IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Több a szívműtét az okosórákat hordók körében

Egy új tanulmány szerint a szabálytalan szívveréssel küzdő emberek, akik olyan hordható eszközöket használnak, mint az Apple Watch és a Fitbit, nem árasztják el az orvosokat a szívükkel kapcsolatos aggódó hívásokkal. De nagyobb valószínűséggel kezelik őket egy ablációnak nevezett beavatkozással, állapította meg az elemzés.

A rövid tanulmány az egyik első, amely azt mutatja be, hogy a már meglévő szívproblémákkal küzdő emberek hogyan használják a viselhető eszközöket. Az olyan eszközök, mint az Apple Watch, rendelkeznek szívmonitorozó funkcióval, amely figyelmeztetheti a felhasználókat, ha szabálytalan a pulzusuk. Technikailag az Apple Watch ilyen funkcióit az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) csak olyan emberek számára engedélyezte, akiknek nincs alapvetően szívbetegségük. De a szívbetegségben szenvedők – beleértve a pitvarfibrillációnak nevezett rendellenes szívritmus egyik típusát – továbbra is megvásárolhatják az órát, és használhatják ugyanezeket a funkciókat.

Forrás: Apple Support

A kardiológusok rendszeresen találkoznak olyan betegekkel, akiknél pitvarfibrillációt diagnosztizáltak, és akik Apple Watch vagy Fitbit adatait hozzák be – mondja Libo Wang, a tanulmány szerzője, a Utah-i Egyetem orvosi karának kardiológus munkatársa. “Szép számmal vannak olyan betegek, akik az FDA által engedélyezett indikáción kívül is használják ezeket a viselhető eszközöket” – mondja. “Ez volt egyfajta motiváció a kezdéshez, nem a riasztás, hanem a kérdések felvetése”.

Amikor az olyan vállalatok, mint az Apple, az FDA-től kérik egy orvostechnikai eszköz engedélyezését, a legtöbb figyelmet annak biztosítására fordítják, hogy az eszköz azt tegye, amit ígér – anélkül, hogy túl sok hamis pozitív vagy negatív eredményt produkálna. Kevesebb figyelmet fordítanak arra, hogy a felhasználók és az orvosok mit kezdenek az információkkal. Ezt vizsgálják most a kutatók, és ez az új tanulmány egy korai pillantást vetett arra, hogy mit jelenthetnek a viselhető eszközök a pitvarfibrillációban szenvedő emberek számára.

A tanulmány 125 olyan pitvarfibrillációban szenvedő embert vizsgált, akik 90 nap alatt felkeresték a University of Utah Health-et, és akik említették, hogy használnak valamilyen viselhető eszközt, például Apple Watch-ot vagy Fitbitet. A kutatócsoport összehasonlította őket egy 500 fős, ugyanilyen betegségben szenvedő csoporttal, akik nem használtak viselhető eszközt, de hasonló jellemzőkkel rendelkeztek – beleértve az életkort, a társadalmi-gazdasági státuszt és azt, hogy jellemzően hányszor mentek orvoshoz.

“Azok az emberek, akik viseltek ilyen eszközöket, nem feltétlenül telefonáltak többet a rendelőbe” – mondja Wang. Szerinte ez örvendetes meglepetés volt: sok orvos attól tartott, hogy több hívást kapnak majd az aggódó betegektől, akiknek olyan eszköz volt a kezükön, mint az Apple Watch.

A 90 nap alatt a viselhető eszközöket használó csoport átlagos pulzusszáma hasonló volt, mint a viselőket nem használó csoporté – ami azt jelzi, hogy végül nagyjából ugyanolyan átlagos szívműködéssel végeztek. A viselhető eszközökkel rendelkezőknél azonban több orvosi beavatkozást végeztek el a három hónap alatt. Konkrétan, ebben a csoportban nagyobb valószínűséggel végeztek ablációt, egy olyan típusú eljárást, amely során a szívben elroncsolják a szabálytalan ingereket adó gócot a normális szívverés helyreállítása érdekében.

A tanulmány kicsi, és csak egy kórház beteglátogatásait vizsgálja. A tyúk vagy tojás kérdésre sem tud választ adni: a tanulmányból nem derül ki egyértelműen, hogy a hordozható eszközöket viselő és abláción átesett embereknél valóban súlyosabbak voltak-e a tünetek, mint a kontrollcsoportnál, és szükségük volt-e a kezelésre, vagy a hordozható eszközök arra késztették őket, hogy idő előtt orvoshoz forduljanak.

Lehet, hogy a szívbetegek, akik úgy döntenek, hogy Apple Watchot vásárolnak, azért teszik, mert több tünetet éreznek, és szeretnének egy jó módot arra, hogy ezt jelezzék az orvosnak, mondja Wang. Ez lehet, hogy helyénvaló, és lehet, hogy hasznukra válik az “extra” abláció. Alternatívaként a betegek láthatják, hogy az órájuk jelzi a rendellenes szívverést, és aggódhatnak, hogy a pitvarfibrillációjuk rosszabbodik – még akkor is, ha nem így van. Ez időpocsékolás és kockázat lehet a beteg számára – mondja.

Korábbi kutatások azt találták, hogy az Apple Watch funkciója szükségtelen orvoslátogatáshoz vezetett olyan emberek esetében, akiknek nem volt szívbetegségük. Az egyik tanulmány szerint azoknak az embereknek mindössze 10 százaléka kereste fel orvosát, akik az órájukról kapott figyelmeztetés után új szívdiagnózist kaptak.

Több adat áll rendelkezésre a viselhető eszközökről az alapbetegséggel nem rendelkező embereknél, mint az alapbetegséggel rendelkező embereknél, mivel az Apple Watch szívmonitorát eredetileg ezen a csoporton tesztelték. Wang szerint azonban a kardiológusoknak több információra van szükségük arról, hogy mit jelentenek az eszközök a pitvarfibrillációban szenvedő emberek számára – ezek a betegek már használják őket, sőt egyes orvosok már bátorítják is a pácienseket a viselésére. Reméli, hogy a további kutatások meggyőzőbb válaszokat adhatnak.

Forrás: JAMA Network

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó