csalásokkal kapcsolatban egy Twitter threadben. Ahol elmagyarázta, hogy az ő FlickType alkalmazását is hogyan másolta számos olyan fejlesztő, akik a szoftver nem működő verzióit kínálják el és rendkívüli előfizetési díjakat számolnak fel minden akadály nélkül, köszönhetően a hamis App Store-os véleményeknek és magas, ötcsillagos értékeléseknek.

Eleftheriou szerint elsődleges versenytársa, a KeyWatch nevű scam alkalmazás heti 8 dollárt számláz a felhasználóknak, és évente több mint 2 millió dollárt szed így össze az Appfigures elemzései szerint. Teszi mindezt úgy, hogy az alkalmazás nem működik megfelelően. Állítása szerint a KeyWatch még reklámoz is az ő promóciós videója segítségével, úgy, hogy még a neve is rajta van.

A fejlesztő azóta online keresztes hadjáratba kezdett, hogy nagyobb figyelmet irányítson a témára, aminek részben az volt az oka, hogy az Apple úgy döntött, hogy eltávolítja néhány kiemelt alkalmazását, de hagyta, hogy a kamu alkalmazások mögött álló fejlesztők továbbra is közzétegyék tartalmaikat az App Store-ban. Számos más fejlesztő is elkezdte osztani Eleftheriou nézeteit, például a Basecamp társalapítója, David Heinemeier Hansson.

Hansson a saját Hey e-mail kliensével kapcsolatban, azzal vette elő az Apple-t a múltban, hogy rosszul bánik a fejlesztőkkel és igazságtalanul sújtja őket az App Store szokásos 30 százalékos jutalékával. És itt kezdődnek az igazi problémák: az Apple profitál a scam fejlesztőkből is, és ezért nem tesz megfelelő lépéseket a platform moderálása és a szabályok valódi betartatása érdekében.

Az Apple még nem reagált nyilvánosan Eleftheriou állításaira, bár a vállalat eltávolította a KeyWatch alkalmazást és néhány más scam appot, amelyekre az elmúlt héten felhívták a figyelmet. De a problémák rendszerszintűek, és leginkább abból adódnak, hogy az App Store hogyan rangsorolja a szoftvereket és méri a megbízhatóságot.

Egy valódi versenyen alapuló alkalmazás bolt a legtöbb ilyen probléma megoldást nyújthatna. Ugyanezt az érvelést használta az Epic az Apple ellen indított perében, amikor kipattant a balhé a Fortnite törlése miatt. Az Epic és annak vezérigazgatója, Tim Sweeney azt szeretné elérni, hogy az App Store-on keresztül terjesztett alkalmazások saját fizetési rendszereiket használhassák, és ne kelljen az Apple-nek adniuk minden tranzakció 30 százalékát. Miután az Epic tavaly nyáron elindította a saját alkalmazáson belüli fizetési rendszerét a Fortnite játékban, az Apple eltávolította az alkalmazást a szabályzat megsértése miatt. Az Epic pedig most perli az Apple-t és a Google-t is.

Roppant mód kíváncsi vagyok, hová fog kifutni ez a történet. De minél nagyobb publicitást kap az ügy, az Apple ázsiójának annál rosszabbat tesz. És hogy egy klasszikussal zárjam a gondolatmenetet: kiben higgyünk, ha már az oroszlán is műfogsort visel?

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó