IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Végre tényleg itt a jövő: tesztvezetésen az első repülő autó!

A Toyota által szponzorált SkyDrive végre megmutatta a nagyvilágnak, hogy igenis lehetséges repülő autókat gyártani, és izgatottan várjuk a többi gyártó válaszát!

Nagyvárosok hatalmas problémája, hogy a régebben megépített utak nem elég szélesek. Gondoljunk csak szeretett fővárosunkra. Ki gondolta volna anno, amikor az így is elég széles Andrássy utat megépítették macskakövekkel a lovaskocsik számára, hogy ez nem lesz elég? Vagy a sokat támadott nagykörút? Elképzelhetetlen volt az az autóforgalom, ami mostanság átmegy rajta azoknak, akik 1872-ben elkezdték megépíteni.

Sok nagyváros, főleg Ázsiában már meglépte a több emeletes autóutak építését, de erre nagyon kevés helyen van tényleg lehetőség. Legalábbis nekem elég fura lenne elképzelni, ahogy a Blahán a körutat felülről keresztezné egy másik út.

A Toyota által támogatott SkyDrive megtartotta viszont az első publikus, repülő autós tesztjét. Évekig dolgoztak a koncepción, és az SD-03-as modell a Toyota Test Fielden, Toyotában (igen, sok lesz a Toyotából már) tette meg az első métereit a levegőben a közönség előtt.

Az SD-03 a legkisebb elektromos jármű jelenleg, ami képest vertikális fel- és leszállásra. Összesen 8 rotor van benne, ami segít abban az esetben, ha a motornak bármi baja esne. Mondjuk úgy néz ki, mint egy túlméretezett drón.

A SkyDrive egyébként szeretné tömeggyártásba kezdeni az autóval, ugyanis szerintük ez jelenti a megoldást a jelenlegi forgalomproblémákra. Viszont az biztos, hogy ha el is kezdődik a járművek gyártása, az még évekbe telhet, legkorábban 2023-ra vizionálják a piacra dobást.

Elon Musk mondjuk pont nem ebben hisz, szerinte a jövő nem a repülő autókban rejlik, hanem a földalatti utazásban. Ezért kezdte még jó pár éve a Hyperloop fejlesztését, ami egy nagyon hosszú, 560 km-es alagút, ami teljesen egyenes és elvileg 1200 km/h-val is lehet benne menni. Légmentes kamrában történik az utazás, speciális járművekben, így kérdéses, hogy az emberre milyen hatással van. De ha Musk szerint ez a jövő, ez a jövő nem?

Szerinted a repülő autók vagy a Hyperloop a jövő?

Forrás és borító: Engadget

Kapcsolódó cikkeink

Miért ragaszkodik még mindig az Apple az okosautó projekthez?

Anikó

Összefogott a Hyundai és az NVIDIA

Zsolt

Csúszik a gépek lázadása: a Walmart több száz robottól válik meg

Zsolt