IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az okoskiegészítők a COVID-19 hosszú távú hatásairól is szolgáltathatnak adatokat

A COVID-19 világjárvány kezdete óta számos tanulmány azt vizsgálta, hogy az olyan hordozható eszközök, mint az Apple Watch, képesek-e a COVID-19 korai jeleinek és tüneteinek észlelésére. A JAMA Network Open című folyóiratban megjelent új tanulmány kiemeli, hogy az olyan viselhető eszközök, mint az Apple Watch és a Fitbit karkötők, a COVID-19 hosszú távú hatásairól is szolgáltathatnak adatokat.

Amint arról a New York Times elsőként beszámolt, az új adatok a kaliforniai Scripps Research Translational Institute tudósai által vezetett Digital Engagement and Tracking for Early Control and Treatment (DETECT) kísérletből származnak. Ez a vizsgálat 2020. március 25-től 2021. január 24-ig tartott, és több mint 37 000 Fitbitet, Apple Watchot és más viselhető eszközöket használó embert foglalt magában. A tanulmányt a MyDataHelps kutatási alkalmazás működtette.

A kutatók először októberben számoltak be arról, hogy az Apple Watch és a Fitbit adatainak kombinálása az önbevallott tünetekkel a COVID-19-es esetek pontosabb felismeréséhez vezetett, mint a pusztán a tünetekre való összpontosítás.

Forrás: ABC News

Most a kutatók mélyebbre merülnek az adatokban, a COVID-19 tartós egészségügyi hatásaira összpontosítva – gyakran „long COVID”-ként emlegetik. A kutatók először a Fitbit-felhasználók adatait vizsgálták, amelyek azt mutatják, hogy a Fitbitek képesek tartós változásokat észlelni. “A nyugalmi szívfrekvencia sokkal nagyobb mértékben változott a Covidban szenvedő egyéneknél, mint más vírusfertőzéseknél” – mondta Jennifer Radin, a Scripps epidemiológusa. “Sokkal drasztikusabb változást tapasztaltunk a lépések és az alvás terén is”.

További ínyencségek a következők:

A tudósok azt is megállapították, hogy körülbelül kilenc nappal azután, hogy a Covidban szenvedő alanyok először jelentkeztek tünetekkel, a szívritmusuk lecsökkent. Ezt a csökkenést követően, amelyet más betegségben szenvedőknél nem figyeltek meg, a szívritmusuk ismét emelkedett, és hónapokig emelkedett maradt. Átlagosan 79 napba telt, amíg a nyugalmi szívritmusuk normalizálódott, míg a Covidot nem kapó csoportban mindössze négy napba telt. Az alvás és a fizikai aktivitás szintje is lassabban tért vissza a kiindulási szintre a Covid-19-es betegeknél, mint a más betegségben szenvedőknél. A kutatók azonosították a Covidban szenvedők egy kis alcsoportját, akiknek a szívfrekvenciája a fertőzés után egy-két hónappal több mint öt ütés/perccel a normális felett maradt. A betegségben szenvedők közel 14 százaléka tartozott ebbe a kategóriába, és szívritmusuk átlagosan több mint 133 napig nem tért vissza a normális szintre.
Dr. Radin

Bár a kutatásnak ez a részhalmaza a Fitbit adataira összpontosít, Dr. Radin szerint a jövőben még több ilyen jellegű kutatást terveznek.

Szeretnénk jobb munkát végezni a hosszú távú tünetek összegyűjtésében, hogy össze tudjuk hasonlítani az általunk látott fiziológiai változásokat a résztvevők által ténylegesen tapasztalt tünetekkel. Ez tehát tényleg egy előzetes tanulmány, amely sok más lehetőséget is megnyit az út során.
Dr. Radin

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó