IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

iMessage Windoson és új processzor – az Intel felveszi a kesztyűt

Miközben az Intel kedden bejelentette az iPhone és a Windows PC-k integrálásának új módját, a vállalat bemutatta a laptopokra és kisebb számítógépekre összpontosító mobilprocesszorainak 12. generációját is. Az Intel szerint az új Core i9 processzor gyorsabb, mint az Apple M1 Max – de ez nem jelent sokat.

A tegnapi bejelentések közt szerepel a vállalat által hitelesített számítógépek prémium Evo márkájának következő generációja. Az új Evo PC-k az összehajtható eszközök és a WiFi 6E szabvány támogatásának hozzáadásán túl az iPhone és az Apple Watch integrációját is kínálják, első alkalommal iMessage-támogatással.

Tavaly az Intel felvásárolta a Screenovate-et – a platform arról ismert, hogy megoldásokat kínál az iOS és Android eszközök Windowson történő kezelésére és vezérlésére. A platform már a Dell Mobile Connect eszközét is működteti, és mostantól az Intel Evo minősítésű számítógépekhez is elérhető lesz.

A CES 2022-es bemutatója során az Intel demonstrálta, hogy az új eszközzel az iPhone-felhasználók hogyan férhetnek hozzá szöveges üzeneteikhez, sőt az iMessages-hez is Windowson, miközben az Apple az Üzenetek alkalmazást a saját platformjaira korlátozza. Sőt, az Intel azt is elárulta, hogy a platform képes megjeleníteni a Health alkalmazásból származó adatokat, még azokat is, amelyeket a felhasználó iPhone-jával párosított Apple Watchról gyűjtöttek.

Forrás: Intel

Bár ez ígéretesnek hangzik az iPhone-nal rendelkező Windows-felhasználók számára, nem világos, hogy a funkció valaha is napvilágot lát-e. Az Intel azt mondja, hogy tervezi, hogy együttműködik különböző partnerekkel, köztük az Apple-lel, hogy elhozza felhasználói számára ezt a lehetőséget, de nem valószínű, hogy az Apple támogatni fogja az iMessage használatának nem hivatalos módját Windowson.

A Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella tavaly azt mondta, hogy szívesen látná az iMessage-t Windowson, de az Apple soha nem fejezte ki érdeklődését ennek megvalósítása iránt.

Josh Newman, az Intel mobil innovációért felelős alelnöke szerint a vállalat azt tervezi, hogy a 2022-es ünnepi szezonban a Screenovate technológiáját az Evo PC-kre is elhozza. A cél természetesen az, hogy végül a többi PC-n is elérhetővé váljon, de Newman szerint az Intel még előtte biztosítani szeretné, hogy magas színvonalú élményt nyújtson. A vállalat azt tervezi, hogy együttműködik a partnerekkel, köztük az Apple-lel, hogy ez megvalósuljon.

Emellett az Intel bejelentette a világ leggyorsabb mobilprocesszorát is, és a nagyobb teljesítményű hibrid architektúráját most először mobilplatformokra is elhozta az új, 12. generációs Intel Core mobilprocesszorokkal, amelyek akár 40 százalékkal gyorsabbak az előző generációs mobilprocesszoroknál.

Forrás: Intel

Az akár 5 GHz-es frekvenciával és 14 maggal (6 nagy teljesítményű és 8 energiatakarékos maggal) operáló processzor az Intel szerint a leggyorsabb mobil processzor a piacon.

A vállalat az új Intel Core i9 12900HK-t kifejezetten az Apple M1 Maxhoz hasonlítja, amely az új 14 és 16 hüvelykes MacBook Pro készülékekhez készített Apple Silicon chip. Az Intel megerősíti, hogy saját processzora az Intel Reference Validation Platforms által elért eredmények alapján kimagasló teljesítményt nyújt.

Összehasonlításképpen: az M1 Max chip 10 magjával (ebből nyolc nagy teljesítményű és két energiatakarékos mag) akár 3,2 GHz-et is elérhet. A 12. generációs Intel Core i9 processzor bizonyos konfigurációkban minden bizonnyal magasabb benchmark számokat érhet el, de ez csak az egyik oldala a történetnek.

Ahol az Apple diadalmaskodik az ARM-alapú Apple Silicon chipekkel, az az energiahatékonyság. Míg az Intel Core i9 akár 115 wattot is fogyaszt, addig az M1 Max chip fogyasztása legtöbbször 60 watt körül marad, és teljes teljesítmény mellett alig haladja meg a 90 wattot.

Ahogy azt már az M1 Maceknél is láthattuk, az alacsonyabb energiafogyasztás lehetővé teszi a kompaktabb gépek építését, amelyek nem szenvednek thermal throttling és csökkent teljesítmény miatt. Ezt az Intel a régi x86-os architektúrával valószínűleg nem fogja tudni felülmúlni. De azért az új, 12. generációs Intel mobilprocesszorok várhatóan még idén elérhetővé válnak.

Borítókép: Intel

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó