IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

20 éves a legendás Nokia 3310-es

Mindenkinek volt, vagy legalábbis mindenki szeretett volna egyet, aki legalább 25 éves. Felnőtté vált a mostani telefonok elődje.

Most belekezdhetnék, egy hosszú monológba arról, hogy mennyire más, és jobb világ volt 20 éve. De tekintve, hogy én is nemrégiben töltöttem be a 25-öt, nem hiszem, hogy már van jogom hozzá.

Tény azonban, hogy amikor én elsős lettem, már egy éve piacra dobta a Nokia a 3310-est, és akkoriban még nem volt divat alsós diákoknak mobilt adni, hogy ne zavarják anyut és aput. Harmadikos koromban kaptam először telefont, egy Siemens A60-ast, de addig az agyamat is “szétsnakeztem” apukám 3310-esén.

A Nokia telefonja minden igényt kielégített anno, és nem tudjuk elégszer kiemelni, hogy egyszerűen tönkretehetetlen volt. Azt is túlélte, ha 300 méter magasból a földre dobták, míg a mostani iPhone-omnál akkor is szívrohamot kapok, ha leesik az éjjeliszekrényről. És pontosan emiatt vált a legendás telefon a 2010-es évek táján induló mémkultúra szerves részévé, amiről mai napig érkeznek a viccesebbnél viccesebb alkotások.

Hát igen, régen nem kellett aggódni az aksi miatt – Forrás: Quora

Éppen húsz éve volt, amikor a finn cég mesterműve meglátta a napvilágot. Elképesztő utat jártunk be ebben a két évtizedben, és előre is elnézést, hogy kicsit személyesebb hangvételű a cikk a megszokottnál, de én nagyon hálás vagyok. Nagyon jó a mostani fiataloknak is, hogy azonnal okostelefonokkal kezdhetik az életüket, de én annyira éltem azt az időszakot.

Sosem felejtem el, hogy évről évre mekkorát fejlődtek a telefonok. Először a színes kijelző, aztán amikor 240×320-as felbontást kaptak, azt hittük ennél jobb nem is lehet. Első csengőhang, ami már nem polifonikus volt, hanem konkrét zene. Volt olyan Sony-m, amihez a töltőcsatlakozóba kellett dugni a külső kameraegységet. Csodálatos volt az élmény, amikor már beépített kamerás telefont kaptam. Aztán megjelentek olyan megoldások is, mint a kihajtható telefon, amit be tudtunk idegesen csapni, ha valaki felidegesített minket, és az elegáns kicsúsztathatós megoldás is lenyűgöző volt. Az első érintőképernyős telefonok megjelenésénél pedig eldobtam az agyam.

Na de térjünk vissza az érzelemvonatról a Nokia 3310-esre. Sokan nem is tudják, kis hazánknak milyen kötődése van a telefonhoz, ugyanis bár a dizájnolás Dániában történt, a tömeggyártás helye Finnország és Magyarország volt.

Ezt mindenki matekozza ki és fordítsa le magának – Forrás: Pinterest

Mostanság, amikor egész álló nap chatelünk a barátainkkal és a családtagjainkkal elképzelhetetlen, hogy mekkora szenvedés volt ez anno. A 3310-es volt az első telefon, ami az SMS-ezést népszerűvé tette, ugyanis lehetőség volt arra, hogy egy ablakban lássuk az egész beszélgetést. Plusz sok infót adhattunk át, ugyanis 459 karaktert engedett egy üzenetbe írni.

Snake II. A játék, amiről nem is tudtad, hogy volt első része, mert mindenkinek csak a 3310-esen lévő verzió volt meg. Volt a telefonon más klasszikus játék is, mint például a Space Impact, de senkit nem érdekelt, annyira függővé tett mindenkit a kígyós játék. Mai napig le lehet szedni alkalmazás áruházakból a Snake 2-t, de az nem ugyanolyan, mint a gombokkal nyomogatni.

Gen Z, nektek a Flappy Bird, nekünk a Snake 2 jutott – Source: Pinterest

A mai mobiltelefon-kultúrában annyira könnyű a saját ízlésedre szabni a telefont, ugyanis tokok milliói állnak a rendelkezésünkre konkrétan. Régen viszont nem volt ilyen egyszerű a dolog, és a 3310-es azért is különleges, mert az Xpress-On technológiával az egész telefon elő és hátlapját le lehetett cserélni.

A 2000-es évek elő- és hátlap divatja- Forrás: Ebay

2017-ben volt egy kellemetlen próbálkozása a Nokiának újra éleszteni a legendát, de talán jobb is lett volna, ha nem próbálkoznak meg vele. Az biztos, hogy az Y generáció és az idősebbek sosem fogják elfelejteni, milyen volt 13x megnyomni a gombokat, hogy leírjuk „hello”.

Nem volt túl sikeres a színes kijelzős 3310-es – Forrás: TechNuovo

Neked volt 3310-esed?

Forrás és borító: AndroidAuthority

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó