IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

16 000 dollárt tapsolt el egy 6 éves gyerek alkalmazáson belüli vásárlásokra

Újabb kellemetlen történet bizonyítja, hogy nem árt némi odafigyelés is, ha már kütyüket adunk a porontyaink kezébe.

A Sonic Forces – Racing Battle csak egy a milliónyi ingyenes játék közül, melyek alkalmazáson belüli vásárlásokkal, azaz IAP-okkal szerzik bevételeiket. A látványos, pörgős móka remek értékelésekkel bír, így nem csoda, hogy sikeresen elcsavarta a 6 éves George fejét, aki annyira belejött a szórakozásba, hogy néhány hónap alatt összesen 16 293 dollárt (kb. 4,7 millió forintot) vert el a játékban különféle bónusz csomagokra.

A költségeket természetesen a mit sem sejtő szülők állták, akik kezdetben banki csalásra gyanakodtak. Kisfiuk még júliusban kezdett vásárolgatni, először 1,99 dolláros pakkokkal indítva, majd rákapott a 99 dolláros tételekre is. Még ebben a hónapban volt olyan nap, amikor 25 terheléssel összesen 2500 dollárt varázsolt le szülei számlájáról.

A folyamatosan apadó egyenlegét látva az anyuka, Jessica Johnson először a JP Morgan Chase Banknál nyújtott be panaszt, ám a pénzintézet közölte vele, hogy a tranzakciók nagyon is valódiak. Johnson azt állítja, hogy összességében “szinte lehetetlen” volt kideríteni, hogy mire is megy el a pénz. Végül az Apple-lel vette fel a kapcsolatot, akik tájékoztatták, hogy a kék sündisznó, pontosabban George áll a vásárlások mögött.

Az asszony próbált visszatérítést kérni, a cupertinóiak azonban ezt megtagadták tőle arra hivatkozva, hogy 60 napon túl már nem jogosult rá. Johnson figyelmét továbbá arra is felhívták, hogy az iPadOS beállításaiban módja lett volna megakadályozni, hogy a fürge Sonic egy autó árával szaladjon el. És valóban, az eset több kérdést is felvet.

Forrás: Bethesda Magazine

Egyrészt az Apple minden App Store-os vásárlásról küld értesítést az iCloud-fiókunkhoz tartozó email címre, ennek ellenőrzésével már az első alkalommal le lehetett volna fülelni a költekező fiút. Másrészt, azt is be lehet állítani, hogy a rendszer minden tranzakciónál kérjen valamilyen azonosítót (jelszó, ujjlenyomat, arc), ám Johnsonék esetében az anyuka elismerte, hogy ez nem volt aktiválva.

De ha ennyi nem elég, akkor az iOS/iPadOS dedikált szülői felügyeleti beállításokat is kínál, melyek segítségével külön ellenőrzőkóddal korlátozhatjuk a gyermek mozgásterét a vásárlásoktól a képernyőidőn át a megnézhető tartalmakig. Összességében tehát a Johnsonékat ért kárt nehéz nem a saját hanyagságuknak betudni, ugyanakkor érdemes lehet megvizsgálni, hogy az Apple vajon elég helyen és elég érthetően figyelmezteti-e a “laikusokat” a veszélyekre és lehetőségekre. Egy ilyen próbálkozásuk például a Families-weboldal, ami magyarul sajnos nem olvasható.

Azonban bármekkora is legyen a cupertinóiak, vagy akár a költekezésre tűzzel-vassal buzdító ingyenes játékok felelőssége, a szülői “pluszmunkát” egyszerűen nem lehet megspórolni. Aki a felelős nevelés útját szeretné járni, annak 2020-ban bizony már elengedhetetlen kiképeznie magát és gyermekét az ilyen kérdésekben is.

Forrás: AppleInsider

Borító: LifeWire

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó