IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A kijelző alá kerülhet a Face ID az iPhone 15-ben

A koreai The Elec weboldal által idézett források szerint a Samsung Display új, panel alatti kameratechnológiát fejleszt, mellyel az Apple a jövő évi, előzetesen iPhone 15 Pro névre keresztelt modellek kijelzője alá tervez elrejteni a Face ID-t. 

Míg a pletykák szerint az idei iPhone 14 Pro modellek az előlapi kamera és a Face ID komponensek számára egy kerek lyuk és egy ovális alakú kivágással is rendelkeznek majd, a mai jelentés szerint az Apple azt tervezi, hogy az iPhone 15 Pro modellekben csak az előlapi kamera számára lesz lyuk, a Face ID pedig a kijelző alá rejtve jelenik meg. Pontosabban nem jelenik meg.

A Samsung technológiája a jelentés szerint a Face ID szenzorokat gyakorlatilag szabad szemmel láthatatlanná tenné, hasonlóan a Galaxy Z Fold3 okostelefon rejtett kijelző alatti kamerájához. A Fold3 esetében a kijelző alatti kamera feletti pixelsűrűség alacsonyabb a kijelző többi részéhez képest, hogy a fény elérje a kamerát, ez azonban azt eredményezi, hogy a kamera viszonylag rossz minőségű fotókat készít.

Forrás: 9to5Mac

Azt még nem tudni, hogy a Face ID kijelző alatti változata ugyanolyan hatékony vagy biztonságos lenne-e, mint a meglévő, notchban lévő rendszer, vagy más kompromisszumokat kellene kötni. A Samsung állítólag a kanadai OTI Lumionics céggel működik együtt a technológia kifejlesztésében.

A The Elec koreai nyelvű jelentésében azt írta, hogy a Samsung először az úgynevezett Galaxy Z Fold5-nél tervezi alkalmazni a technológiát jövőre, ha a fejlesztés ütemterv szerint befejeződik, majd az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max következik.

Ez korántsem az első alkalom, hogy a kijelző alatti Face ID-ról pletykálnak az iPhone esetében. Egy 2021. áprilisi kutatási jegyzetben Ming-Chi Kuo neves elemző azt mondta, hogy szerinte az Apple várhatóan legalább egy 2023-ban megjelenő új iPhone-modellnél alkalmazza a kijelző alatti Face ID-t, de további részletekkel akkor nem szolgált. Ross Young kijelzőipari tanácsadó szintén azt állította, hogy a Face ID legalább 2023-ig nem kerül a kijelző alá.

Borítókép: MacRumors

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó