IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az okoskiegészítők a COVID-19 hosszú távú hatásairól is szolgáltathatnak adatokat

A COVID-19 világjárvány kezdete óta számos tanulmány azt vizsgálta, hogy az olyan hordozható eszközök, mint az Apple Watch, képesek-e a COVID-19 korai jeleinek és tüneteinek észlelésére. A JAMA Network Open című folyóiratban megjelent új tanulmány kiemeli, hogy az olyan viselhető eszközök, mint az Apple Watch és a Fitbit karkötők, a COVID-19 hosszú távú hatásairól is szolgáltathatnak adatokat.

Amint arról a New York Times elsőként beszámolt, az új adatok a kaliforniai Scripps Research Translational Institute tudósai által vezetett Digital Engagement and Tracking for Early Control and Treatment (DETECT) kísérletből származnak. Ez a vizsgálat 2020. március 25-től 2021. január 24-ig tartott, és több mint 37 000 Fitbitet, Apple Watchot és más viselhető eszközöket használó embert foglalt magában. A tanulmányt a MyDataHelps kutatási alkalmazás működtette.

A kutatók először októberben számoltak be arról, hogy az Apple Watch és a Fitbit adatainak kombinálása az önbevallott tünetekkel a COVID-19-es esetek pontosabb felismeréséhez vezetett, mint a pusztán a tünetekre való összpontosítás.

Forrás: ABC News

Most a kutatók mélyebbre merülnek az adatokban, a COVID-19 tartós egészségügyi hatásaira összpontosítva – gyakran „long COVID”-ként emlegetik. A kutatók először a Fitbit-felhasználók adatait vizsgálták, amelyek azt mutatják, hogy a Fitbitek képesek tartós változásokat észlelni. “A nyugalmi szívfrekvencia sokkal nagyobb mértékben változott a Covidban szenvedő egyéneknél, mint más vírusfertőzéseknél” – mondta Jennifer Radin, a Scripps epidemiológusa. “Sokkal drasztikusabb változást tapasztaltunk a lépések és az alvás terén is”.

További ínyencségek a következők:

A tudósok azt is megállapították, hogy körülbelül kilenc nappal azután, hogy a Covidban szenvedő alanyok először jelentkeztek tünetekkel, a szívritmusuk lecsökkent. Ezt a csökkenést követően, amelyet más betegségben szenvedőknél nem figyeltek meg, a szívritmusuk ismét emelkedett, és hónapokig emelkedett maradt. Átlagosan 79 napba telt, amíg a nyugalmi szívritmusuk normalizálódott, míg a Covidot nem kapó csoportban mindössze négy napba telt. Az alvás és a fizikai aktivitás szintje is lassabban tért vissza a kiindulási szintre a Covid-19-es betegeknél, mint a más betegségben szenvedőknél. A kutatók azonosították a Covidban szenvedők egy kis alcsoportját, akiknek a szívfrekvenciája a fertőzés után egy-két hónappal több mint öt ütés/perccel a normális felett maradt. A betegségben szenvedők közel 14 százaléka tartozott ebbe a kategóriába, és szívritmusuk átlagosan több mint 133 napig nem tért vissza a normális szintre.
Dr. Radin

Bár a kutatásnak ez a részhalmaza a Fitbit adataira összpontosít, Dr. Radin szerint a jövőben még több ilyen jellegű kutatást terveznek.

Szeretnénk jobb munkát végezni a hosszú távú tünetek összegyűjtésében, hogy össze tudjuk hasonlítani az általunk látott fiziológiai változásokat a résztvevők által ténylegesen tapasztalt tünetekkel. Ez tehát tényleg egy előzetes tanulmány, amely sok más lehetőséget is megnyit az út során.
Dr. Radin

Kapcsolódó cikkeink

Megjelent a watchOS 9

Anikó

Megjelent az iOS 16

Anikó

Érkeznek az Apple Far Out eseményének legnagyobb bejelentései

Anikó