IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Így működik az AirTag elveszett módja

Miután aludtam egyet a keddi Apple bemutatóra és szerdán elkezdtem írni az AirTages cikket igazából több kérdés is felmerült bennem komponálás közben, melyekre akkor még nem kaptam választ. De, az Univerzum mindig egyenlít, nem maradunk megoldás nélkül, kiderült mi is történik, ha elveszett módba állítjuk az AirTaget és akkor, ha valaki megtalálja.

Szerencsére a támogatási dokumentumok kimeríthetetlen forrást jelentenek az apró, sokszor nüansznyi különbségek felfedezéséhez. Egy ilyen támogatási dokumentumból derült ki az is, hogy az AirTagek bizony működnek androidos készülékekkel is. Nyilván nem úgy, mint az Apple saját gyártmányaival, de nincs veszve minden, ha egy gaz androidos felhasználó teszi mocskos mancsát gyönyörűre polírozott AirTagünkre. 

Az AirTagek a Bluetooth mellett egy ultraszéles sávú U1 chip segítségével működnek, hogy kapcsolatban maradjanak a Find My hálózattal, ez gyakorlatilag kizárja minden más gyártó készülékét az effektív kompatibilitásból.

Amit azonban az Apple nem hangsúlyozott ki, csak megemlített a bejelentésében, az az, hogy ha egy AirTaget a felhasználó elveszett módba helyezi, akkor a megtalálásról szóló üzenetét bármely NFC-kompatibilis eszköz leolvashatja, beleértve nemcsak az iPhone-okat, hanem az androidos telefonokat is.

Az Apple szerint az AirTag megérintésével és a fehér oldalát egy iPhone-hoz vagy más NFC-képes készülékhez tartva egy könnyen értelmezhető linkkel ellátott értesítés jelenik meg, amely információkat kínál az AirTagről, többek között arról, hogy a tulajdonos elveszettnek jelölte-e azt, valamint az elérhetőségéről. 

Érintse meg és tartsa az iPhone vagy NFC-képes okostelefon tetejét az AirTag fehér oldalához. Koppintson a megjelenő értesítésre. Ez megnyit egy webhelyet, amely információkat nyújt az AirTagről, többek között tartalmazza a sorozatszámát. Ha a tulajdonos elveszettnek jelölte meg, akkor megjelenhet egy üzenet, amely információkat tartalmaz arról, hogyan léphet kapcsolatba a tulajdonossal. Felveheti a kapcsolatot a tulajdonossal, hogy tudassa vele, megtalálta az AirTaget. Az Elveszett mód üzenet bármely NFC-képes okostelefonon, például iPhone vagy androidos telefonon megtekinthető.
Apple Support

Érdemes megjegyezni, hogy az AirTagek beállításához iOS készülék és a Lokátor alkalmazás szükséges, androidos felhasználók számára sok haszna nincs az AirTagnek, de az NFC-kompatibilitás azt jelenti, hogy az Apple felhasználóknak nagyobb esélyük van az elveszett tárgyak visszaszerzésére.

Amiben ráadásul a hangjelzés még nagyobb segítségükre lehet. 

Az Apple szerint az AirTag, ha hosszabb ideig nincs a regisztrált tulajdonosa közelében, megmozgatásra hangot is lejátszik, hogy figyelmeztessen mindenkit a közelben. Na, de mennyi az a hosszabb ideig? Ha ki kapja valaki a pénztárcám és 10 lépést teszünk, akkor már ordít? De akkor hogy nem ordít a kanapéba esett kulcscsomóm?

Az Apple dokumentációja nem részletezi, hogy mi számít “hosszabb időnek”, ezért a Daring Fireball munkatársa, John Gruber megkérdezte az Apple-nél dolgozó forrásait a pontosabb definícióról. Ők arról tájékoztatták, hogy az időkorlát jelenleg három nap, de utaltak arra, hogy ez a jövőben változhat:

Beszéltem ma az Apple embereivel néhány dologról. Az időkorlátos dolog, amikor egy AirTag hangot ad le, ha elválasztják a tulajdonosától, jelenleg három nap – de ez nincs beépítve magukba az AirTagekbe. Ez egy szerveroldali beállítás a Find My hálózatban, így az Apple módosíthatja, ha a valós használat alapján a három nap túl hosszú vagy túl rövid időnek bizonyul.
John Gruber – Daring Fireball

Ha valaki megtalálja az AirTaget, miután meghallotta a hangját, bármely NFC-vel rendelkező eszközzel, például iPhone-nal vagy androidos telefonnal megnézheti, hogy a tulajdonos megjelölte-e elveszettnek, és segíthet visszaszolgáltatni azt.

Innen már csak embertársaink jószándékára hagyatkozhatunk, hogy valóban meg is teszik a szükséges lépések, amik nem az AirTag letépésében, kellő képpen megtaposásában (hogy kussoljon már) és spuriban merülnek ki a talált vagyontárggyal.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó