IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

5 GB-ra korlátozódik az appok által felhasználható memória az iPadekben

Annak ellenére, hogy az Apple az M1-es iPad Prót 8 GB és 16 GB RAM-mal kínálja, a fejlesztők most azt jelzik, hogy az alkalmazások csak 5 GB RAM-használatra korlátozódnak, függetlenül attól, hogy milyen konfiguráción fut az alkalmazás.

Az M1-es iPad Pro kétféle memóriakonfigurációban kapható; a 128 GB-os, 256 GB-os és 512 GB-os modellek 8 GB RAM-mal, míg az 1 TB-os és 2 TB-os változatok 16 GB memóriát kínálnak, ami az eddigi legnagyobb memória egy iPadben. Még az iPad példátlan mennyiségű RAM-jával együtt is a fejlesztők a hírek szerint erősen korlátozottak a ténylegesen felhasználható mennyiségben.

Az Artstudio Pro grafikai és tervezőalkalmazás mögött álló fejlesztő a Procreate fórumán közzétett bejegyzés szerint az alkalmazások csak 5 GB RAM-ot használhatnak az új M1-es iPad Prókon. A fejlesztő szerint, ha ennél többet próbálnak használni, az alkalmazás összeomlik.

„Nagy probléma van az M1-es iPad Prókkal. Miután stressztesztet és egyéb teszteket végeztünk az új M1 iPad Prón 16 GB vagy RAM-mal, kiderült, hogy az alkalmazás CSAK 5GB vagy RAM-ot tud használni! Ha többet osztunk ki, az alkalmazás összeomlik. Ez csak 0,5GB-al több, mint a régi iPadeken, amikben 6 GB RAM volt! Feltételezem, hogy a 8 GB-os iPad-en sem jobb a helyzet.

A Procreate az M1-hez optimalizált alkalmazás megjelenését követően a Twitteren is megjegyezte, hogy akár 8 GB, akár 16 GB rendelkezésre álló RAM esetén az alkalmazás korlátozza a felhasználható RAM mennyiségét.

A korábbi maximális RAM egy iPadben a tavalyi iPad Pro esetében 6 GB volt, függetlenül a tároló konfigurációtól. Tekintve, hogy az iPadOS által az alkalmazásokra előírt 5 GB-os korlátozás nem feltétlenül kongatná meg a vészharangokat, mivel a fejlesztők hozzáférnének a rendelkezésre álló memória nagy részéhez. Bár az M1-es iPad Pro esetében a fejlesztők nem tudják kihasználni a rendelkezésre álló hardver teljes potenciálját.

A hozzáadott RAM, különösen a magasabb kategóriás 1 TB-os és 2 TB-os modellekben, még mindig előnyös a felhasználók számára, mivel több alkalmazást tarthatnak nyitva a háttérben. Maga az iPadOS hozzáférhet az M1 teljes egyesített memóriakészletéhez, míg az alkalmazások állítólag csak 5 GB-ot érhetnek el belőle.

Az iPad-felhasználók már régóta hangoztatják azt a mantrát, hogy az iPadOS nem használja ki teljes mértékben az iPad Pro rendelkezésre álló hardverét és lehetőségeit, és most az iPad Pro belsejében lévő M1 chipnek köszönhetően ez minden bizonnyal még inkább így van.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó