IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Pofátlanság netovábbja: háttérben futva is használja a kameránkat az Instagram

Persze azt mondják ez egy bug, de elhiszünk még ezeknek bármit is?

Az iOS 14 nagyon jó szolgálatot fog tenni azoknak, akik szeretik tudni, hogy éppen ki és miért használja az adatait. Korábban írtunk már róla, hogy az új rendszer kimutatta, hogy a TikTok, Instagram, Reddit és társai a vágólapra másolt szövegeket lopkodja. Az Apple készített egy frissítést a bétaverzióra, amiben már azt is ki tudja mutatni, ha egy alkalmazás használja a kameránkat vagy a mikrofonunkat.

Ahogy egyre több user fel is rakta az iOS 14-et, kiborult a bili. Kiderült ugyanis, hogy az Instagram szinte FOLYAMATOSAN használja a kameránkat. Ugye mindenkinek engedélyt kell adnia az Instagram telepítésekor, hogy használhassa a kamerát az alkalmazás használata közben, és ezt nyilván meg is tesszük, mert hát sztorikat ki kell rakni. De arra nem adott senki engedélyt, hogy magától is használja azt.

 

Az Instagram szóvivője azonnal neki is állt magyarázni, hogy márpedig ez nem így van és ez csak egy bug.

Mi egyetlen esetben használjuk csak a felhasználók kameráját, amikor teljesen szükséges, például amikor valaki megnyitja a Stories létrehozói felületét vagy a kamera opciót. Az iOS 14 Beta megjelenésével szembesültünk a problémával, amit csupán egy bug okoz. Nem valósak az adatok, miszerint használja a kamerát az applikáció akkor, amikor a user nem akarja. Nem férünk hozzá a kamerához, és nem rögzítünk semmiféle tartalmat.

Az Instagram hivatalos közleménye

A problémát szerintük az okozza, hogy elég könnyű az Instagramnál megnyitni a kamerát, elég csak oldalra pöccintenünk, és sokszor érzékeli úgy az app, hogy ezt meg is tettük.

Az iOS 14 még hivatalosan nincs kiadva a nagyközönségnek, ősszel lesz a nagy bemutatója, de én személy szerint (aki nem szeret bétákkal szórakozni) már elképesztően várom. Éppen itt volt az ideje annak, hogy számonkérhetőek legyenek az adatlopkodós applikációk. Nem azon szeretnék este alvós fejjel aggódni macskás videós nézegetése közben, hogy éppen melyik Instagram alkalmazott kémkedik utánam.

Te fontolóra vennéd az Instagram fiókod törlését, ha beigazolódna, hogy lopkodják az adatainkat?

Forrás: 9to5Mac
Borító: ICT Magazine

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó