IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Össztűz alatt a Google Play Store

Az Egyesült Államokban a Google-t már most is érik hirdetési és keresési panaszok. Az Apple óriási horderejű csörtéi után több amerikai állam most a Google Play Store-t veszi célba egy új trösztellenes perben.

A vita tárgya a Google által tavaly bejelentett követelmény, miszerint a Play Store-on keresztül letöltött összes Android-alkalmazásnak Play Billinget kell használnia. Minden alkalmazáson belüli vásárlásnak a Google-on keresztül kell történnie, ami azt eredményezi, hogy a vállalat részesedést kap.

Tavaly szeptemberben a vállalat közölte, hogy a fejlesztők kevesebb mint 3%-a kezeli közvetlenül a számlázást, ami azt jelenti, hogy a végfelhasználók közvetlenül az alkalmazás készítőjének adják meg a hitelkártyaadatokat. Ezzel a gyakorlattal azonban ma már olyan nagy nevek is élnek, mint a Netflix és a Spotify. 

Google is cutting Play Store fees in half for most developers

A Google a tavalyi döntést úgy fogalmazta meg, hogy a következetesség biztosítása annak érdekében, hogy minden fejlesztőre ugyanazok a szabályok vonatkozzanak. A vállalat úgy véli, hogy ez különböző infrastrukturális és biztonsági előnyöket biztosít a fejlesztőknek és a felhasználóknak egyaránt. Eközben a központosított rendszer azt jelenti, hogy a végfelhasználók egyetlen oldalra látogathatnak el a Play Store-ban az előfizetések kezeléséhez és megszüntetéséhez. 

Ez az irányelv 2021. szeptember 30-án lép hatályba, és ez az, amit 36 állam, valamint Washington D.C. próbál megelőzni. A Politico szerint Utah, Észak-Karolina, Tennessee, New York, Arizona, Colorado, Iowa és Nebraska áll az élen.

A perre azért kerül sor, mert a Google korábban bejelentette, hogy hamarosan csak az első 1 millió dollár bevétel 15%-át veszi el minden Android-fejlesztőtől. A korábbi 30%-ról lefelé, hasonló csökkentést kapnak az audio- és videó streaming alkalmazások.

Az igazságügyi minisztérium 2020 októberében a keresést és a Google különböző gyártókkal kötött megállapodásait vette célba. Az államok egy csoportja még decemberben tovább ment, míg egy másik állami koalíció a Google reklámok terén fennálló monopolhelyzetét vette célba.  

Kapcsolódó cikkeink

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Google: az Apple visszatartja a fejlődést

Anikó

Eszméletlen összeget költöttünk appokra 2021-ben is

Anikó