IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Valamit azért csak tudnak az 5G képes készülékek

2020. első negyedévében 275 millió okostelefont értékesítettek a gyártók világszerte, ezzel szemben az idei év ugyanezen periódusában a mutató 340 milliónál állt meg.

A Strategy Analytics legújabb kutatása alapján 24%-os növekedést mutat az üzletág az előző évi vizsgált periódushoz képest. Az összes nagy gyártó komoly előrelépést tudott felmutatni a januártól márciusig tartó időszakban, kivéve a Huaweit, akik a Top 5-ből is kiestek.

Forrás: Stretgy Analytics

A kínai gyártó olyannyira népszerű volt hazájában, hogy a tavalyi év második negyedévében a Samsungot is megelőzték, és a legnagyobb piaci szereplővé léptek elő. Azóta viszont a többi régióhoz hasonlóan Kínában is drasztikusan csökkentek az eladási mutatóik.

A kínai okostelefon piac szenzációsan teljesített az első negyedévben, köszönhetően az 5G képes készülékeknek, melyek mindegyik árkategóriában képviseltették magukat. Az eladások 35%-al nőttek az előző év vizsgált időszakához képest, ez 94 millió eladott egységet jelent. A globális piacot tekintve a Top 5 gyártó részesedése 76% volt. Az alkatrészhiány nem sújtotta komolyan a nagyokat, a kisebb gyártók esetében azonban úgy véljük, aggodalomra ad okot a helyzet az elkövetkezendő negyedévekre nézve.
Linda Sui, Strategy Analytics

A gyártók versenyét továbbra is a Samsung vezeti a teljes piac 23%-át uralva. A Galaxy S21 és az A-széria 5G képes új tagjai 32%-os növekedéshez segítették hozzá a koreaiakat. Az Apple még ennél is nagyobb mértékben, 44%-al javított a saját teljesítményén, így sikerült 17%-os piaci részesedésre szert tenniük.

Az önmagával futott verseny győztese azonban a kínai Xiaomi, ők 80%-al több készüléket adtak el, mint a tavalyi első negyedévben: idén már 49 millió okostelefonjuk landolt a boltok polcain világszerte. A Top 5-be az Oppo és a Vivo fért még be 11-11%-al.

Forrás: Strategy Analytics

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó