IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Összefogott a Hyundai és az NVIDIA

A koreai autógyártó tegnap hozta nyilvánosságra, hogy a jövőben az Nvidia fedélzeti rendszerével érkeznek majd a Hyundai, a KIA, és a prémium Genesis modelljei is.

Habár az Nvidiáról a legtöbbeknek a Geforce-videókártyák ugranak be elsőként, a Santa Clara-i vállalat nem csak GPU-kkal foglalkozik. Ők fejlesztették ki például a Nintendo Switchben is dolgozó Tegra-processzort, egy ideje pedig már saját autós fedélzeti rendszeren is dolgoznak. Az NVIDIA DRIVE névre keresztelt megoldás hardver és szoftver együttesét takarja, amely a multimédiás funkciókon túl utólagos frissítési lehetőségeket, járművek közötti kapcsolódást, illetve AI-alapú önvezető algoritmust is nyújt. A DRIVE-ot még 2015-ben mutatták be a CES-en, most pedig a Hyundai-csoport képében sikerült egy elkötelezett ügyfelet találni hozzá.

Forrás: Nvidia

A koreai márka a 2020 első félévi eladási adatok alapján a világ negyedik legnagyobb autógyártója, 2019-ben pedig több mint 7 millió járművet szállítottak le. Így aztán nem elhanyagolható jelentőségű a tegnapi bejelentés, hogy 2022-től a Hyundai és az érdekeltségébe tartozó KIA-Genesis páros minden egyes modellje NVIDIA DRIVE-val érkezik majd a legolcsóbbaktól a legdrágábbakig. A gyakorlatban ez többek között azt jelenti, hogy a csoport autóiban is elérhetővé válik az utólagos, szoftveres funkcióbővítés, valamint nagy ugrás várható a multimédia és az önvezetés terén is.

Az Nvidia és a Hyundai együttműködése nem előzmény nélküli, a két cég még 2015-ben fogott össze. A Genesis GV80-ban és a G80-ban például már korábban is használták az NVIDIA DRIVE-ot, 2021-ben pedig a tervek szerint közösen fejlesztett digitális műszerfallal állnak majd elő.

„A Hyundai Motor Groupnál elkötelezettek vagyunk, hogy nagyobb értéket, biztonságot, funkcionalitást, és több örömet nyújtsunk az autó élettartama alatt. Az NVIDIA DRIVE bevált platform: méretezhető, energiatakarékos, és elegendő a teljesítménye ahhoz, hogy támogassa a szoftver által meghatározott járműveink következő generációját.”

Paul Choo, a Hyundai Motor Group Elektronikai Műszaki Egységének alelnöke.

Nem a koreaiak egyébként az Nvidia egyetlen autós ügyfelei, a listán a Mercedes-Benz, az Audi, a Volkswagen, illetve a Honda is megtalálható. A Mercedes például a nyáron jelentette be, hogy a kaliforniaiak segítségével fejleszt okosautókat, a Volkswagen pedig még 2018-ban döntött úgy, hogy az Nvidia AI-jával turbózzák fel a legendás hippibuszuk újragondolt változatát, az ID BUZZ-t.

Forrás: Reuters, Intrado

Kapcsolódó cikkeink

Miért ragaszkodik még mindig az Apple az okosautó projekthez?

Anikó

iPhone-on és iPaden is elérhető lett a Geforce Now

Zsolt

Szuperszámítógépet építene az Nvidia Nagy-Britanniában

Anikó