IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

2022 a virtuális valóság éve lehet az Apple-nél

2022-ben az Apple valószínűleg új termékkategóriával dobbant, a headsetekkel. Eddig két pletykált termék van: a kiterjesztett valósággal és a vegyes valósággal működő headset, amelyet általában AR/VR headsetnek vagy Apple Glassesnek neveznek. A pletykák egyre nagyobb teret nyernek ezekkel a termékekkel kapcsolatban, íme, mit tudunk eddig mindegyikről.

Az Apple Mixed Reality headsetje az a termék, amelyről eddig a legtöbb pletyka kering. A 2022-es év januárjában nemcsak Ming-Chi Kuo elemző beszélt róla, hanem a Display Supply Chain elemzői is.

A DSCC egyik írásában az elemzők úgy vélik, hogy az Apple Mixed Reality headsetje innovatív, három kijelzős konfigurációval fog rendelkezni, két mikro OLED 4K kijelzővel és egy másik AMOLED panellel az alacsony felbontású perifériás látáshoz. Nem csak ez, hanem valószínűleg egy nagy teljesítményű mobil CPU és GPU is helyet kap majd a headsetben.

Ming-Chi Kuo például úgy véli, hogy az Apple nem csak játékeszközként akarja pozícionálni a kevert valóság headsetjét, hanem más alkalmazási kategóriákra is készen áll. Kuo szerint elvárás, hogy az Apple megoldása az eddigi legjobb ipari dizájnnal rendelkezzen.

Forrás: 9to5Mac

A Bloomberg munkatársa, Mark Gurman megerősíti Kuót, szerinte a Mixed Reality headset a játékra, a médiafogyasztásra és a kommunikációra fog koncentrálni.

A játéknak nagy hangsúlyt kell kapnia a gépben, különösen annak fényében, hogy több processzorral, ventilátorral, rendkívül nagy felbontású kijelzőkkel és saját App Store-ral rendelkezik majd. Várhatóan az Apple a játékfejlesztők álmaként pozícionálja majd a készüléket. Következik a médiafogyasztás. Arra számítok, hogy az Apple médiapartnerekkel együttműködve olyan tartalmakat hoz létre, amelyeket VR-ben lehet majd nézni a készüléken. Harmadszor, kommunikáció. Az animojik és a VR FaceTime-szerű élmény lesz az újkori Zoom.

Az áráról a DSCC információja alátámasztja a Bloomberg egy korábbi jelentését, amely szerint ez a headset magas áron fog érkezni. A DSCC szerint az Apple AR/VR headsetje több ezer dollárba fog kerülni. A pletykák szerint 3000 dollár körüli összegért kerülhet a polcokra.

Feltételezésünk szerint az első generációs headset egy high-end készülék lesz, amely a szakembereket és a fejlesztőket célozza meg, hogy bővítse az Apple ökoszisztémáját az AR/VR területén. A készülék a pletykák szerint több, kézkövetést lehetővé tevő kamerával és esetleg LiDAR szenzorral is rendelkezik majd.

Ming-Chi Kuo szerint az első generációs headset körülbelül 300-400 grammot fog nyomni, ami meglehetősen kedvező összehasonlítás a piacon már létező VR headsetekhez képest. Úgy véli azonban, hogy az Apple már dolgozik egy második generációs dizájnon, amely lényegesen könnyebb lesz, valamint frissített ipari dizájnnal, új akkumulátorrendszerrel és gyorsabb processzorral rendelkezik majd.

Forrás: 9to5Mac

Az első generáció esetében azonban a The Information beszámolója szerint ez a Mixed Reality headset egy iPhone-nal való kapcsolatot igényel majd a működéshez. Kuo és a DSCC is arra számít, hogy az Apple 2022 végére dobja piacra ezt a terméket. Ming-Chi Kuo úgy véli, hogy az Apple headsetje 2022 végén fog megjelenni, korlátozott mennyiségben.

Az elemző szerint a termék nagyobb volumenű szállítása csak 2023 első negyedévében kezdődik meg, ami arra utal, hogy a headset úgy érkezik majd a boltokba, hogy csak néhány darab áll majd a vásárlók rendelkezésére.

Az Apple imádja a kiterjesztett valóságot. A vállalat vezérigazgatója 2021 folyamán többször is nyilatkozott erről a technológiáról, és arról, hogy az Apple ezt a technológiát a vállalat jövőjeként szeretné felkarolni. Nem mellesleg Kuo nemrég egy merész kijelentést tett, miszerint az Apple azt tervezi, hogy tíz éven belül AR technológiával váltja le az iPhone-t.

A Mixed Reality headsettől eltérően, amelynek a pletykák szerint a megfelelő működéshez szüksége lesz egy iPhone-ra a közelben, az Apple készülő AR headsetje önálló termékként fog működni. Kuo írta:

Ha az AR headsetet csak a Mac vagy az iPhone kiegészítőjeként pozícionálják, az nem fog kedvezni a termék növekedésének. Egy önállóan működő AR headset azt jelenti, hogy saját ökoszisztémával rendelkezik majd, és a legteljesebb és legrugalmasabb felhasználói élményt nyújtja.

Egy másik jelentésben 2021 novemberére Kuo azt mondta, hogy az Apple AR headsetjének processzora ugyanolyan számítási teljesítményű lesz, mint a Macé, és a chip kialakítása lesz a legjelentősebb különbség az Apple AR headsetje és a versenytársak között. Az elemző azt írja:

Mac-szintű (PC-szintű) számítási teljesítménnyel rendelkezik, (2) képes önállóan működni anélkül, hogy egy Macre (PC-re) vagy egy iPhone-ra (telefonra) támaszkodna, és (3) inkább az alkalmazások átfogó választékát támogatja, mint konkrét alkalmazásokat.

Ezeken a jelentéseken kívül fontos megjegyezni, hogy az Apple AR headsetjéről szóló történetek többsége VR képességekről beszél, ami azt jelentené, hogy helyette a Mixed Reality headsetről beszélünk.

Például ugyanabban a jelentésben, amelyben Kuo ennek a headsetnek a processzoráról beszél, az elemző azt jósolja, hogy két Sony 4K mikro-OLED kijelzővel lesz felszerelve, ami arra utal, hogy a VR-t is támogathatja. Nem csak a kijelzőről van szó, amit a DSCC januárban támogatott, de Ming-Chi Kuo a VR-képességekről is beszél.

Az Apple AR headsetje külön processzort igényel, mivel az érzékelő számítási teljesítménye lényegesen nagyobb, mint az iPhone-é. Az AR headsetnek például legalább hat-nyolc optikai modulra van szüksége ahhoz, hogy egyidejűleg folyamatos videónézetű AR-szolgáltatásokat nyújtson a felhasználóknak. Ehhez képest az iPhone legfeljebb három optikai modult igényel egyidejűleg, és nem igényel folyamatos számítást.

Forrás: 9to5Mac

Amit tehát eddig tényleg tudunk, az a következő: Az Apple valóban készül egy AR headset, amely iPhone nélkül is működik majd, de amit idén várunk, az egy Mixed Reality headset, és a legtöbb jelentés, amely AR headsetet említ, valójában a Mixed Realityről szól.

Mindezen beszámolók mellett további jele annak, hogy az Apple valóban egy új termékkategóriába való belépésre készül, az a tény, hogy a vállalat 2021 végén felvette a Meta AR kommunikációs vezetőjét.

Mindezeket figyelembe véve várható, hogy az Apple egy drága, 350 gramm körüli tömegű Mixed Reality headsetet mutat be, prémium megjelenéssel, rengeteg kamerával, LiDAR szenzorral és olyan funkciókkal, amivel eddig még egyetlen versenytárs sem rendelkezett. Egyelőre nem annyira egyértelmű, hogy ez a termék iPhone-nal vagy anélkül fog-e működni a közelben, de egy biztos: 2022-ben szinte lehetetlen lesz beszerezni belőle.

Borítókép: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó