IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Problémásan indul a macOS Big Sur

Annak ellenére, hogy a macOS legújabb verziója a szokásosnál is később érkezett, ráadásul a béta tesztelés is extrém hosszúra nyúlt, nincs mit szépíteni, a rendszer viszonylag bugos. Ha az alábbi hibák bármelyikével találkoztál, akkor sanszos, hogy a vállalat hamarosan megoldással szolgál a problémádra. 

Már, ha egyáltalán volt esélyed találkozni… Nálunk a szerkesztőségben egyedül én tudtam eddig felrakni a Big Surt. Több különböző típusú MacBookon dolgozunk, viszont egy paraméterben mind megegyeznek. Minden gép 128 GB-os SSD-vel rendelkezik. 

Én viszonylag minimalista vonalon haladok. Szinte semmilyen adatot nem tárolok a MacBookomon, minden felhőben van. Egy-két letöltött fájl kóborol a gépemen. Ráadásul a főverziókat általában clean installal teszem fel, így több évnyi rendszermaradék sem gyűlt fel nálam rejtélyes Egyéb fájlként manifesztálódva. 

Így nem okozott gondot több mint 30 giga üres helyet találni a gépen, hogy lefuthasson a telepítő. A többieknél viszont még nem sikerült a telepítés anélkül, hogy mindent lepusztítanának a Macről. 12 GB az installer, kell neki még ennyi hely a kicsomagoláshoz +/- 5 GB és meg is van a 30 GB-os telepítési igény. Jelenleg 14,94 GB-ot foglal nálam a rendszer. 

Kopp-kopp, egyelőre szerencsésnek mondhatom magam, mert kizárólag az aksiidőm sínylette mega frissítést. Tavaly cseréltettem aksit, azóta 277 ciklus ment bele a gépbe és az én átlagos felhasználásommal a munkanap felénél szoktam rámenni a töltőre. Most olyan 2 órát bír az akkumulátor, ugyanolyan felhasználás mellett. Viszont vannak, akik nálam jóval szerencsétlenebbül jártak.

Disclaimer: Házi praktikákat és „ez tuti majd működik” tippeket nem szertnék adni, maximum kitartást és türelmet tudok kívánni.

Téglásított régebbi MacBook Prók

Főleg a late 2013-as és mid 2014-es modellek gazdái szembesültek azzal a problémával, hogy félúton elakad a telepítő. Se előre, se hátra, rosszabb esetben totál üres fekete képernyőnél többre nem is számíthatnak. 

Akadt, akinek a hard reset megoldott a problémát, volt, akinek az Intenet Recovery segített vagy a Safe Mode-os indítás. De a többség nem igazán tudott életet lehelni a gépébe. 

A dolgot már sokan reportolták az Apple mérnök csapatának hivatalos keretek közt, így hamarosan kénytelenek lesznek kommentálni a történéseket. 

Kapcsolódás az Apple Watchhoz

Másoknál az Apple Watchcsal történő kommunikációs hiba ütött be. Leginkább a legfrissebb Series 6-os modellel szakítottak a lefrissített Macek. De jelentett esetek közt szerepel iMac és Apple Watch Series 5 is. Ez leginkább abban manifesztálódik, hogy a különböző engedélyezések és a Mac feloldása egyszerűen nem működik az órával. 

Volt Mail, nincs Mail

A Mail alkalmazás valamilyen okból kifolyólag különösen hendikeppes a Big Sur alatt. IMAP-os time outok, sikertelen mail küldés, esélytelen tallózás az üzenetek közt, 100%-ra pörgetett CPU, a kuka teljes eltűnése, a törölt e-mailekkel együtt és hiányzó csatolmányok

Menü és komplett interfész

Néhány felhasználónál a Big Surre frissítés problémát okozott a felső menüsorral, ami totál fekete lett. Másoknak szimplán nem változik a megjelenés akár sötét, akár világos módra állítják a gépet. Van, akinek pedig teljesen eltűnt az ablakok átlátszósága. Vagy fehéren vagy szürkén jelennek meg. Más esetben a képernyővédők mondtak csődöt. A Classic Screen Saver egyeszerűen nem működik, se a stock, se saját fotókkal. 

Elküldhetetlen Üzenetek

Helyből ott kezdődik a probléma, hogy a felhasználók meg sem tudják nyitni az üzenetek alkalmazást. Az app tölt vagy 20 másodpercig, aztán felhozza ugyanazt a login ablakot. Másoknál a FaceTime is bedöglött vagy nagyon brutál belassult. És az üzenetek gyorstörlése az Option + Command + K billentyűkombinációval sem akar túlságosan működni. 

Nálatok mutatkozott bármilyen probléma?

Borítókép: AppleInsider

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó