IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Új szintre emelné a biometrikus azonosítást az Apple headsete

A vállalat Apple Glass(es) néven emlegetett virtuális headsete még egyelőre mindig a tudományos fantasztikum szintjén áll. Természetesen ettől a pletykák sokasága még nem áll le és akár már jövőre realitás lehet, ami ma még csak találgatás.

Egyre több forrás gondolja úgy, hogy az Apple jövőre adja ki a headsetet, egyfajta előfutárként az AR szemüveg számára. A vállalat virtuális sisakja olyan csúcskategóriás termékekkel fog versenyezni, mint a Valve Index és a HTC Vive Pro.

Kuo szerint a termék specifikációi azt jelzik, hogy kifinomult szemkövető rendszert tartalmaz. Az eszköz képes lehet felismerni, a felhasználó hova néz, mikor pislog, és esetleg még olyan írisz-felismerést is tartalmazhat, amely képes lehet automatikusan azonosítani a felhasználókat, mint a Touch ID vagy a Face ID a telefon esetében.

Az elemző korábban már megosztotta, hogy az sisak „hordozható”, de nem „mobil”. Ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy vezeték nélkül használható, de nem tart ki egész nap, így az a legvalószínűbb, hogy az emberek otthon fogják a legtöbbet használni. Kuo mostani beszámolója annyiban különbözteti meg a sisakot a szemüvegprojekttől, hogy a 2022-es modellt fejre szerelt kijelzőként írja le.

A szemkövetés lehetősége teljesen új paradigmákat nyithat a felhasználók számára az interakciók terén, hiszen fontos lehet hány másodpercig nézünk egy helyre, stb.

A headset képes lehet a teljesítmény-optimalizálásra is annak alapján, hogy a felhasználó mire használja. Azok a területek élvezhetnek prioritást a renderelés során, amerre éppen a felhasználó néz is. A képernyő azon területeinek felbontása, ahová a felhasználó éppen nem fókuszál dinamikusan csökkenhet, spórolva ezzel a GPU és a CPU teljesítményével, azért, hogy a kijelző lehető legjobb VR/AR élményt nyújtsa.

Bár Kuo kevésbé biztos abban, hogy az eszköz rendelkezik-e írisz-felismeréssel, ez lenne a legtermészetesebb és legelegánsabb módja a felhasználók azonosításának. Ahelyett, hogy kódot kellene megadni vagy az ujjlenyomat-érzékelővel babrálni, a felhasználó egyszerűen csak felveheti a sisakot, ami hitelesítéskor beolvassa az írisz adatait. Ezzel olyan műveletek, mint például az Apple Pay-es fizetés zökkenőmentesen elvégezhetők.

A headset jövőre, körülbelül 1000 dolláros áron kerülhet forgalomba. A termék várhatóan hiánypótló és csúcskategóriás lesz. A Bloomberg szerint az Apple arra számít, hogy kiskereskedelmi üzletenként naponta csak egyet ad el. Valamint úgy gondolják, hogy a készülék kettős, nagy felbontású kijelzővel rendelkezik majd és olyan Apple Silicon chip hajthatja meg, amely teljesítményében vetekszik vagy meghaladja az M1-et.

Forrás és borítókép: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó