IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Orvosi szintet üthet meg az Apple Watch

A Sao Pauló-i Egyetem tanulmánya szerint az Apple Watch Series 6 megbízható eszköz a tüdőbetegségben szenvedő betegek oxigéntelítettségének monitorozására, ami segíthet a jövőbeli orvosi kezelésekben.

Az Apple Watch Series 6 bevezette a viselhető eszközbe a vér oxigénszenzorát, így a felhasználók jobban képet kaphatnak az általános fittségükről. Egy tanulmányból úgy tűnik, hogy az Apple szenzor komoly orvosi alkalmazásokat is vetekedhet.

A brazil Sao Pauló-i Egyetem Nature magazinban megjelent tanulmánya az Apple Watch Series 6-ot egy pár kereskedelmi forgalomban kapható pulzoximéterrel állította szembe. Egy tüdőgyógyászati ambulancia mintegy 100, intersticiális tüdőbetegségben (ILD) és krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegét elemezték a készülékekkel.

Erős pozitív korrelációkat figyeltek meg az Apple Watch és a kereskedelmi oximéterek között a pulzusszámmérés és az oxigénszintmérés értékelésében. Bár az Apple Watch átlagosan magasabb oximetriai értékeket jelentett, a tanulmány nem figyelt meg jelentős különbségeket mind a vér oxigén-, mind a szívfrekvenciás értékek esetében.

A tanulmány következtetése szerint eredményeink azt mutatják, hogy az Apple Watch 6 [sic] megbízhatóan alkalmas a pulzusszám és az SPO2 mérésére tüdőbetegségben szenvedő betegeknél ellenőrzött körülmények között. Az okosóra-technológia fejlődése tovább javul, és különböző betegségtípusok esetén a pontosság és megbízhatóság értékelésére irányuló tanulmányokat kell végezni.

Az Apple külső szervezetekkel együttműködve saját vizsgálatokat is folytat különböző orvosi területeken. Áprilisban a Washingtoni Egyetemmel és a Seattle-i Influ Study-val együttműködve azt vizsgálta, hogy az Apple Watch képes-e előre jelezni olyan betegségeket, mint például az influenza vagy más légúti megbetegedések.

Szeptemberben a Biogen az Apple-lel és a UCLA-vel közösen kezdett el egy tanulmányt arról, hogy az Apple Watch miként képes felismerni a neurológiai betegségek, köztük a demencia és a depresszió tüneteit.

Borítókép: Cnet

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó