IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

2030-ra már teljesen zöld lehet az alma

A következő évtized során az Apple teljesen nullára akarja csökkenteni minden olyan tevékenységét, amivel hozzájárulna a klímaváltozáshoz.

A totális karbonsemlegesség elérése érdekében hamarosan 75%-kal csökkentik üvegházhatású gázok kibocsátását, aztán az évtized végére találnak valamilyen módszert, amivel a maradék 25%-ot is le tudják csapni.

Forrás: Apple Newsroom

A tavalyi év során a vállalat már 4,3 millió tonnával csökkentette széndioxid kibocsátását. Ez kb. 35%-os változást jelent a vállalat top kibocsátási szintjéhez mérve 2015-ben. Még úgyis összejött nekik a csökkentés, hogy azóta jóval nagyobb volument gyártanak és több terméket értékesítenek. Bár szép eredményeket értek el, azért még továbbra is 25,1 millió tonna kibocsátásról beszélünk éves szinten.

A felmelegedést elősegítő szennyezések kibocsátásának visszavágását főleg anyagok újrahasznosításával és a termékeik energiahatékonyságának növelésével érték el. Jelenleg a termékeik 73%-kal kevesebb energiát használnak fel működés során, mint 11 évvel ezelőtt. A vállalat gyárainak működése és utazásaik során pedig elérte a totális karbonsemlegességet ez év áprilisában.

Forrás: Apple Newsroom

Ami a nagyobb falat lesz az Apple számára, az a termelés során keletkező emisszió csökkentése. A tavalyi évben a vállalat karbonlábnyomának 76%-át is a termékek gyártása adta, éppen ezért keresnek folyamatosan olyan beszállítókat, akik a gyártás során megújuló energiákat használnak. Elvileg eddig 70 partnerük tett ígéretet arra, hogy váltanak kizárólag megújuló energiaforrásokra. Semmitmondónak tűnik az egész, mégis ez a lépés körülbelül felér azzal, a széndioxid kibocsátás csökkentésének terén, mintha 3 millió személygépjárműt vonnának ki a forgalomból éves szinten.

Miheztartás végett, a Microsoft már 2012-ben elérte a totális karbonsemlegességet, sőt 2030-ra már karbonnegatívvá is válhatnak, ez azt jelenti, hogy több üvegházhatású gázt vonnak ki a levegőből, mint amennyit kieregetnének egy kb. egy milliárd dolláros technikai beruházás keretében.

Forrás: Apple Newsroom

Ugyanezen a vonalon az Amazon sem tétlenkedik, ők 2040-re érhetik el a totális semlegességet, viszont rádupláztak a Microsoftra és 2 milliárd dollárt ölnek a megvalósításba. Egyelőre több-kevesebb sikerrel. Mivel a tavalyi évben rekordokat döntögetett az értékesítésük, így minden törekvésük ellenére sajnos 15%-kal nőtt a kibocsátásuk.

Forrás: Apple Environment

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó