IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Szinte azonnal jailbreakelhető lesz az iOS 13.5

Az unc0ver névre hallgató jailbreakhez használt eszközt fejlesztő csapat már teszteli a szoftver legújabb verziójának teljesítményét. Lehetővé téve ezzel az összes elérhető iOS verzió feltörését, még a tegnap érkezett iOS 13.5-öt is. Hogy lehet ez?

Menjünk vissza egészen a távoli tegnapig, amikoris a pwn2ownd névre hallgató fejlesztő és hacker arról számolt be, hogy talált egy zero-day kernel kiskaput, amit úgy tűnik, az unc0ver 5.0.0-s verziója jól ki is tud használni.

A csapat weboldala szerint az unc0ver elkövetkezendő verziója képes lesz jailbreakelni minden Apple által aláírt iOS verziót 11-től 13.5-ig.

Néhány éven keresztül a jailbreakelés szinte már halott téma volt. Főleg azóta, amióta már számtalan forrásból lehet szolgáltatótól független készüléket vásárolni. Az iOS fejlődésével és az App Store megjelenésével a felhasználók egyre nagyobb mozgásteret kaptak, így szép lassan elkopott a kitörés igénye. Persze, a mai napig vannak olyan felhasználói igények, amik nem megoldottak a legfrissebb iOS esetében sem. Ettől még nem feltétlen ajánljuk senkinek a jailbreakelést.

Évek csendje után aztán 2019 augusztusában, kihasználva az iOS 12.4 egy be nem foltozott sebezhetőségét, megjelent egy új unc0ver verzió. Nem volt sokáig életképes, az Apple szeptemberben be is foltozta a szoftver által kihasznált rést. Még abban a hónapban az axi0mX névre hallgató hacker készített egy másik jailbreak verziót, a Checkra1n-t, kihasználva az iOS 13.1.1 Checkm8 sebezhetőségét.

Forrás: unc0ver

A legújabb jailbreakre még várni sem kellett túl sokat, szinte órákkal a 13.5-ös verzió megérkezése után megjelent a fejlesztő weboldalán. A tesztek még azonba futnak, így az 5.0.0-s verzió letöltésére még kicsit várni kell a kísérletező kedvűeknek.

Forrás és borítókép: 9to5Mac 

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó