IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

22 újdonság az iOS és iPadOS 15.4-es verziójában

Az Apple a minap leszállította az iOS és az iPadOS 15.4 végleges nyilvános verzióit. A kiadások számos figyelemre méltó változást és funkciót tartalmaznak. Ezek között szerepel az iPhone feloldásának lehetősége maszk viselése közben, az Univerzális Vezérlő támogatása, vadonatúj emojik és még rengeteg más.

Univerzális Vezérlő támogatása

Miután eredetileg a WWDC 2021-en mutatták be, az iOS 15.4-ben végre megérkezik az Universal Control, az a funkció, amellyel több iPad és Mac egyetlen bemeneti forrásból vezérelhető. Ne feledd, hogy az Universal Control működéséhez macOS 12.3 vagy újabb verzióra is szükséged lesz. 

Dinamikus hangerőszabályozás iPadeken

A 6. generációs iPad minihez hasonlóan mostantól az iPadOS 15.4 rendszert futtató többi iPad is kihasználhatja a dinamikusan változó hangerőgombok előnyeit a készülék tájolása alapján.

A billentyűzet fényerőszabályozásának átkapcsolása

Ha használsz Magic Keyboardot, értékelheted az iPadOS 15 új kapcsolóját, amellyel a Vezérlőközponton keresztül állíthatod a billentyűzet háttérvilágítás fényerejét. Ne feledd, hogy sötét vagy gyengén megvilágított környezetben kell lenned ahhoz, hogy a billentyűzet háttérvilágítása – és így a kapcsoló – aktívvá váljon.

Az iPadOS jegyzetek beállításai

A Beállítások > Általános > Gesztusok menüpontban már meglévő funkciót megismételve a felhasználók mostantól közvetlenül a Jegyzetek alkalmazás beállításaiból módosíthatják a sarokgesztusok beállításait. Az iOS 15.4-ben lehetőség van arra is, hogy a jobb alsó vagy a bal alsó sarokból sarokgesztust hívj elő, és ezzel képernyőfotót készíts vagy gyorsjegyzetet indíts.

Zöld háttérkép az iPhone 13 és az iPhone 13 Pro készülékhez

Überfontos!!!!, ahogy az új hardverkiadásoknál általában szokás, az Apple a most bemutatott zöld iPhone 13 és iPhone 13 Pro modellekhez illeszkedő új háttérképet is mellékel.

Új, zaklatás elleni figyelmeztető üzenetek az AirTag beállítási folyamat során

Az Apple intézkedéseket tett az AirTagekkel történő visszaélések ellen egy új, zaklatásokra figyelmeztető üzenettel, amely az AirTag kezdeti beállítási folyamata során jelenik meg. Az új figyelmeztetés célja, hogy tájékoztassa a leendő zaklatókat a zaklatás lehetséges jogi és büntetőjogi következményeiről.

Frissített Lokátor „Én” fül és értesítési beállítások

Az új zaklatásellenes intézkedések mellett a Lokátor alkalmazásban egy kissé átalakított „Én” fül is található. A frissített „Én” fülről lekerült az elembiztonsági riasztások kapcsolóját, és a Lokátor értesítések beállításaira mutató közvetlen hivatkozásokkal rendelkezik.

Az Apple az iOS 15.4-ben két különböző kategóriára bontotta a Lokátor értesítéseket. A Beállítások > Értesítések menüpontban találsz külön Nyomon követési értesítések és Lokátor panelt.

Az iOS 15.4-ben kevésbé félreérthető Lokátor értesítések is szerepelnek, amelyek konkrét részleteket tartalmaznak az esetleg követő eszközök típusairól. Ha például egy ismeretlen AirPods Pro párt veled mozgó készüléket észlel, a riasztás egyértelműen „AirPods Pro észlelve” lesz, nem pedig az eddigi „Ismeretlen tartozék észlelve”. 

Emoji 14.0

Jelentős mennyiségű új emoji karakter debütál az iOS 15.4-ben, köztük egy új olvadó arc és egy troll emoji. Összesen több mint 37 új karakter közül választhatunk.

A Face ID támogatása maszk viselése közben

Épp időben a fogyatkozó intézkdések miatt az Apple végre közvetlen támogatást adott a Face ID-hez maszk viselése közben. Az új iOS 15.4 funkció, amelyhez nem szükséges Apple Watch, lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy maszk viselése közben feloldják iPhone-jukat, és akár harmadik féltől származó alkalmazásokkal is használhassák a hitelesítést.

Új hitelesítési képernyő feloldás előtt az Apple Pay-hez

Ha a feloldás előtt az iPhone oldalsó gombjának dupla megnyomásával indítod az Apple Payt, egy új hitelesítési képernyővel találkozol, amely nem tartalmaz semmilyen személyes adatot.

Frissített Dual SIM üzenetek alkalmazás felülete

Ha dual SIM-felhasználó vagy, az Üzenetek alkalmazásban a telefonszámok közötti váltás mostantól kevésbé lesz nehézkes. Egy új vagy már meglévő beszélgetés újbóli felvételekor mostantól közvetlenül a beszélgetés képernyőjéről választhatod ki a használni kívánt telefonszámot.

Safari-bővítmények keresése

Mostantól közvetlenül a Safariból kereshetsz a telepített bővítmények között. Egyszerűen koppints a címsor „aA” gombjára, és válaszd a Bővítmények kezelése lehetőséget. Mostantól a Bővítmények kezelése felület tetején megjelenik egy keresőmező.

Jegyzetek hozzáadása a Kulcskarika jelszavakhoz

Más jelszókezelőkhöz, például az 1Passwordhez hasonlóan mostantól lehetőség van jegyzetek hozzáadására a Keychainben tárolt jelszavakhoz. A jegyzetek tartalmára akár kereshetsz is a Beállítások > Jelszavak menüpontban.

Automatizálások futtatása a Parancsok alkalmazásban értesítések nélkül

Az iOS 15.4 előtt mindig felugrott egy banner-értesítést, amikor egy Parancs automatizálás lefutott. Mostantól a felhasználóknak lehetőségük van ezen értesítések letiltására, ami zökkenőmentesebb élményt nyújt az automatizálás során.

iCloud Mail-beállítások konszolidálása

Az iCloud Mail mostantól saját teljes panelt kap az iCloud-beállításokon belül, és az összes kapcsolódó beállítást egyetlen területre koncentrálja.

Új egyéni e-mail tartomány felhasználói felület az iCloud-beállításokban

Az Apple új Custom Email Domain támogatása – amelyet a 2021-es WWDC-n mutattak be – az iOS 15.4-től kezdődően némileg integrálódik az iOS-be. Korábban csak az iCloud.com-on keresztül lehetett egyéni e-mail tartományokat beállítani, és bár az iCloud.com továbbra is megmarad, mostantól közvetlenül az iOS iCloud Mail beállításaiból is elindíthatod az egyéni tartomány hozzáadásának folyamatát.

Az élő szöveg integrációja jegyzetekbe és emlékeztetőkbe

Mostantól közvetlenül a jegyzetbe vagy emlékeztetőbe is rögzíthetsz élő szöveget a Jegyzetek alkalmazás vagy az Emlékeztetők alkalmazás új Szöveg beolvasása funkcióján keresztül.

A zenealkalmazás gyorsbillentyűi

Az iOS 15.4-ben egy pár új gyorsfunkció gyorsbillentyű érhető el a Zene alkalmazásban. A Zene alkalmazás ikonjára hosszan nyomva mostantól egy új Legutóbbiak lejátszása parancsikon és egy új Saját állomás lejátszása parancsikon jelenik meg.

Újdonságok az Apple Podcastok kezdőképernyőjében

A Podcastok alkalmazás egy új kezdőképernyőt tartalmaz, amely az iOS 15.4 új szűrési és évszakonkénti böngészési változásait mutatja be előzetesen. Amikor meglátogatod egy olyan podcast főoldalát, amelyre feliratkoztál, mostantól egy praktikus szűrőgombot látsz, amellyel a podcastot lejátszatlan vagy letöltött epizódok szerint szűrheted. Az alkalmazásban mostantól évadok szerint is szűrheted az általad előfizetett podcastokat.

Ütemezett heti összefoglaló értesítési

A napi értesítési helyett a Beállítások > Értesítések > Ütemezett összefoglaló menüpontban az iOS 15.4 mostantól heti értesítést is tartalmaz.

App Store-értesítések konfigurálása

Az App Store alkalmazás jobb felső sarkában a profilképedre koppintva az iOS 15.4-ben egy új Értesítések panel jelenik meg. Ezen a panelen belül lehetőséged nyílik az Új funkciók és frissítések, valamint az Ajánlások és ajánlatok értesítéseinek átállítására.

Frissített AirPods állapot

Az AirPods státuszképernyő, amely akkor jelenik meg, amikor kinyitod az AirPods töltőtokját az iPhone mellett, több finom UI-változtatást tartalmaz. Az általános fejhallgató helyett az AirPods hozzáférhetőségi panelje pedig egy AirPods Pro jelet tartalmaz.

Borítókép: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó